Έφυγε από τη ζωή ο υποστράτηγος Αθανάσιος Μπάφας, ο θρύλος των ΕΤΑ, ο οποίος αναδιοργάνωσε τα Επίλεκτα Τμήματα Αλεξιπτωτιστών στα μέσα της δεκαετίας του ’80

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Προύφας σε ανάρτηση του kranos.gr, ο απόστρατος αξιωματικός, στρατιωτικός αναλυτής και στρατιωτικός συντάκτης το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν αρχικά στο 401 ΓΣΝ Αθηνών και κατόπιν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Ο Μπάφας ήταν απόφοιτος της ΣΣΕ τάξης ’74, Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, με συμμετοχή σε πολλές και επικίνδυνες αποστολές όπως στο Ερμπίλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κηδεία του θα γίνει στη Λιβαδειά.

Ο Μπάφας είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2023 στην εκπομπή Leaders. Ήταν μία εκπομπή-ωδή στον Έλληνα Καταδρομέα και όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν, είτε ως επαγγελματίες είτε ως έφεδροι στις Ειδικές Δυνάμεις της πατρίδας μας. 

Ο αείμνηστος στρατηγός ανέλυσε για ποιο λόγο οι κομάντος της πατρίδας μας είναι επιχειρησιακά πανέτοιμοι και τι να περιμένει η νέα γενιά που θέλει να καταταγεί στις καταδρομές.

«Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και πλάνα εκπαίδευσης. Μπορείτε να είστε υπερήφανοι. Το ίδιο το παιδί θα αρχίσει να το συνειδητοποιήσει αυτό μετά», ανέφερε ο στρατηγός για όσους θέλουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Συγκλονιστική όμως ήταν η απάντησή του όταν δέχτηκε την ερώτηση από τον διευθυντή σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του STAR CHANNEL για το αν αυτός που υπηρετεί ως Καταδρομέας ή Πεζοναύτης συνειδητοποιεί, ότι αυτό που κάνει μέσω της εκπαίδευσης είναι σημαντικό.

«Το καταλαβαίνει! Αυτά τα παιδιά που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις το έχουν μέσα τους. Είναι DNA. Είναι πίστη. Το ζητά ο οργανισμός τους. Αν μου επιτρέπετε, είναι ‘τρελαμένα’ με την καλή έννοια. Το θέλει η ιδιοσυγκρασία τους. Οπότε όταν κατατάσσονται (ως έφεδροι) εκεί, κάνουν πολύ υπερήφανο τον εαυτό τους και την οικογένεια. Υπάρχει και μία παράδοση. Υπάρχουν οικογένειες που είναι Καταδρομείς από παππού προς εγγονό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βετεράνος αξιωματικός, ο οποίος διηγήθηκε ιστορίες από αποστολές σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, αλλά σίγουρα οι τοποθετήσεις του που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα αφορούν το αξιόμαχο των Ελλήνων κομάντο, ειδικά σε περίπτωση κρίσεων.

«Το προσωπικό των δυνάμεων είναι έτοιμο. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία μεγάλη λόγω της διαμόρφωσης του ελληνικού εδάφους. Και πιστεύω πολύ στην ποιότητα του Έλληνα στρατιώτη. Έχουμε μορφωτικό επίπεδο. Έχουμε γενναιότητα», ήταν μερικές από τις ατάκες που σίγουρα θα κάνουν υπερήφανους όσους Έλληνες έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις.