Η Τουρκία, επί χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, φαίνεται να χάνει έδαφος φέτος το καλοκαίρι. Η εκτόξευση των τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οδηγεί σε σημαντική κάμψη της ζήτησης από τη Γερμανία, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στο τουριστικό τοπίο της χώρας.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Travel Data + Analytics, Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει αύξηση 36% στις τιμές καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούνιο, εξέλιξη που αποτυπώνεται πλέον άμεσα στην τουριστική κίνηση.
Η κάμψη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον ξενοδοχειακό τομέα. Όπως επισημαίνει η Katrin Pasvantis από τον γερμανικό οργανισμό Germany Trade & Invest (GTAI), αναμένεται να πλήξει και άλλους κλάδους της τουρκικής οικονομίας, όπως την εστίαση, τις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο.
Παρά τη σημαντική υποτίμηση της λίρας τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα των ξένων επισκεπτών εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης για τον Ιούνιο ανέρχεται στο 35%, ενώ ανεξάρτητες μετρήσεις, όπως αυτή της ENAG, κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο ποσοστό. Την ίδια στιγμή, πολλές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου έχουν στραφεί στην τιμολόγηση σε ευρώ, καθιστώντας τις διακοπές λιγότερο συμφέρουσες για τους ξένους.
Η νομισματική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – που επί χρόνια βασίστηκε σε χαμηλά επιτόκια – έχει οδηγήσει σε διαρκή νομισματική αποδυνάμωση, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει πλέον ανεβάσει τα επιτόκια στο 46%. Ωστόσο, όπως εκτιμά η Commerzbank, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας δεν είναι επαρκή για τη στήριξη της λίρας.
Προσθέτοντας στην οικονομική αβεβαιότητα, οι πολιτικές εντάσεις στο εσωτερικό – όπως η υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και ηγετικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου – εντείνουν τις πιέσεις στην τουρκική οικονομία και επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Παρότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, έχει αναλάβει με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αστάθεια παραμένει. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με σκεπτικισμό, ενώ και οι γερμανικές επιχειρήσεις φέρονται διστακτικές απέναντι σε νέες επενδύσεις στη χώρα.
Σε όλα αυτά προστίθενται και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που πλήττει άμεσα τόσο τον τουρισμό όσο και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας.