Να ‘μαστε πάλι στην δεκαετία του '30. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα το ζούσαμε αυτό. Σε μερικές δεκαετίες, όταν οι ιστορικοί θα ανατρέχουν στην εποχή μας, στην γηραιά μας ήπειρο Ευρώπη, όπου παντού γύρω μας αντηχούν αντισημιτικά συνθήματα και εκκλήσεις όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου στο Αμβούργο για ίδρυση χαλιφάτων θα τους έρχεται εμετός.

Ένα από τα γνωστά κόλπα των «προοδευτικών» εφημερίδων, με πρώτη και καλύτερη την «Le Monde», είναι να μας κουνάνε κάθε λίγο και λιγάκι το σκιάχτρο της ακροδεξιάς, η οποία ακροδεξιά συμπεριλαμβάνει κατά το δοκούν ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν. Τώρα που ζούμε όντως «τις πιο σκοτεινές ώρες της Ιστορίας μας» τους έπιασε μουγκαμάρα.

Όλα τα συστατικά των «σκοτεινών ωρών της Ιστορίας» είναι εδώ : ο αντισημιτισμός, η κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, η αδυναμία του κράτους και των θεσμών να επιβληθούν. Το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά και εμείς κάνουμε ότι κοιτάμε έξω από το παράθυρο αδιάφοροι. Σε ένα τέτοιο κλίμα επιβλήθηκε ο Χίτλερ. Κρίνοντας τον πολύ ανόητο για να τον φοβηθούν, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν τον είδαν ποτέ να καταφτάνει παντοδύναμος μετά την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ.

Τώρα είναι οι αριστεροί φασίστες που έχουν πάρει την εξουσία, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έχουν καταλάβει το campus, Εβραίοι συμφοιτητές τους δέχονται φραστικές επιθέσεις "Go back to Europe!", ενώ ένας Ισραηλινός καθηγητής έχασε το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο ίδρυμα. «Είμαστε πάλι πίσω στο 1938» δήλωσε. Στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po Paris) τον ναό των «bogos» (bourgeois de gauche) και λοιπών πλουσιόπαιδων, η αξιοθρήνητη διοίκηση δεν μπορεί να εμποδίσει το αντισημιτικό αίσχος.

Οι αντισημίτες άσχετοι και αγράμματοι φοιτητές στο Columbia ή στο Sciences Po αναμφίβολα θεωρούν ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου ιστορίας είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Διαφορετικά, θα γνώριζαν ότι η πολιτική αυτοκτονίας της Χαμάς είναι που έχει οδηγήσει στην σημερινή παλαιστινιακή τραγωδία, ότι το Ισραήλ ήταν πάντα μια εβραϊκή γη, πολύ πριν από τη γέννηση του Μωάμεθ, ή ότι το τζαμί al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ χτίστηκε στις στα τέλη του 7ου αιώνα στα ερείπια του εβραϊκού ναού που έχτισε για πρώτη φορά ο βασιλιάς Σολομών χίλια χρόνια π.Χ., και στη συνέχεια καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους το έτος 70.

Μπροστά σε αυτό το φεστιβάλ ψεύδους, βλακείας και μίσους που ενορχηστρώθηκε από το κόμμα του Μελανσόν, « μας έρχεται εμετός», δήλωσε πολύ σωστά ο επικεφαλής των κεντρώων γερουσιαστών Hervé Marseille. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς τα απώτερα κίνητρα αυτών των διαδηλωτών και των ισλαμοαριστερών ηγετών τους είναι προφανή. Γιατί κινητοποιούνται μόνο υπέρ των Παλαιστινίων χωρίς ποτέ να σηκώσουν το δακτυλάκι τους για τους Αρμένιους, τους Κούρδους της Ροζάβα, τους Ουιγούρους, τους Χριστιανούς της Νιγηρίας και του Πακιστάν, που διώκει επίσης τους Ινδουιστές του, τους μάρτυρες των μουλάδων στο Ιράν ή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ; O σιχαμένος αντισημιτισμός τυφλώνει.

Τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε έναν αληθινό πολιτικό στο τιμόνι της χώρας. Αλήθεια γιατί συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε την Σχολή Πολιτικών Επιστημών ;

ΠΗΓΗ: Le Point