Facebook Pixel Αυτή είναι η απάντηση στα τουρκικά Bayraktar
Life
| 2022-04-04 07:38:00

Αυτή είναι η απάντηση στα τουρκικά Bayraktar! Η Αρμενία ξύπνησε μυθικό πλάσμα (ΒΙΝΤΕΟ)

του Γεωπόλδου
Αυτή είναι η απάντηση στα τουρκικά Bayraktar! Η Αρμενία ξύπνησε μυθικό πλάσμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πολύ δυνατό βέλος στη φαρέτρα

Ο Δεύτερος Πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020 οδήγησε την Αρμενία σε ταπεινωτική ήττα, 44 ημέρες μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν, στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Αρτσάχ, έναν αρμενικό θύλακα, ο οποίος μετά τη συνθηκολόγηση της 9ης Νοεμβρίου 2020, έχασε σχεδόν το 75% των εδαφών του. Αυτό προέβλεπε η τριμερής συμφωνία, η οποία υπογράφηκε μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, η οποία ανέπτυξε ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Η κατάσταση όμως παραμένει τεταμένη μέχρι σήμερα.

Πρόφατο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ, το οποίο κρατά ζωντανή τη φλόγα του πολέμου στον Νότιο Καύκασο, η κατάληψη του Παρούχ στις 24 Μαρτίου 2022 από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν . Η εξέλιξη συνδέθηκε με φημολογούμενη απόσυρση μέρους ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων προκειμένου να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που διαψεύστηκε από τη ρωσική πλευρά.

Και όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο οι Ουκρανοί αντιστάθηκαν ηρωϊκά απέναντι στη ρωσική εισβολή παρουσιάζει ένα μεγάλο κοινό με τον πόλεμο των 44 ημερών. Αυτός ήταν ο παράγων Bayraktar Tb2, τα οποία επιβεβαίωσαν, ότι τα drones αποτελούν τη σύγχρονη μορφή πολέμου. 

Τα τουρκικά UAVs έκριναν τις μάχες υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του φθινοπώρου του 2020. Ήταν το όπλο που έδωσε τρομερό πλεονέκτημα στις αζέρικες ένοπλες δυνάμεις.

Απ' ότι φαίνεται, μετά την ήττα η Αρμενία πήρε το μάθημα της! Και στράφηκε στην έρευνα για την παραγωγή drone. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο με το «Aralez», ένα αρμενικής κατασκευής μη επανδρωμένα ιπτάμενο όχημα αναγνώρισης και κρούσης.

Είναι μήκους 3,5 μέτρων, με 7 μέτρα άνοιγμα φτερών, ζυγίζει 120 με 150 κιλά και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 40 με 50 κιλών. Έχει ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, με εμβέλεια 600 χλμ, μπορεί να πετάξει στις 5000 με 6000 μέτρα σε 6 ώρες διάρκεια πτήσης.

Όσον αφορά τα βλήματα που φέρει, είναι τα τηλεκατευθυνόμενα "SMA A5" που ζυγίζουν 9 κιλά.

 

Εντύπωση προκαλεί η ονομασία του εν λόγω drone. Στην αρμενική μυθολογία, Αραλέζ ήταν πλάσματα με μορφή σκύλου, που ζούσαν στον ουρανό ή στο βουνό Αραράτ. Στην Αρχαία Αρμενία ήταν αντικείμενο λατρείας όπως ο «Άρα ο όμορφος» ή η Σεμίραμις.

Στις λαϊκές δοξασίες των Αρμενίων θεωρείται, ότι τα Αραλέζ κατέβηκαν από τον ουρανό, για να γλείψουν τις πληγές των νεκρών ηρώων, έτσι ώστε να ξαναζήσουν ή να αναστηθούν.

Λέτε τα Αραλέζ να καταφέρουν να «αναστήσουν» τους Αρμενίους, η χώρα των οποίων κινδυνεύει, όπως η Ελλάδα, από τα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν; Αν αναπτυχθεί το σχέδιο και βγει σε παραγωγή, τότε η Αρμενια θα αποκτήσει ένα πολύ δυνατό βέλος στη φαρέτρα της. Γιατί, μπορεί η χώρα να μην έχει μεγάλο πληθυσμό, αλλά διαθέτει μηχανικούς υψηλού επιπέδου που πραγματικά κάνουν θαύματα. Εξάλλου αυτός είναι ο δρόμος για την θωράκιση της άμυνας της χώρας.

Όσον αφορά τα τουρκικά Bayraktar πετούν στα 18.000 πόδια ήτοι 5486 μέτρα και το ρεκόρ συνεχόμενη πτήσης τους έχει αγγίξει τις 27 ώρες και 3 λεπτά. Μπορούν να μεταφέρουν βάρος 150 κιλών. Έχουν ταχύτητα 120 κόμβων δηλαδή 222 χλμ/ώρα και εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Σίγουρα τα «Aralez» χρειάζονται και άλλες βελτιώσεις. Συν τοις άλλοις τα Bayraktar είναι δοκιμασμένα σε πεδίο μαχών. Έχουν συμπληρώσει από τις 26 Νοεμβρίου 2021 400.000 ώρες πτήσης παγκοσμίως. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το drone εκτενώς σε επιδρομές με στόχους μέλη του PKK και του YPG στο Ιράκ, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ουκρανία. 

Δείτε έναν χάρτη με τις χώρες που έχει πωληθεί το Bayraktar Tb2:

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags