Facebook Pixel Μπορεί η Κίνα να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν;
Life
| 2023-11-10 03:15:00

Μπορεί η Κίνα να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν;

του Γεωπόλδου
Μπορεί η Κίνα να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν;

Η Κίνα, η οποία έχει στρατηγικό συμφέρον για τη σταθερότητα της περιοχής, θα πρέπει να πιέσει το Πακιστάν να ανακαλέσει ή να καθυστερήσει την απόφασή του και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Η απέλαση πάνω από ένα εκατομμύριο Αφγανών από το Πακιστάν απειλεί να συντρίψει την ταλαιπωρημένη οικονομία και υπηρεσίες βοήθειας του Αφγανιστάν και να θέσει ζωές σε κίνδυνο

Η Κίνα, η οποία έχει στρατηγικό συμφέρον για τη σταθερότητα της περιοχής, θα πρέπει να πιέσει το Πακιστάν να ανακαλέσει ή να καθυστερήσει την απόφασή του και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

 Τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν γίνονται μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες αναγκαστικές απελάσεις ανθρώπων από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η απόφαση του Πακιστάν να απελάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αφγανούς απειλεί να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. Αλλά η Κίνα μπορεί να κρατά το κλειδί για μια λύση.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε στις 3 Οκτωβρίου ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είχαν 28 ημέρες για να φύγουν διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν απέλαση. Αν και δεν αναφέρεται άμεσα, οι Αφγανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων χωρίς έγγραφα στο Πακιστάν και θεωρούνται στόχος της απόφασης.

Μέχρι την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου , περισσότεροι από 60.000 Αφγανοί είχαν απελαθεί. Όσοι έχουν απομείνει ανέφεραν εξαναγκασμό να φύγουν από Πακιστανούς αξιωματούχους και παρενόχληση, ξυλοδαρμό, εκβιασμό και κράτηση.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την κίνηση, απαιτώντας από το Πακιστάν να μην «απελαύνει Αφγανούς με τη βία και χωρίς προετοιμασία» και ότι θα πρέπει να εξετάσει την «καλή γειτονία, την ισλαμική αδελφότητα και την ανθρωπιά».

Τον περασμένο μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για «σοβαρές συνέπειες» και ανέφεραν ότι «ο αναγκαστικός επαναπατρισμός Αφγανών υπηκόων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού οικογενειών και της απέλασης ανηλίκων».

Η ξαφνική απόφαση ελήφθη μετά από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Χάιμπερ Παχτούνχουα που σκότωσαν τουλάχιστον 57. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά το Ισλαμαμπάντ φαίνεται να έχει βαρεθεί από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού μετά από δεκαετίες φιλοξενίας προσφύγων από τον ενοχλητικό γείτονά του.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι υπήρχαν περίπου 4 εκατομμύρια Αφγανοί στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων 700.000 που διέφυγαν μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια ήταν παράνομα στο Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοξενούντες πρόσφυγες στον κόσμο με πάνω από 1,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες, το 99% των οποίων είναι Αφγανοί.

Πολλοί Αφγανοί βρίσκονται στο Πακιστάν εδώ και χρόνια, ακόμη και δεκαετίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα μέσο να ζητήσουν άσυλο καθώς είτε δεν υπάρχει λεωφόρος είτε επειδή δεν έχουν σωστή τεκμηρίωση. Αυτό τους έχει αφήσει να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες χωρίς πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση ή τις νομικές υπηρεσίες.

Αλλά ακόμη και αυτό είναι προτιμότερο από την επιστροφή στο Αφγανιστάν και σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Η World Vision αναφέρει ότι πάνω από 29 εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 15 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών χρειάζονται σωτήρια θεραπεία από την πείνα και τον υποσιτισμό.

Οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν επιδεινώσει τα πράγματα, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 και εκτοπίζοντας πολλούς. Επιπλέον 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί θα κατακλύσουν μια ήδη φτωχή, πεινασμένη χώρα και θα οδηγούσαν σε περισσότερα δεινά.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι Ταλιμπάν. Το καθεστώς του καταστέλλει βάναυσα τις γυναίκες, την LGBTQ κοινότητα και τις εθνοτικές μειονότητες, και έχει βάλει στο στόχαστρο όσους συνδέονται με την πρώην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση. Πολλοί που έφυγαν από τους Ταλιμπάν το 2021 αντιμετωπίζουν παρενόχληση, δίωξη ή θάνατο κατά την επιστροφή τους.
 

Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια θα βρίσκονται «σε σοβαρό κίνδυνο καθώς θα εκτεθούν σε διώξεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόσθεσε: «Σημαντικός αριθμός Αφγανών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικών διαδηλωτών, καλλιτεχνών και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και προσωπικού ασφαλείας, θα διέτρεχαν επίσης άμεσο κίνδυνο δίωξης και καταστολής από τους Ταλιμπάν, εάν αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν. 

Όμως το Πακιστάν παραμένει σταθερό και ισχυρίζεται ότι 200.000 έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στο Αφγανιστάν. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Sarfraz Bugti είπε: «Πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα και κάναμε geofencing. Θα τους κρατήσουμε και θα τους απελάσουμε».

Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τους Ταλιμπάν. Ενώ η αφγανική οικονομία παραμένει σε κακή κατάσταση με τα παγκόσμια πρότυπα, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, να εισπράξουν έσοδα και να αυξήσουν τις εξαγωγές.
Οι Ταλιμπάν έχουν έρθει επίσης πιο κοντά στην Κίνα. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που όρισε νέο πρεσβευτή μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν. Η Καμπούλ θέλει να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, η οποία μπορεί να ανοίξει την πλούσια σε πόρους χώρα στις πολύ αναγκαίες επενδύσεις.

Η εισροή πάνω από ένα εκατομμύριο απελπισμένων ανθρώπων απειλεί να αναιρέσει αυτά τα μέτρια οικονομικά κέρδη και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Αυτό θα είναι ανησυχητικό για το Πεκίνο, το οποίο έχει αναλάβει τον κίνδυνο να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Ταλιμπάν και ήταν σαφές ότι επιθυμεί ένα σταθερό, ασφαλές μέρος για να επενδύσει.

Αλλά η Κίνα μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση αυτής της κρίσης. Το Πεκίνο έχει τη διπλωματική επιρροή και τη δύναμη να πιέσει το Ισλαμαμπάντ είτε να σταματήσει είτε να καθυστερήσει τις απελάσεις.

Δημόσια, το Πεκίνο θα μπορούσε να υπενθυμίσει στο Πακιστάν τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης του 1951 για τους Πρόσφυγες να δέχεται άτομα που ζητούν άσυλο και να μην τους επιστρέφει σε κακό. Ιδιαίτερα, θα μπορούσε να υπενθυμίσει στο Πακιστάν τη γενναιόδωρη οικονομική του βοήθεια νωρίτερα φέτος για να αποτρέψει την πτώχευση της οικονομίας.

Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναβολή θα έδινε στους Ταλιμπάν χρόνο να προετοιμαστούν για μια εισροή άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και θα επέτρεπε στους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας να ζητήσουν περισσότερα κεφάλαια χορηγών. Θα συνέβαλλε πολύ στην αποτροπή της κατάρρευσης ενός εύθραυστου Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν έχει λάβει μια αντιδραστική και απάνθρωπη απόφαση που απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Τα μέσα διαβίωσης θα χαθούν και πολλοί θα σταλούν πίσω σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα ή στα επικίνδυνα χέρια των Ταλιμπάν.

Ήρθε μια ευκαιρία για την Κίνα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Το Πεκίνο θα πρέπει να πιέσει το Πακιστάν να ανακαλέσει ή να καθυστερήσει την απόφασή του και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει τους ευάλωτους ανθρώπους και θα σώσει ζωές, αλλά θα επέτρεπε επίσης στην Κίνα να επιδείξει ηθική ηγεσία σε μια περιοχή που θεωρεί στρατηγικά σημαντική.

Με τις αποβολές σε εξέλιξη, δεν υπάρχει χρόνος για περιθώριο. Πρέπει να επιδειχθεί ηγεσία, διαφορετικά το Αφγανιστάν κινδυνεύει να πέσει στην άβυσσο.

 ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags