Facebook Pixel Ειδική εισιγήτρια του ΟΗΕ προτρέπει την απελευθέρωση Κινέζου υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Life
| 2023-10-20 17:13:00

Ειδική εισιγήτρια του ΟΗΕ προτρέπει την απελευθέρωση Κινέζου υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

του Γεωπόλδου
Ειδική εισιγήτρια του ΟΗΕ προτρέπει την απελευθέρωση  Κινέζου υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Έχει περάσει πάνω από 13 χρόνια στη φυλακή από το 2005 με αβάσιμες κατηγορίες. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την απεργία πείνας που έκανε για την παράνομη κράτησή του.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Mary Lawlor, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κινεζικές αρχές δεν μπορούν πλέον να αγνοούν τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Guo Feixiong, του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε σοβαρά στη φυλακή.

«Ο Guo Feixiong είναι άδικα φυλακισμένος και είναι σε κρίσιμη κατάσταση της υγείας του», δήλωσε η Mary Lawlor, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν στείλει 10 επείγουσες επιστολές στις αρχές για την κατάστασή του από το 2006. Πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος για ανθρωπιστικούς λόγους», είπε.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΟΗΕ,ο Guo Feixiong είναι το ψευδώνυμο του Κινέζου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα Yang Maodong. Έχει περάσει πάνω από 13 χρόνια στη φυλακή από το 2005 με αβάσιμες κατηγορίες. Στην πιο πρόσφατη από τις κρατήσεις, στις 5 Δεκεμβρίου 2021, τέθηκε υπό κράτηση και κρατήθηκε για έξι μήνες χωρίς πρόσβαση στον δικηγόρο του. Στη συνέχεια, ο κ. Guo Feixiong κατηγορήθηκε για υπονόμευση της κρατικής εξουσίας τον Ιούνιο του 2022, καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Μάιο του 2023 και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Η ποινή εναντίον του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικυρώθηκε στην έφεση τον Ιούνιο του 2023.

«Ο Guo έχει ξεκινήσει αρκετές απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την αυθαίρετη κράτηση του και η κατάστασή του είναι τώρα κρίσιμη», είπε η Lawlor.

«Το βάρος του έχει πέσει δραματικά, υποφέρει από μια σειρά σοβαρών παθήσεων υγείας και δεν έχει πρόσβαση σε αποδεκτή ιατρική περίθαλψη. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος ότι η ζωή του μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε. «Προτρέπω τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον κ. Guo Feixiong».

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου, η Ειδική Εισηγήτρια τόνισε την προθυμία της να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα του Guo Feixiong και πολλών άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παρόμοιες καταστάσεις στην Κίνα τηρούνται.

ΠΗΓΗ: theprint.in

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags