Facebook Pixel Πόλεμος μεταξύ φατριών! Τί κρύβεται πίσω από την εκτέλεση διάσημου Πακιστανού τρομοκράτη
Life
| 2023-10-21 14:38:00

Πόλεμος μεταξύ φατριών! Τί κρύβεται πίσω από την εκτέλεση διάσημου Πακιστανού τρομοκράτη

του Γεωπόλδου
Πόλεμος μεταξύ φατριών! Τί κρύβεται πίσω από την εκτέλεση διάσημου Πακιστανού τρομοκράτη

Σε ποιά τρομοκρατική ομάδα ανήκε. Σε ποια χτυπήματα συμμετείχε.

Ο φατριασμός και οι εσωτερικές μάχες στο εσωτερικό του Jaish-e-Mohammed (JeM) μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Shahid Latif, του υποτιθέμενου επικεφαλής χειριστή της ομάδας φενταγίν που επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Pathankot το 2016, σύμφωνα με ομάδα παρατηρητών.

Η Jaish-e-Mohammed είναι μία τζιχαντιστική ομάδα με έδρα το Πακιστάν που δραστηριοποιείται στο Κασμίρ και θεωρείται ευρέως ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Economic Times, το Πακιστάν χαρακτήρισε τη δολοφονία του Latif ως τρομοκρατική πράξη, έναν ισχυρισμό που αφαιρεί από την εντατικοποίηση της εξτρεμιστικής βίας στη χώρα και την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τέτοιες δολοφονίες.

Οι εκτελεστές του Latif φαίνεται να ήταν εξοικειωμένοι με την τοπογραφία, είπαν, προσθέτοντας ότι η παρουσία των επιτιθέμενων δεν προκάλεσε υποψίες όταν πλησίασαν το τζαμί στο Σιαλκότ όπου τον πυροβόλησαν επί τόπου μαζί με τον αδελφό του.

Οι στοχευμένες δολοφονίες αυξάνονται στο Πακιστάν και τα τζαμιά επιλέγονται για τέτοιες επιθέσεις επειδή είναι χώροι συγκέντρωσης. Είναι μια γνωστή τακτική που χρησιμοποιείται από το Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασάν στο Αφγανιστάν.

Ο Latıf, 53 ετών, σκοτώθηκε από τρεις άγνωστους επιτιθέμενους ενώ προσευχόταν σε ένα τζαμί στο Σιαλκότ στις 12 Οκτωβρίου. Ο Latif, ο οποίος ήταν στη λίστα των "πιο καταζητούμενων" της Ινδίας, ήταν επίσης ένας σεσημασμένος τρομοκράτης βάσει του Νόμου Περί παράνομων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες, ο Latif είχε διεισδύσει στην Ινδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως πράκτορας του Harkat-ul-Mujahideen, όπως ήταν γνωστός τότε η JeM στην προηγούμενη ενσάρκωσή του. Ήταν μεταξύ των τρομοκρατών που κρύφτηκαν στο ιερό Hazratbal στο Κασμίρ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του το 1993 και έπρεπε να απελευθερωθούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ιερού. Ωστόσο, συνελήφθη μετά από περίπου δύο χρόνια λειτουργίας στην κοιλάδα και φυλακίστηκε στο Τζαμού και Κασμίρ  μέχρι το 2010.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τα δακτυλικά αποτυπώματα του Latif σε σχέση με την πρόσφατη συνάντηση του Κοκερνάγκ, στην οποία σκοτώθηκαν δύο αξιωματικοί του Ινδικού Στρατού και ένας αστυνομικός. Οι αεροπειρατές της JeM της πτήσης IC-814 είχαν επίσης απαιτήσει την απελευθέρωσή του σε αντάλλαγμα για την επιστροφή 154 επιβατών στο πλοίο της ατυχούς πτήσης της Indian Airlines που είχαν απαγάγει. Αργότερα, όμως, συμφώνησαν για την ελευθερία του αρχηγού τους Maulana Masood Azhar, Omar Shaikh (ο οποίος στη συνέχεια σκότωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Daniel Pearl) και ενός τοπικού τρομοκράτη, ονόματι Mushtaq Zargar, είπε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν νωρίτερα. Η τότε κυβέρνηση Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιάι αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Latif και περίπου 24 άλλους τρομοκράτες της ομάδας Jaish-e-Mohammed.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags