Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα, οι Τούρκοι μετέφεραν νέα φουρνιά αυτοκινούμενων πυροβόλων στην Κύπρο, κατά την διάρκεια της άσκησης «Καταιγίδα της Μεσογείου» την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την απειλή και την επιθετική τους διάταξη στην ξηρά.

Πρόκειται για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Φιρτίνα 155 χιλιοστών, με βεληνεκές ως 40 χιλιόμετρα.

Παράγονται από κοινοπραξία τουρκικών αμυντικών εταιρειών, και βασίζονται στο αυτοκινούμενο πυροβόλο, K9 Thunder, της νοτιοκορεατικής Hanwha.  

Τα πρώτα τέτοια τουρκικά πυροβόλα, 77 τον αριθμό, εγκαταστάθηκαν από τους Αττίλες στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2017.

Βρίσκονται διασπαρμένα σε διάφορα στρατόπεδα, ενισχύοντας ήδη υπάρχουσες μονάδες πυροβολικού, όπως είναι αυτές στο Κιόνελι, όπου υπάρχουν ήδη ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών, στον Άγιο Βασίλειο, όπου υπάρχουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλιοστών, και στον Μαραθόβουνο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός τους και η δύναμη πυρός των Αττίλων αυξήθηκε σημαντικά. Με πρόσχημα ασκήσεις, η Τουρκία μετακινεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα βαρύ πολεμικό υλικό στην Κύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι με αφορμή την άσκηση «Καταιγίδα της Μεσογείου» την περασμένη Πέμπτη στα κατεχόμενα, οι Αττίλες μετέφεραν νέα φουρνιά αυτοκινούμενων πυροβόλων Φιρτίνα 155 χιλιοστών – περισσότερα από 10 – τα οποία ωστόσο δεν παρουσίασαν στην άσκηση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά T-155 Firtina 

· Κύριο πυροβόλο: 155 χιλιοστών / 52 διαμετρημάτων 

· Μέγιστο βεληνεκές: Για βλήματα M107, 155χιλ HEAT – 18χλμ / Για βλήματα M549 ΗΕΑΤ – 40 χλμ 

· Μέγιστος Ρυθμός βολής: Τρεις βολές ανά 15 δεύτερα με μέγιστο 8 ανά λεπτό για περιορισμένο διάστημα 

· Μέγιστος αριθμός βλημάτων εντός σκάφους: 48  

· Δευτερεύον οπλισμός: Πολυβόλο M2 12,7 χιλ. 

· Πλήρωμα: 5 άτομα     

Όλα τα πυροβόλα των Αττίλων βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης και προδίδουν σαφή επιθετική διάταξη.

Τα πυροβόλα αυτά μπορούν από διαφορετικά σημεία των κατεχομένων να πλήξουν στόχους βαθιά στην κυπριακή ενδοχώρα αφήνοντας στο απυρόβλητο μόνο μια στενή παράκτια ζώνη στα νότια του νησιού. 

Η δε δυνατότητα του πυροβόλου να βάλει και αμέσως να αναχωρεί από τον χώρο βολής προς διαφορετική τοποθεσία μέσα σε λίγα λεπτά, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες θα μπορούν να πλήττουν στόχους στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να φοβούνται την απάντηση του κυπριακού πυροβολικού.                

Αναλυτές τόνισαν στο Σίγμα ότι, σε περίπτωση σύρραξης στην Κύπρο, πλέον αυξάνεται η χρήση πυροβολικού από πλευράς Τούρκων, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται η ανάγκη αεροπορικών επιθέσεων, με τα αεροσκάφη τους να μπορούν έτσι να επιχειρούν σχεδόν στο σύνολο τους στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας, η οποία πλέον διαθέτει ισχυρότατες  αεροπορικές δυνάμεις.