Facebook Pixel Η Ινδία δείχνει τον δρόμο για ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση των γυναικών
Life
| 2023-09-08 00:29:00

Η Ινδία δείχνει τον δρόμο για ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση των γυναικών

του Γεωπόλδου
Η Ινδία δείχνει τον δρόμο για ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση των γυναικών

Η ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών έχει αναδειχθεί ως ένας κρίσιμος τομέας εστίασης στη βάση προσέγγισης της πορείας ζωής υπό την προεδρία της Ινδίας.

Το Νέο Δελχί έχει επίσης επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση και την αναγνώριση των γυναικών σε τοπικό ή κοινοτικό επίπεδο.

Καθώς η Ινδία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της συνόδου των G20, η έννοια της ανάπτυξης «υπό την καθοδήγηση των γυναικών» ήταν στο επίκεντρο της ατζέντας του Νέου Δελχί καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.

Σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από την εστίαση μόνο στην ενδυνάμωση των γυναικών, η ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών έχει αναδειχθεί ως ένας κρίσιμος τομέας εστίασης στη βάση προσέγγισης της πορείας ζωής υπό την προεδρία της Ινδίας.

Όπως αναφέρουν οι «Times of Oman», μέσω της οικοδόμησης συναίνεσης στην παγκόσμια σκηνή, η Ινδία δημιούργησε ένα όραμα για πρόοδο στην ανάταση των γυναικών παγκοσμίως, με επτά συνέδρια και 86 διεθνείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων εικονικών συναντήσεων (σ.σ.εννοεί τηλεδιασκέψεις) στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι από 18 χώρες των G20 και επτά προσκεκλημένες χώρες.

Το Νέο Δελχί έχει επίσης επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση και την αναγνώριση των γυναικών σε τοπικό ή κοινοτικό επίπεδο. Αυτό αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μόντι, ο οποίος δήλωσε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών είναι «το θεμέλιο της ανάπτυξης της κοινωνίας μας και η ηγεσία τους, ειδικά στη βάση, είναι ζωτικής σημασίας για τη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη πρόοδό μας».

Υπό την προεδρία της Ινδίας, η Υπουργική Διάσκεψη των G20 για την Ενδυνάμωση των Γυναικών πραγματοποιήθηκε στο Γκαντιναγκάρ του Γκουτζαράτ από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου, με τη συμμετοχή Γυναικών και Υπουργών Ισότητας των Φύλων από όλη την G20 και τις χώρες φιλοξενούμενων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιού, ως ο Nodal Officer για το G20 Empower and W20 διοργάνωσε επτά διεθνείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργικής Διάσκεψης για την Ενδυνάμωση των Γυναικών.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν συνολικά πάνω από 138 διεθνείς εκπρόσωποι από 15 χώρες της G20, δηλαδή Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Δημοκρατία της Κορέας, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο , και ΗΠΑ και 5 φιλοξενούμενες χώρες, συγκεκριμένα το Μπαγκλαντές, ο Μαυρίκιος, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη και τα ΗΑΕ. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 60 ομιλητές.

Απευθυνόμενος στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Μόντι τόνισε ότι η Πρόεδρος Ντρουπαντι Μούρμου (σ.σ. Η Ντραουπάντι Μούρμου (γεννημένη στις 20 Ιουνίου 1958) είναι Ινδή πολιτικός και από το 2022 πρόεδρος της Ινδίας, από την επαρχία Μαγιουρμπάντζ της Οντίσα.), δίνει η ίδια ένα εμπνευσμένο παράδειγμα. Υπογράμμισε ότι ηγείται της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο και υπηρετεί ως Ανώτατος Διοικητής της δεύτερης μεγαλύτερης αμυντικής δύναμης στον κόσμο, παρόλο που προέρχεται από ένα ταπεινό φυλετικό υπόβαθρο.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εκλεγμένες γυναίκες αντιπρόσωποι υπήρξαν βασικοί παράγοντες της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής και ενημέρωσε ότι το 46 τοις εκατό των εκλεγμένων εκπροσώπων σε αγροτικούς τοπικούς φορείς στην Ινδία είναι γυναίκες που αριθμούν 1,4 εκατομμύρια.

«Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των νοσοκόμων και των μαιών στην Ινδία είναι γυναίκες. Ήταν η πρώτη μας γραμμή άμυνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά τους», πρόσθεσε.

Ενημέρωσε επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών στην τεχνική εκπαίδευση στα Ινστιτούτα Βιομηχανικής Κατάρτισης έχει διπλασιαστεί από το 2014, σχεδόν το 43 τοις εκατό των αποφοίτων STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) στην Ινδία είναι γυναίκες και περίπου το ένα τέταρτο των επιστημόνων του διαστήματος στην Ινδία είναι γυναίκες.

«Πίσω από την επιτυχία των εμβληματικών μας προγραμμάτων όπως το Chandrayaan, το Gaganyaan και το Mission Mars βρίσκεται το ταλέντο και η σκληρή δουλειά αυτών των γυναικών επιστημόνων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης υπό τις γυναίκες κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Απευθυνόμενος στο έθνος για την 77η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, είπε: «Το μόνο πράγμα που θα πάει τη χώρα μπροστά είναι η ανάπτυξη υπό τις γυναίκες. Σήμερα, μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι η Ινδία έχει τον μέγιστο αριθμό πιλότων στην πολιτική αεροπορία. Γυναίκες επιστήμονες ηγούνται της αποστολής Chandrayaan», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι.

«Οι χώρες των G20 αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της ανάπτυξης υπό τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός της Ένωσης για την Ανάπτυξη των Γυναικών και του Παιδιού, Σμρίτι Ιράνι, επεσήμανε επίσης ότι λόγω του οράματος του πρωθυπουργού Μόντι, η ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών έγινε αντικείμενο συζητήσεων κατά τις συναντήσεις ηγεσίας της G20.

Κατά την ομιλία της στην «Υπουργική Διάσκεψη για την Ενδυνάμωση των Γυναικών», είπε ότι νωρίτερα, τα ζητήματα που σχετίζονται με τις γυναίκες δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της G20.

Εν τω μεταξύ, τα επιτεύγματα της Ινδίας στο μέτωπο της ανάπτυξης υπό την ηγεσία των γυναικών αντικατοπτρίστηκαν από τους ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που πέτυχαν και των οδηγών της αλλαγής στη βάση.

Μεταξύ αυτών ήταν η Χιράμπαι Ιμπραχίμ Λόντι, αποδέκτης του Padma Shri, του τέταρτου υψηλότερου βραβείου της Ινδίας για πολίτες, για το έργο της στην ενδυνάμωση και την εκπαίδευση των γυναικών.

Περιλάμβανε επίσης τη Ρασίλα Μπεν, την πρώτη γυναίκα δασοφύλακα της Ινδίας και τώρα επικεφαλής του τμήματος διάσωσης του Εθνικού Πάρκου Gir, το οποίο επικεντρώνεται στη διατήρηση των λιονταριών. Αυτές οι εμπνευσμένες γυναίκες μίλησαν για πρώτη φορά σε διεθνές συνέδριο.

Σημειωτέον, υπό την Προεδρία της Ινδίας, 149 πρότυπες πρωτοβουλίες από 19 χώρες της G20 έχουν προστεθεί στον Οδηγό Βέλτιστων Πρακτικών για το G20 EMPOWER. Προηγουμένως, το βιβλίο Βέλτιστων Πρακτικών είχε 3 περιοχές εστίασης. Η Ινδία πρόσθεσε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο παιχνιδιού EMPOWER για να υποστηρίξει τις γυναίκες στη βάση.

Με γνώμονα την ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών, η προεδρία της G20 της Ινδίας περιέγραψε επίσης λύσεις προσαρμοσμένες στις γυναίκες σε θέματα εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας, χρηματοδότησης και όχι μόνο. Οι συνεργασίες ενισχύθηκαν, οι νοοτροπίες άλλαξαν και οι πολιτικές μετασχηματίστηκαν μέσω της συναδελφικότητας, της συναίνεσης και της ομαδικής εργασίας.

Η ισότητα των φύλων έχει χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της εποχής μας» και μέσω της προεδρίας της, η Ινδία προώθησε τον ρόλο της G20 στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Η κληρονομιά του έγκειται στο να επιτρέψει τη συνεισφορά των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω μιας προεδρίας που είναι αποφασιστική, αποφασιστική και προσανατολισμένη στη δράση για «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον» για την ανύψωση όχι μόνο των γυναικών αλλά και της ανθρωπότητας.

Η ομάδα δέσμευσης του W20 πρόσθεσε έμφαση στον ρόλο των γυναικών στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, με το πλαίσιο των πρώτων ανταποκριτών να έχει αναπτυχθεί προς αυτό.

Αυτό ευθυγραμμίζεται επίσης με το Mission LiFE ή Lifestyle για το περιβάλλον της Ινδίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Μόντι ότι οι γυναίκες είναι οι πρεσβευτές της μάρκας για το Mission LiFE καθώς, για παράδειγμα, μειώνουν, επαναχρησιμοποιούν, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν τα απόβλητα με βάση την παραδοσιακή σοφία.

Σημειωτέον, υπό την Προεδρία της Ινδίας, 149 πρότυπες πρωτοβουλίες από 19 χώρες της G20 έχουν προστεθεί στον Οδηγό Βέλτιστων Πρακτικών για το G20 EMPOWER. Για πρώτη φορά, ο πίνακας ελέγχου KPI για το G20 EMPOWER θα εξετάσει τον ρόλο των γυναικών στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η Προεδρία της Ινδίας έχει προσθέσει ουσιαστικά στους υποστηρικτές του G20 EMPOWER (που αποτελούνται από διευθύνοντες συμβούλους, επικεφαλής ενώσεων και άλλους ηγέτες) που προωθούν την πρόοδο των γυναικών. Αυτά έχουν αυξηθεί από 380 σε 544, με 1000 από τις νέες προσθήκες να προέρχονται από την Ινδία.

Η υπόσχεση υπεράσπισης του G20 EMPOWER έχει επίσης ενημερωθεί για να ενισχύσει τις δεσμεύσεις για την ισότητα των φύλων. 73 εμπνευσμένες ιστορίες από 9 χώρες της G20 με έμφαση στις γυναίκες που ξεπερνούν τα εμπόδια έχουν τοποθετηθεί στον ιστότοπο G20 EMPOWER.

Υπό την Προεδρία της Ινδίας, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για δεδομένα διαχωρισμένα με βάση το φύλο για βελτιωμένη λήψη αποφάσεων, καθώς και στον ρόλο των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ως προς τον αντίκτυπο.

Πάνω από 300.000 πολίτες συμμετείχαν μέσω των εκδηλώσεων Janbhagidari ή του Citizen Engagement για να παρουσιάσουν την Ανάπτυξη υπό τις γυναίκες.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G20 στην εθνική πρωτεύουσα στο Bharat Mandapam που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής των G20 πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Ινδίας. Την εκδήλωση θα τιμήσουν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και εκπρόσωποι. Έχουν γίνει εκτεταμένες προετοιμασίες και διευθετήσεις για τη σύνοδο κορυφής, με την πρόθεση να αναδειχθεί τόσο η ήπια δύναμη της Ινδίας όσο και το σύγχρονο πρόσωπο.

Η Ινδία ανέλαβε την προεδρία της G20 την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι και περίπου 200 συναντήσεις σχετικά με την G20 διοργανώθηκαν σε 60 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η 18η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί θα είναι το επιστέγασμα όλων των διαδικασιών και των συναντήσεων της G20 που θα πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μεταξύ υπουργών, ανώτερων αξιωματούχων και κοινωνιών των πολιτών.

Κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G20 θα εγκριθεί δήλωση των ηγετών της G20, η οποία θα δηλώνει τη δέσμευση των ηγετών ως προς τις προτεραιότητες που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τις αντίστοιχες υπουργικές συνεδριάσεις και τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας.

«Όταν οι γυναίκες ευημερούν, ο κόσμος ευημερεί. Η οικονομική τους ενδυνάμωση τροφοδοτεί την ανάπτυξη, η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση οδηγεί την παγκόσμια πρόοδο, η ηγεσία τους ενθαρρύνει τη συμπερίληψη και οι φωνές τους εμπνέουν θετικές αλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags