Facebook Pixel Ανησυχία στην Τουρκία για τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στη Λιβύη
Life
| 2024-04-12 05:34:00

Ανησυχία στην Τουρκία για τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στη Λιβύη

του Γεωπόλδου
Ανησυχία στην Τουρκία για τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στη Λιβύη

Πρωτοσέλιδο χτύπημα σε τουρκική εθνικιστική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Την αντιμετώπιση των βασικών ανταγωνιστών της στη Δυτική Λιβύη, με έμφαση στη Ρωσία και την Τουρκία, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εθνικιστικής «ευρασιατικού προσανατολισμού» εφημερίδας «Αϊντινλίκ» με τίτλο «Στρατιωτική εταιρεία των ΗΠΑ εναντίον μας στη Λιβύη». Ένα παράδειγμα που αποκαλύπτει αυτή την κατεύθυνση είναι η καταγγελία της υπογραφής των δύο νέων μνημονίων κατανόησης ανάμεσα στην Τρίπολη και την Άγκυρα το 2019 και το 2022, σχετικά με τη συνεργασία στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης και της κοινής εξερεύνησης στα ανοιχτά της Λιβύης.

Προβληματισμός στην Τουρκία για την Amentum

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στο SigmaLive.com, ο εθνικιστικός τύπος ανησυχεί ότι αυτή η κίνηση θέτει το θέμα της τουρκικής επιρροής και της στρατηγικής στην περιοχή σε νέο πλαίσιο, συνδυάζοντάς την και με την ολοένα αυξανόμενη παρουσία και δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας στρατιωτών μισθοφόρων Amentum στη Λιβύη, όσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει επίμαχη και αβέβαιη.

«Ποιος ξέρει, ίσως και η χρήση του λιμανιού Al-Khums στα ανατολικά της Τρίπολης να μεταβιβαστεί σε αμερικανική εταιρεία. Μετά από όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη Λιβύη και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν, η απώλεια επιρροής στην περιοχή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα ήττα για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχασε τις αυτοδιοικητικές εκλογές», αναφέρει η Αϊντινλίκ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ομάδες από την εταιρεία μισθοφόρων Amentum, μια εταιρεία που φέρεται εργάζεται για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, έφτασαν στην αεροπορική βάση Μίτιγκα στη Λιβύη.

Η Amentum, η οποία χαρακτηρίζεται στην Τουρκία «σκοτεινή», φαίνεται να έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ενόπλου δράσης στη Λιβύη. Η εταιρεία εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο διυλιστηρίων πετρελαίου, συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Dbeibeh, εκπαιδεύει δυνάμεις στα δυτικά της χώρας και ενώνει ένοπλες ομάδες (πολιτοφυλακές).

Οι αναφορές αναδεικνύουν την εμπλοκή της Amentum σε ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του διυλιστηρίου πετρελαίου της Zawiyah. «Δεν είναι μυστικό γιατί η εταιρεία στάλθηκε εκεί: για να ελέγξει τα διυλιστήρια και τις κερδοφόρες διαδρομές ανεφοδιασμού και να βάλει τις ΗΠΑ μπροστά στον διεθνή ανταγωνισμό στη Λιβύη», σχολίαζε η εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Επίσης, η πρόσφατη επίσκεψη του ανώτερου στελέχους του Πενταγώνου, του John Bozarth στην Τρίπολη, στις 3 Μαρτίου 2024, αποκαλύπτει τη στενή σχέση μεταξύ της Amentum και των αμερικανικών αρχών. Η συμφωνία για τη μεταφορά μέρους της στρατιωτικής υποδομής της Λιβύης στην εταιρεία ασφαλείας Amentum προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Εναλλαγή Στρατηγικής: Η Λιβύη κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, απομακρύνοντας την Τουρκία;

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά φαίνεται να αλλάζει την προσέγγισή του και να παραχωρεί προτεραιότητα στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας στο επίκεντρο των στρατηγικών συνεργασιών της χώρας την προηγούμενη έμφαση που έδινε στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης φαίνεται ότι παραμερίζει στο στρατιωτικό κομμάτι την Τουρκία και δίνει έμφαση στη συνεργασία πλέον των ΗΠΑ. Η συνεργασία μεταξύ της Λιβύης και των ΗΠΑ αναδεικνύεται ως κρίσιμης σημασίας, καθώς η δέσμευση του πρωθυπουργού Dbeibeh για την ενοποίηση των πολιτοφυλακών στα δυτικά της χώρας δείχνει τη βούλησή του να επιτύχει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη μέσω υπερατλαντικής συνεργασίας.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης

Ο Ismail Hakki Pekin, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, σε συνέντευξή του στο United World International (UWI), επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τοπικές πολιτοφυλακές στη Λιβύη και ότι το θέμα της Λιβύης θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της ατζέντας του Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν το Μάιο.

«Ναι, οι ΗΠΑ αυτό προσπαθούν να κάνουν, να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Λιβύη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη εργάζεται επίσης για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τον Πεκίν, η Ουάσιγκτον περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες προς όφελός της για να ελέγξει τους ενεργειακούς πόρους.

Οι ΗΠΑ, για τον Τούρκο στρατιωτικό, θέλουν να ελέγξουν τα χρήματα και την ενέργεια, προσπαθούν να σπάσουν τη ρωσο-κινεζική επιρροή όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.

Πλοκάμια χταποδιού

Οι δραστηριότητες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Amentum δεν περιορίζονται στη Λιβύη. Ιδρύθηκε το 2020 και γρήγορα καθιερώθηκε ως διάδοχος της DynCorp, μιας στρατιωτικής εταιρείας γνωστής για τη συνεργασία της με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης δυνάμεων ασφαλείας σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το Πεντάγωνο χορήγησε στην Amentum 165 εκατομμύρια δολάρια για να «ενισχύει την εθνική ασφάλεια στην Αφρική».

Υπό το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης στην Αφρική, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια για την εκπαίδευση του στρατού του Μπενίν και την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων για τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας, καθώς και το σχεδιασμό, την κατασκευή και το χτίσιμο στρατιωτικών βάσεων στη Σομαλία. Η Amentum έλαβε επίσης σύμβαση από το Πεντάγωνο για τη μείωση των βιολογικών απειλών στην ήπειρο της Αφρικής και τη διεξαγωγή βιολογικών εργαστηριακών πειραμάτων σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την παρουσία της στη Σομαλία και στο Μπενίν, οι δραστηριότητές της στη Λιβύη παρέμειναν μυστικές μέχρι να έρθουν στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags