Αρκετοί οραματίζονται το Μουντιάλ της Βραζιλίας ως ένα ατελείωτο ποδοσφαιρικό πάρτι, με τον κόσμο να μην χωρά στα γήπεδα και όλη τη χώρα να ζει στον πυρετό της μπάλας. Είναι όμως έτσι; Οι οπαδοί στη Βραζιλία σταδιακά έχουν γυρίσει τις πλάτες τους στις ομάδες και λίγο η έλλειψη σεβασμού που νιώθουν κάποιες φορές, λίγο τα αρχαία γήπεδα, η ανασφάλεια, οι υψηλές τιμές και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, τους κρατούν μακριά από την καρδιά των εξελίξεων: Το γήπεδο!

Ο Ζούκα Κφούρι, ένας από τους πιο γνωστούς αθλητικούς δημοσιογράφους στη χώρα καταθέτει μία μάλλον αιρετική άποψη στο πρακτορείο Reuters, δείχνοντας ωστόσο το κλίμα: «Αρκετοί άνθρωποι μπερδεύουν το φαινόμενο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία με την πραγματική αγάπη για το παιχνίδι. Η Βραζιλία δεν είναι μία χώρα όπου οι άνθρωποι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Είναι μία χώρα όπου οι άνθρωποι αγαπούν να κάνουν πάρτι γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο.» Δύο πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η μία, από την εταιρεία Stochos, παρουσιάζει μείωση 8% στους παρευρισκομένους στα γήπεδα, με μέσο όρο στη Βραζιλία 13.000! Μεγάλα κλαμπ όπως η Κορίνθιανς μαζεύουν πάνω από 30.000 στα περισσότερο ματς, αλλά υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που πέφτουν κάτω από τις 10.000. Η Σάντος του περίφημου Νεϊμάρ για παράδειγμα, έχει μέσο όρο 7.788 οπαδούς!Την αναμέτρηση της Ατλέτικο Γκοϊανιένσε με τη Σπορτ τον προηγούμενο μήνα παρακολούθησαν 449 άτομα!

Η δεύτερη έρευνα από την εταιρεία Piuri, κατατάσσει τη Βραζιλία 13η στα εισιτήρια για το 2011, πίσω από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ!Οι δεύτερες κατηγορίες στην Αγγλία και τη Γερμανία έχουν περισσότερο κόσμο από την πρώτη των Βραζιλιάνων.

Οι ομάδες φυσικά προσπαθούν να πάρουν μέτρα. Ένα από αυτά είναι η χορήγηση εισιτηρίων με βάση τα τιμολόγια από αγορές σε πολυκαταστήματα. Στο Ρεσίφε, η Ναούτικο και η Σπορτ λαμβάνουν περίπου 8000 εισιτήρια για κάθε ματς με αυτόν τον τρόπο. Τα εισιτήρια διαρκείας δεν έχουν μπει ακόμα στην κουλτούρα των Βραζιλιάνων, αλλά έχουν εισάγει έναν κατάλογο μελών, τα οποία έχουν προνομιακές τιμές και προτεραιότητα στις θέσεις.

Άλλοι σύλλογοι μειώνουν τις τιμές και δημιουργούν ειδικές ζώνες για οικογένειες που φοβούνται τη βία και τα επεισόδια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά το Μουντιάλ ο κόσμος θα αρχίσει να ξαναπηγαίνει στα γήπεδα όπως παλιά. ΘΑ βοηθούν και οι νέες κατασκευές σταδίων. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να νιώσουν ότι ο σύλλογος τους σέβεται.

Γιατί στη Σάντος, την οποία αναφέραμε και πριν, μπορεί να βλέπουν τον Νεϊμάρ, ωστόσο είδαν το σύλλογο να παραχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες το έτερο μεγάλο τους όνομα, Γκάνσο, στη μισητή Σάο Πάουλο. Επίσης, η ραγδαία αύξηση των τιμών δεν βοηθάει, καθώς κάποιοι θυμούνται ότι πριν από 10 χρόνια πήγαιναν γήπεδο με λιγότερο από ένα δολάριο. Παράπονα υπάρχουν και για την Ομοσπονδία, αλλά και από τα Μέσα που τείνουν να παρουσιάζουν μία εικόνα… γλεντιού από τις κερκίδες, με χορεύτριες και σάμπα. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα η λατρεία για την μπάλα σε όλες τις ηλικίες και τάξεις και διαφορετική η κουλτούρα του γηπέδου!

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com