Facebook Pixel Οι Ινδοί θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα στην κόντρα με Τουρκία!
Life
| 2024-02-19 02:31:00

Οι Ινδοί θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα στην κόντρα με Τουρκία!

του Γεωπόλδου
Οι Ινδοί θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα στην κόντρα με Τουρκία!

Αποκαλυπτικό άρθρο σε ινδικό Μέσο για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί.

Εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί, το ETV Bharat, ινδική ενημερωτική ιστοσελίδα που απηχεί στις θέσεις της κυβέρνησης Μόντι, μίλησε με ειδικό σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων για τη σημασία της επίσκεψης. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη ενισχυθεί όταν ο πρωθυπουργός Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρυσι, είπε ο ειδικός.

Σε μια διπλωματική κίνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί το Νέο Δελχί για να παραστεί στον Διάλογο Raisina ως κύριος προσκεκλημένος από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Με τα χρόνια, η εμβέλεια της Ινδίας στη Μεσόγειο έχει αποκτήσει δυναμική και αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική καθώς το λιμάνι του Πειραιά της Ελλάδας θεωρείται πιθανός κόμβος στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και του εμπορίου.

Η επίσκεψη έρχεται επίσης με φόντο τις επιβαρυμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα και για το Κυπριακό. Κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα χρειάζεται παγκόσμια υποστήριξη, και τίποτα δεν μπορεί να είναι καλύτερο από την ενίσχυση των δεσμών με την Ινδία, τη μόνη χώρα στην οποία εξετάζουν πολλά άλλα έθνη στην περιοχή.

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού ειδικά στο πλαίσιο του μεταπολεμικού πολέμου της IMEC, ο Ashok Sajjanhar, πρώην πρέσβης της Ινδίας, ο οποίος έχει διαπραγματευτεί για την Ινδία στην Ουρουγουάη τις Πολυμερείς Εμπορικές Διαπραγματεύσεις για Ινδία-ΕΕ Ινδία-ASEAN και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ινδίας-Ταϊλάνδης, ανέφερε, «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι σημαντική μόνο στο πλαίσιο του IMEC αλλά και από διμερή άποψη, όπως μπορεί να υπενθυμιστεί ότι ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα πολύ πρόσφατα και αυτό ανέβασε τις διμερείς σχέσεις σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Δεύτερον, υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ανακατεύεται στις υποθέσεις της Νότιας Ασίας. Στο πλαίσιο της προσέγγισης της Τουρκίας προς το Πακιστάν, του θέματος του Κασμίρ στα Ηνωμένα Έθνη και της συνεχούς ενασχόλησής της με τις εσωτερικές υποθέσεις και της προσέγγισης άλλων χωρών όπως το Μπαγκλαντές, είναι πολύ σημαντικό για την Ινδία να προσεγγίσει την Ελλάδα για να διατηρήσει την παρουσία μας στη συγκεκριμένη περιοχή».

«Είτε πρόκειται για διμερή θέματα είτε για ενίσχυση της συνδεσιμότητας μέσω του IMEC, αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και όχι μόνο είναι μέρος της ΕΕ αλλά έχει παρουσία και σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Sajjanhar.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι το IMEC «αλλάζει το παιχνίδι» όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, επειδή τα περισσότερα από τα έργα συνδεσιμότητας ξεκινούν ή ελέγχονται από την Κίνα, ειδικά το BRI.

«Το IMEC είναι το έργο στο οποίο η Ινδία αναδημιουργεί την παλιά διαδρομή των μπαχαρικών. Έτσι γινόταν το εμπόριο μπαχαρικών από την Ινδία στον αραβικό κόσμο, τη Βενετία και την Ευρώπη και ήταν πριν ανακαλυφθεί η θαλάσσια διαδρομή από τον Βάσκο Ντα Γκάμα το 1498. Το IMEC είναι η αναδημιουργία ιστορικών δεσμών και όλων των χωρών. Η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Ελλάδα, η Ιταλία ή το Ισραήλ είναι πολύ πρόθυμες όσον αφορά αυτή τη διαδρομή. Όσον αφορά τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα, η IMEC έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από την αποστολή εμπορευμάτων και φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του ελβετικού καναλιού. Θα ήταν ένα έργο διαμετακόμισης πολλαπλών μέσων μεταφοράς που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των χωρών στη διαδρομή και θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού», εξήγησε ο πρώην διπλωμάτης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα ανύψωσε τους δεσμούς σε στρατηγική εταιρική σχέση και η σχέση έχει σημειώσει πρόοδο σε διάφορους τομείς, από τη συνδεσιμότητα έως τη θαλάσσια συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια, η αμυντική σύμπραξη Ινδίας-Ελλάδας γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργός συμμετοχή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κατέδειξε την αυξανόμενη συνεργασία στις αμυντικές δυνατότητες.

Η Ινδία και η Ελλάδα μοιράζονται παρόμοιες απόψεις όσον αφορά το θέμα του Κασμίρ και της Κύπρου. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει επαναλάβει την υποστήριξή της στην Ινδία σε διάφορα παγκόσμια φόρουμ.

Απαντώντας στην ερώτηση του ETV Bharat σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας ως αφετηρίας για τον διάδρομο της Ινδίας προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του MEA, Randhir Jaiswal είπε την Πέμπτη, «Έχουμε δεσμεύσεις με πολλές χώρες ή μεγάλο αριθμό χωρών. Όλοι οι διεθνείς μας ενδιαφερόμενοι είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Όλες αυτές οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Έχουμε ζεστούς και φιλικούς δεσμούς μαζί τους. Ανυπομονούμε".

Ο Sajjanhar επεσήμανε περαιτέρω ότι τα τελευταία 9-10 χρόνια, η Ινδία έχει επικεντρωθεί σε μικρές χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. «Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν καλές διμερείς σχέσεις και η παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές, το επίκεντρο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα τέλη του μήνα αναμένεται να είναι η εμβάθυνση των επιχειρηματικών δεσμών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει μόνο τον Πρωθυπουργό Μόντι, αλλά η επιχειρηματική αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα επισκεφθεί το Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ. Στόχος της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας είναι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα φάρμακα και η εφοδιαστική.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags