Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων και στην απειλή των πυρηνικών, ενώ παράλληλα σχολίασε την αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και για μία άλλη φορά επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να κάνει αίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» με τον Χρήστο Μιχάλαρο στο SigmaLive στις 28 Απριλίου 2022.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

 

Η Ευρώπη πρέπει να βρει τον εαυτό της και στους τέσσερις πυλώνες ισχύος και στην άμυνα και την ασφάλεια και στην οικονομία και στην πολιτική και στον πολιτισμό. Εάν η Ευρώπη αποκτήσει κοινά πόδια, κοινή πολιτική, κοινή στρατηγική και μπορέσει να ρυθμίσει τα του οίκου της, αλλά να γίνει επιτέλους ο οίκος της, τότε είναι σαφές, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους κανόνες της αγοράς και με διορθωτικές κινήσεις. Για παράδειγμα στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, κοινά αποθέματα, κοινές ενεργειακές πολιτικές, αξιοποίηση των ελλαδικών και κυπριακών αποθεμάτων, αναβίωση των σχεδίων μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με Ισραήλ-Αίγυπτο και Ελλάδα προς Ιταλία.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν τρόποι, αλλά χρειάζεται μία ισχυρή Ευρώπη!

Εάν υιοθετήσουμε το σενάριο αυτό, προϋποθέτει, ότι η θεσμική Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή δεν έχει δημιουργηθεί. Αν δεν δημιουργηθεί αυτή η ενιαία Ευρώπη, είναι φυσικό, ότι μπαίνουμε σε διεθνή αναταραχή που δεν αποκλείει πολεμικές συγκρούσεις σε διεθνή κλίμακα. Αυτό δεν το θέλει κανείς. Γι’αυτό αναφέρθηκα πρώτα στην πραγματική Ευρώπη που στέκεται στα πόδια της και πιστεύει στον εαυτό της. Αλλά έχει συνειδητοποιήσει την ταυτότητα του εαυτού της.

Ως προς αυτό, έχω κάποια μικρή αισιοδοξία, ότι η επανεκλογή Μακρόν στη Γαλλία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να δημιουργηθεί μία τέτοια Ευρώπη. Ο Μακρόν είναι άνθρωπος της Ευρώπης και μιας Ευρώπης που έχει θέληση και βούληση, να αποκτήσει σουβερενετέ, δηλαδή τη δική της κυριαρχία.

Είναι η ιδανική ευκαιρία για την απόκτηση ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας. Αυτό πρέπει να είναι όλο μας το μέλημα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Εκεί θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε, να πάψουμε να είμαστε έρμαια ηγεμονικών δυνάμεων και να εμπλεκόμαστε σε υποθέσεις και πολέμους, οι οποίοι δεν μας αφορούν. Απεναντίας μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Πώς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά; Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μονωτικό ανάμεσα σε αυτόν τον ηγεμονικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Γιατί ας μη γελιόμαστε. Τί θα πει Δύση; Η Δύση έχει πολλές ταυτότητες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς είναι ΗΠΑ-Ρωσία ανταγωνισμός ηγεμονικός μέχρι τελευταίου Ουκρανού. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ένας πόλεμος κατατριβής για νέα ανακατανομή ισχύος, η οποία μεταφέρει στο Ανατολικό ημισφαίριο και δημιουργεί ένα τεράστιο σύμπλοκο ισχύος τεσσάρων πυρηνικών δυνάμεων, Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Βόρειας Κορέας εναντίον μας Δύσης, η οποία δεν έχει αντιληφθεί τον εαυτό της.

Είμαστε κοντά σε έναν Γ’Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα με τη χρήση πυρηνικών; Εάν πολλαπλασιαστούν τα μέτωπα, τα οποία φαίνεται, ότι υπάρχει η διάθεση να συμβεί. Φοβούμαι, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μέσα στα αντιμετωπίσιμα προβλήματα του άμεσου μέλλοντος. Γι’αυτό θα πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε που θα οδηγήσει αυτή η ένταση. Βλέπετε, ότι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες στην Ευρώπη αρχίζουν να υιοθετούν άλλη προσέγγιση. Οι πληρωμές σε δολάρια και σε ευρώ στην τράπεζα, την οποία δημιούργησε η ρωσική πλευρά καλύπτει το νομικό πλέγμα που είναι απαραίτητο. Γιατί όταν πηγαίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα σε μία τράπεζα της Gazprom και εκεί μετατρέπεται σε ρούβλια, νομικά οι κυβερνήσεις που πληρώνουν, πληρώνουν σε Ευρώ. Συνεπώς αυτήν την εξήγηση νομική έδωσαν οι χώρες και οι εταιρείες.

Για την εγκατάλειψη των ΜΟΕ εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας με παραβιάσεις στο Αιγαίο: Είναι μία υγιής αντίδραση της ελληνικής πλευράς για τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας. Όταν κάνεις υπέρπτηση πάνω από νησί στα 3000 μ.είναι σαν να βαδίζεις πάνω από το έδαφός του.

Βλέπει κλιμάκωση το επόμενο διάστημα; Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να σταθεί θερμά εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου. Κάποια στιγμή πρέπει και στην Κύπρο πρέπει να σκεφτούμε την κατάθεση αιτήσεως για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.