Η ομάδα της Αρκαδίας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία έδειχνε μια σταθερή αγωνιστική παρουσία που την έφερνε να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας με εξαίρεση μια χρονιά όπου κινδύνεψε σοβαρά με υποβιβασμό. Την περσινή σεζόν όμως, ο Αστέρας κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση και εκμεταλλευόμενος τη τιμωρία της Α.Ε.Κ. έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη.
Η χρονιά 2011-2012
Η περσινή χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα, αφού αναγκάστηκε να αλλάξει 2 προπονητές μέχρι να καταλήξει στο Σάκη Τσιώλη. Έναν άνθρωπο που μπόρεσε να αλλάξει αμέσως την εικόνα της και να την οδηγήσει σε Ευρωπαϊκά μονοπάτια. Ο Τσιώλης προερχόταν από ένα σύντομο πέρασμα στον Άρη όπου δε τα είχε καταφέρει και έψαχνε με τη σειρά του μια ομάδα που θα μπορούσε να του προσφέρει μια καινούρια αρχή.
Στην ομάδα του Άρη ο Τσιώλης δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση που υπήρχε λόγω της διοικητικής κατάστασης, αλλά και την ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα και δεν μπόρεσε να δουλέψει σε βάθος χρόνου για να φανούν τα όποια αποτελέσματα. Έτσι, φεύγοντας από τους Θεσσαλονικείς ήταν ελεύθερος και οι μεγαλομέτοχοι του Αστέρα δεν έχασαν την ευκαιρία κι έδωσαν τα κλειδιά του συλλόγου στο Τσιώλη κι αυτός με τη σειρά του κατάφερε μέσα από τη δουλειά και τη συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει την ομάδα και να παρουσιάσει στους φιλάθλους μια πολύ καλή έκδοση αυτής.
Η φετινή επιτυχία
Τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο Αστέρας ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε πέρσι και με τις πολύ καλές μεταγραφές (εξαιρετικό scouting και σωστός προγραμματισμός) που έκανε τόσο την περίοδο του καλοκαιριού, όσο και σε αυτή του χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, κατάφερε όχι μόνο να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα αλλά και να εξελιχτεί ακόμα περισσότερο. Το «μυστικό» του Τσιώλη φαίνεται να είναι η δουλειά και η συνεχής προσπάθειά για βελτίωση. Ο προπονητής του Αστέρα προτιμάει να παίζει με σύστημα 4 – 2 – 3 – 1 έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά το δυνατό άξονα και τη ταχύτητα στους μεσοεπιθετικούς που εκμεταλλεύονται πολύ καλά τους κενούς χώρους.
Ο Τσιώλης συνηθίζει να μην κάνει πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα του παρά μόνο όταν υπάρχει κάποια απουσία λόγω τραυματισμού ή τιμωρία. Έχει, λοιπόν, δημιουργήσει έναν κορμό βασικών παικτών που γνωρίζει ο ένας το παιχνίδι του άλλου πολύ καλά. Παρατηρώντας το παιχνίδι του Αστέρα είναι εύκολα κατανοητό πως είναι μια ομάδα που παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό για τη νίκη χωρίς unfair σκοπιμότητες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία που είναι:
η ταχύτητα ( παίζει πολύ καλά την κόντρα επίθεση σε ανοιχτό γήπεδο)
η καλή τεχνική των 3 ποδοσφαιριστών που παίζουν πίσω από το σέντερ φορ,
το σκοράρισμα των παικτών που έρχονται από την πίσω ζώνη ως κρυφοί επιθετικοί ( Ναβάρο – Ράγιος – Ντε Μπλάσις) και
οι πολλές συνεργασίες, αφού τα περισσότερα γκολ είναι αποτέλεσμα αυτών και όχι ατομικών προσπαθειών.
Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή την πορεία του Αστέρα παίζει η πολύ καλή συνεργασία που έχει ο Έλληνας τεχνικός με τη διοίκηση του συλλόγου. Αυτό προσφέρει στην ομάδα και τους ποδοσφαιριστές ποδοσφαιριστές μια ηρεμία που τους κάνει να ασχολούνται μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι και να μην έχουν το μυαλό τους σε εξωαγωνιστικά θέματα. Ο Τσιώλης έχει καταφέρει φέτος να δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον παράγοντα έδρα και είναι χαρακτηριστικό πως σε 12 αγώνες ο Αστέρας από τους 36 διαθέσιμους πόντους έχει κερδίσει τους 29 έχοντας 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα.
Συμπέρασμα
Η προσπάθεια που κάνει ο Τσιώλης και η ομάδα της Τρίπολης είναι πολύ μεγάλη και πέρα από την κατάληψη της δεύτερης θέσης στην κανονική περίοδο, έχει θέσει ως στόχο την πρώτη θέση στη διαδικασία των play-off για αλλά και τη συμμετοχή στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Ελπίζει, δηλαδή, να διεκδικήσει τον πρώτο του τίτλο ως προπονητής τόσο για τον εαυτό του, όσο και τον Αστέρα.