Η σκληρή απάντηση Ερντογάν στον Μπάιντεν μία ημέρα μετά την σύνοδο των G20 στην Ινδία πυροδότησε νέα «φαρμακερά» σχόλια στην Τουρκία εναντίον του ελληνικού λόμπι για το θέμα των F-16.

Ρεπορτάζ στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν σέρνει τα πόδια της στα F-16, που θα δοθούν στην Τουρκία για να ενισχύσει το χέρι της ενάντια στα λόμπι.

Ο Ναίμ Μπαμπούρογλου από το Πανεπιστήμιο Αϊντίν της Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι οι αμερικανικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2024 παίζουν ρόλο στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Ο Μπαμπούρογλου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή όπου βρίσκεται η Τουρκία για να πάρει τις ψήφους του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι στις εκλογές και πρόσθεσε ότι ‘η πιθανότητα οι ΗΠΑ να δώσουν F-16 στην Τουρκία είναι αδύναμη λόγω του αρμενικού και ελληνικού λόμπι. Θα συνεχίσει να προτιμά την Ελλάδα από την Τουρκία».

Ανάλογα σχόλια γίνονται και σε τηλεοπτικές εκπομπές στην τουρκική τηλεόραση με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές να ξιφουλκούν κατά της Ελλάδας και του λόμπι στην Αμερική.

Ο Ερντογάν με την οργίλη δήλωσή του «αν έχετε εσείς Κογκρέσο, εμείς έχουμε Βουλή» προς τον Μπάιντεν φαίνεται να καθυστερεί την υπόσχεσή του να επικυαρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η γενική διάθεση στην Τουρκία είναι ότι το σουηδικό πρωτόκολλο θα επικυρωθεί, αλλά μπορεί να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η τουρκική κυβέρνηση δεν βιάζεται.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr