Facebook Pixel Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου! Έλληνας στρατηγός προβλέπει το μέλλον του
Life
| 2023-11-05 19:06:00

Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου! Έλληνας στρατηγός προβλέπει το μέλλον του

του Γεωπόλδου
Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου! Έλληνας στρατηγός προβλέπει το μέλλον του

Η θητεία του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναμένεται να τερματιστεί λόγω της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης. Δεν τον… πάει ούτε ο Μπάιντεν.

Για τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» ο Ιωάννης Μπαλτζώης. Ο αντιστράτηγος ε.α. θύμισε το άρθρο του παλαίμαχου Αμερικανού βραβευμένου με Πούλιντζερ δημοσιογράφου, Σέιμουρ Χερς, ο οποίος χρησιμοποίησε για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την έκφραση «dead man walking», θέλοντας να τονίσει, ότι πλέον είναι… τελειωμένος ως ηγέτης.

Δείτε την παρέμβαση του Ιωάννη Μπαλτζώη:

Θυμηθείτε το άρθρο του Χερς:

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου (Μπίμπι)είναι από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς του Ισραήλ. Υπηρέτησε από το 1996 έως το 1999 και ξανά, ως ηγέτης του δεξιού Κόμματος Likud, από το 2009 έως το 2021, επιστρέφοντας για τρίτη θητεία στα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της πηγής του Χερς, «Ο Μπίμπι ήταν πάντα αντίθετος με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993», που τυπικά εκχώρησαν στην  Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Γιασέρ Αραφάτ τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Έτσι, σύμφωνα με την πηγή, όταν επέστρεψε στην εξουσία το 2009, «Ο Μπίμπι επέλεξε να στηρίξει τη Χαμάς» ως εναλλακτική λύση στην Παλαιστινιακή Αρχή, «τους χρηματοδότησε και τους εγκατέστησε στη Γάζα». Μέσω του Κατάρ, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έφτασαν στην ηγεσία της Χαμάς με την έγκριση του Ισραήλ. «Ο Μπίμπι ήταν πεπεισμένος ότι θα είχε περισσότερο έλεγχο στη Χαμάς με τα χρήματα του Κατάρ – κι ας εκτόξευαν περιστασιακά ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στο εσωτερικό του Ισραήλ – από ό,τι θα είχε με την Παλαιστινιακή Αρχή….Αυτό που συνέβη αυτήν την εβδομάδα, ήταν αποτέλεσμα του δόγματος Μπίμπι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν Φρανκενστάιν και να τον ελέγχει ».

Οι ευθύνες Νετανιάχου για τις επιθέσεις του Σαββάτου

Όσο για την τελευταία επίθεση από τη Χαμάς, σύμφωνα με την πηγή του Χερς, ήταν άμεσο αποτέλεσμα μιας απόφασης που έλαβε ο Νετανιάχου, παρά τη διαμαρτυρία των τοπικών στρατιωτικών διοικητών, «να επιτρέψει σε μια ομάδα Ορθοδόξων εποίκων να γιορτάσει το Σουκότ στη Δυτική Όχθη». Το Sukkot είναι μια ετήσια φθινοπωρινή γιορτή που θυμίζει το προγονικό ταξίδι των Εβραίων στα βάθη της ερήμου, που διαρκεί μία εβδομάδα με την κατασκευή μιας υπαίθριας προσωρινής δομής γνωστής ως sukkah. Όπου οι “πανηγυριστές” μοιράζονται όπως οι πρόγονοί τους εδέσματα που συνδέονται με την εποχή της συγκομιδής.

Λόγω της έντασης που προκλήθηκε από τη δολοφονία 19χρονου Άραβα εκ μέρους Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη στις 6 Οκτωβρίου, εκείνος ο εορτασμός του Sukkot χρειάστηκε ενισχυμένη στρατιωτική προστασία. Με την έγκριση του Νετανιάχου, η αποστολή αυτή ανατέθηκε σε δύο από τα τρία τάγματα που φρουρούσαν τα όρια της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα 1600 στρατιώτες να διατεθούν για τον εορτασμό, και «… μόνο οκτακόσιους στρατιώτες να είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των 51 χιλιομέτρων των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του νότιου Ισραήλ. Αυτό σήμαινε ότι οι Ισραηλινοί πολίτες στο νότο έμειναν χωρίς ισραηλινή στρατιωτική παρουσία για δέκα έως δώδεκα ώρες. Έμειναν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.».

“Τελειωμένος” ο Νετανιάχου

“Και γι’ αυτό έχει τελείωσει ο Μπίμπι”, συμπεραίνει η πηγή.  “Μπορεί να πάρει μερικούς μήνες, αλλά τελείωσε”.  Με δεδομένο ότι η επίθεση στο νότιο Ισραήλ είναι «η μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία στην ισραηλινή ιστορία». Επισήμανε ότι «μόνο στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο του ’73»—την αιφνιδιαστική επίθεση στο Γιομ Κιπούρ, κατά την οποία το Ισραήλ ηττήθηκε για λίγο από αιγυπτιακά και συριακά στρατεύματα . Όμως, «το περασμένο Σάββατο είκοσι δύο οικισμοί στο νότο ήταν υπό τον έλεγχο της Χαμάς για ώρες και πήγαιναν σπίτι σε σπίτι σφάζοντας γυναίκες και παιδιά».

Η ισραηλινή απάντηση στο χτύπημα της “Χαμάς”: Χερσαία επίθεση ή πολιορκία μέχρι λιμοκτονίας;

Σύμφωνα με την πηγή του Χερς, θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση, αφού έχουν ήδη κληθεί 360.000 έφεδροι. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τη στρατηγική. Οι ειδικές δυνάμεις της Αεροπορίας και του Ναυτικού του Ισραήλ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι επίγειες δυνάμεις δεν είναι εκπαιδευμένες για μάχη υπό τις ειδικές συνθήκες σε μια χερσαία επίθεση στα ερείπια της βομβαρδισμένης πόλης της Γάζας.

Η οριστική απόφαση αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Ενώ οι έφεδροι υποβάλλονται τώρα σε εκπαίδευση ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων -πολυκατοικιών, νοσοκομείων και τζαμιών- έχει ενταθεί και δεν είναι πια συμβολικός.

Ως εναλλακτική λύση, εξετάζεται “μια βάναυση εναλλακτική που θα μπορούσε να περιγραφεί ως η προσέγγιση του Λένινγκραντ”. Όπου ο Χίτλερ είχε επιλέξει αντί για κατά μέτωπο επίθεση το 1941 να πολιορκήσει την πόλη για να προκληθεί λιμοκτονία υπερασπιστών και κατοίκων χωρίς να χρειαστεί πολύνεκρη μάχη.

Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονταν πριν ανακοινωθεί το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Ανησυχητικές για τους Ισραηλινούς είναι οι προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ να απαντήσει στις επιθέσεις αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, όπως και η διαφαινόμενη επιδείνωση των σχέσεων που έχτισε με διάφορες φιλοαμερικανικές αραβικές χώρες, σε περίπτωση της κλιμάκωσης διάπραξης ωμοτήτων σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags