Facebook Pixel Sportdog.gr | Επικίνδυνες αερομαχίες ΗΠΑ - Κίνας!
Life
| 2023-03-03 02:31:00

Επικίνδυνες αερομαχίες ΗΠΑ - Κίνας!

του Γεωπόλδου
Επικίνδυνες αερομαχίες ΗΠΑ - Κίνας!

Αμερικανική κατασκοπευτική πτήση πάνω από τα στενά της Ταϊβάν

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με αφορμή κατασκοπευτική πτήση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν, που προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Κίνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αρχίσει να προκαλεί την Κίνα με κατασκοευτικές πτήσεις από το περασμένο καλοκαίρι, όταν για πρώτη φορά οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι βλέπουν τα στενά της Ταϊβάν «όχι ως διεθνή ύδατα» - αλλά ως δικά τους εδάφη.

Τις επόμενες μέρες, το Πεντάγωνο πραγματοποίησε μια πτήση - πρόκληση προς την Κίνα πάνω από τα στενά με ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο P-8A, κίνηση που έχει επαναλάβει αρκετές φορές έκτοτε και ιδίως τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, ο Έβδομος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού έστειλε ένα αεροπλάνο P-8A Poseidon πάνω από την περιοχή, ενώ παράλληλα εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι το αμερικανικό ναυτικό είναι έτοιμο και πρόθυμο να «επιχειρήσει οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου των στενών της Ταϊβάν».

Η Κίνα αντέδρασε με οργή στην αμερικανική στρατιωτική κίνηση, με ανακοίνωσή της όπου ανέφερε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δράση των ΗΠΑ, η οποία έχει σκόπιμα διαταράξει την περιφερειακή κατάσταση και έχει θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τα επεισόδια μεταξύ των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών και των κινέζικων στρατωτικών αεροσκαφών έχουν πολαλλαπλασιαστεί σε επιικίνδυνο βαθμό τόσο πάνω από τα στενά της Ταϊβάν όσο και σε άλλες περιοχές της Νότιας Κίνας, ενώ υπάρχουν και εμπλοκές.

Για παράδειγμα, πριν τρεις μέρες ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος P-8 αναχαιτίστηκε από ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-11  οπλισμένο με τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος πάνω στα στενά.

Οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές αυτή τη στιγμή επειδή οι ΗΠΑ αντιδρούν στην άρνηση της Κίνας να σπάσει τη συμμαχία της με τη Ρωσία και να ακολουθήσει τις κυρώσαεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας.  Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες 28/2/23 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία πιαστεί να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

 

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags