Για το σχέδιο της Κύπρου να κατασκευάσει ναυτική βάση ανέλυσε στην εκπομπή Monitor και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη ο Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Ο δρ. Διεθνών Σχέσεων υποστήριξε πως πρόκειται για ένα σχέδιο με πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνισμό, γιατί η Μεγαλόνησος αποτελεί γεωπολιτική γέφυρα της Ασίας με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Μάλιστα υποστήριξε, ότι το πρότζεκτ μπορεί να γίνει υποσύστημα ασφάλειας της στρατηγικής πυξίδας κάτι που βοηθά στην αναβίωση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου

"Να σβήσουν οι ψευδαισθήσεις του εξευμενισμού", ανέφερε με νόημα ο Γιάννος Χαραλαμπίδης και στο τέλος μίλησε για την παρακαταθήκη του Τάσσου Παπαδόπουλου με το ιστορικό ΟΧΙ του 2004 στο σχέδιο Ανάν, κακέκτυπο του οποίου είναι η Διζωνική Δικοινοτική Κοινότητα που προωθείται από τον ΟΗΕ και τη Δύση ως λύση στο Κυπριακό. 

"Οι Έλληνες της Κύπρου είπαν ΟΧΙ σε ένα μεγάλο μοντέλο συνομοσπονδίας – Η κυπριακή κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από τα αμαρτήματα του παρελθόντος -Οι τύχες Ελλάδας και Κύπρου είναι συνδεδεμένες", ανέφερε ο αναλυτής.