Ο αμερικανικός στρατός προχωρά στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών του μέσω της ευρείας χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και την απόσυρση ξεπερασμένων οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal, το οποίο τιτλοφορείται ως “Ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει μαζική αύξηση στη χρήση drones“, το σχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση περίπου 1.000 drones σε κάθε μία από τις δέκα ενεργές μεραρχίες μάχης του στρατού, με στόχο τη βελτίωση της επιτήρησης, της μεταφοράς εφοδίων και της εκτέλεσης επιθέσεων. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί προϊόν πολύμηνης μελέτης και πειραματισμών σε εκπαιδευτικά πεδία στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, και βασίζεται κυρίως στα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η χρήση drones έχει μεταμορφώσει το πεδίο της μάχης.
Στον πόλεμο Ουκρανίας–Ρωσίας, τα μικρά drones έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά λόγω του χαμηλού κόστους τους, της ικανότητας να δρουν σε σμήνη και να υπερνικούν την άμυνα, καθώς και της δυνατότητας να προσφέρουν συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν έρθει σε επαφή με Ουκρανούς στρατιωτικούς και εργολάβους που εργάζονται με τον ουκρανικό στρατό, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς αξιοποιούνται τα drones στον σύγχρονο πόλεμο.
Η αναβάθμιση της τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στα drones. Ο στρατός επενδύει σε νέους τρόπους επικοινωνίας και διασύνδεσης μέσω κινητών και tablet, σε νέα οχήματα πεζικού, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αντι-drone τεχνολογιών, όπως και σε δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Το συνολικό κόστος της μεταρρύθμισης φτάνει τα 36 δισ. δολάρια σε βάθος πενταετίας, το οποίο θα καλυφθεί από την απόσυρση παρωχημένων οπλικών συστημάτων και μείωση πολιτικού προσωπικού, χωρίς να ζητηθούν πρόσθετα κονδύλια.
Ο στρατός ήδη έχει σταματήσει την προμήθεια των οχημάτων Humvee και Joint Light Tactical Vehicle, ενώ επίσης διακόπτει το πρόγραμμα του ελαφρού άρματος μάχης M10 και αποσύρει παλαιότερα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τρία τάγματα έχουν ήδη εξοπλιστεί με μη επανδρωμένα συστήματα, και ο στόχος είναι να μετασχηματιστεί πλήρως η δύναμη εντός διετίας. Παράλληλα, ο στρατός συνεχίζει να επενδύει σε παραδοσιακά συστήματα όπως άρματα, μακράς εμβέλειας πυραύλους και αεροσκάφη με περιστρεφόμενους έλικες, για την αντιμετώπιση απειλών σε Ασία και Ευρώπη.
Η μεταρρύθμιση απαιτεί και ανάλογη ανταπόκριση από την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία καλείται να αυξήσει την παραγωγή σύγχρονων τεχνολογιών χωρίς να βασίζεται σε κινεζικά εξαρτήματα. Ενώ η Ουκρανία κατασκεύασε πάνω από δύο εκατομμύρια drones πέρυσι, οι ΗΠΑ καλούνται να επιτύχουν κάτι παρόμοιο εντός των περιορισμών ασφαλείας τους. Το συνολικό εγχείρημα φέρει την έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας και του Υπουργείου Άμυνας, και σηματοδοτεί μια σαφή στροφή προς την υιοθέτηση σύγχρονων μορφών πολέμου.
Διαβάστε όλο το δημοσίευμα στο Geopolitico.gr