To περιστατικό του Αλβανού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Εργκίν Kάτσε, που φωτογραφήθηκε με τη φανέλα του UCK, ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα παραδείγματα του Κατίδη και του Αθανασιάδη και να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι η πλειοψηφία των νεαρών παικτών είναι τραγικά αμόρφωτη και αγράμματη.

Με μοναδικό στόχο να ξεφύγουν, μέσω της μπάλας, από τη μιζέρια και τη διαβίωση του μέσου όρου, αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο δεν τους είναι χρήσιμο και, κυρίως, το θεωρούν εκτός μόδας.

Έχουν τα μάτια τους μόνο στη λαμπερή ζωή που θέλουν να έχουν και τους φαίνεται περιττό οτιδήποτε άλλο.

Μαλλί περιποιημένο, τατουάζ παντού, πολυτελή αυτοκίνητα και όμορφες γκόμενες συνθέτουν τη ζωή τους, ή τη ζωή που θέλουν να κάνουν.
Την κατάσταση έκανε ακόμα χειρότερη η κρίση, καθώς σε μια χώρα με ανεργία κοντά στο 30%, βλέπουν ως μοναδική διέξοδο τον πλουτισμό και την προβολή με τον πιο γρήγορο και λιγότερο κουραστικό τρόπο, που είναι φυσικά το ποδόσφαιρο.

Δεν έχω λόγο να μην πιστέψω τους ισχυρισμούς του Κατίδη για το ναζιστικό χαιρετισμό, ότι δεν ήξερε τι έκανε ,ή του Κάτσε (ότι δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας του κι ότι σέβεται την Ελλάδα). Αλλωστε, το 1996 που άρχισε ο UCK τη δράση του, ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ήταν τριών ετών και σίγουρα δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τι έκαναν οι ομοεθνείς του…

Βάζω στοίχημα ότι κάπου στην πορεία της ζωής του άκουσε κάποια θριαμβευτικά πράγματα για τα παλικάρια του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου και στο νεανικό και άγουρο μυαλό του, οι ιστορίες αυτές έγιναν μύθοι με ήρωες και πατριώτες!

Αυτό είναι καθαρά έλλειψη μόρφωσης! Ωστόσο, στην περίπτωση του Κάτσε όπως και σε άλλους πολλούς συναδέλφους του, θριαμβεύει η έλλειψη παιδείας.

Όλοι αυτοί δεν έχουν καταλάβει ότι ως ποδοσφαιριστές μεγάλης ομάδας δεν είναι, πλέον, τα παιδάκια της διπλανής πόρτας, αλλά αναγνωρίσιμα πρόσωπα, μέλη ενός συνόλου που το «εγώ» δεν υπερισχύει του «εμείς» και αποτελούν παράλληλα, ινδάλματα για νέους και νέες.

Ως μέλη λοιπόν μιας μεγάλης ομάδας, οφείλουν να συμπεριφέρονται και να πράττουν με σύνεση προστατεύοντας, κυρίως, την ομάδα τους αλλά και τον εαυτό τους!

Αλλά είναι φανερό ότι ούτε τη στοιχειώδη λογική δεν έχουν να προσέχουν τις κινήσεις τους και να φυλάξουν την πλάτη τους…

Είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στους γονείς, που δεν φρόντισαν να τους επισημάνουν τη δύναμη της γνώσης, αλλά ευθύνονται και οι ίδιοι καθώς στην εποχή της πληροφόρησης δεν ευσταθεί εύκολα η δικαιολογία του «δεν ήξερα»!

Όσο για τον Κάτσε, δεν γνωρίζω τι σκοπεύει να κάνει ο ΠΑΟΚ, αλλά άποψη μου είναι ότι πρέπει να τιμωρηθεί. Οχι τόσο για τον ίδιο, όσο για το μήνυμα που θα σταλθεί προς όλους τους συνομήλικους ποδοσφαιριστές, ότι πρέπει να κόψουν τις βλακείες!

Κι, επιτέλους, να αρχίσουν να διαβάζουν…

Πηγή: aixmi.gr