Facebook Pixel Ο μεγάλος άγνωστος
| 2013-10-10 20:57:00

Ο μεγάλος άγνωστος

Ο μεγάλος άγνωστος

Η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΟΚ να επαναφέρει στην ομάδα τον Κάτσε ήταν σχεδόν επιβεβλημένη: ο ΠΑΟΚ κινδύνευε να χάσει τον παίκτη χωρίς να εισπράξει χρήματα. Αν συνεχιζόταν ο παροπλισμός του, με μια απλή προσφυγή στη FIFA (και τη βοήθεια της Αλβανικής ομοσπονδίας) ο μικρός θα αποκτούσε την ελευθέρας του με πρόσχημα τη μείωση της προσωπικότητάς του. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Οπως σας έγραφα και μια εβδομάδα πριν, ο Κάτσε θα επέστρεφε σύντομα στις προπονήσεις: μέτρησε και η απαίτηση του Χουπ Στέφενς, που τον ήθελε πίσω.

Στο τέλος του ματς με τον Παναθηναϊκό, ο Στέφενς φώναζε αυτό που βλέπουμε όλοι, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν έχει χαφ αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται τον Αλβανό. Αυτή η αγάπη του Ολλανδού για τον Κάτσε, που αρχικά δεν χρησιμοποιούσε, είναι ένα από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για τον μυστήριο Στέφενς.
Συζήτηση
Στη Θεσσαλονίκη, που έτσι κι αλλιώς αγαπάει το μπλα μπλα, πριν καλά καλά μπούμε στο φθινόπωρο, συζητήσεις γίνονται πολλές. Συζητιέται το ντεφορμάρισμα του Στοχ, η μονιμοποίηση του Κατσουράνη στην άμυνα, ο παραγκωνισμός του Γκαρσία, οι μεταγραφές που δεν έγιναν και άλλα πολλά. Μία ωστόσο συζήτηση μοιάζει να φουντώνει: είναι αυτή που αφορά τη θεαματικότητα της ομάδας και κατά συνέπεια τον ίδιο τον Στέφενς.

Εντύπωση
 Δεν είναι θεαματικός ο ΠΑΟΚ - δεν χωράει αμφιβολία. Προσεχώς αυτή του την επιθετική δυσκολία θα την εξηγήσω, αλλά περιμένω ένα μεγαλύτερο δείγμα αγώνων για συμπεράσματα. Ωστόσο μου κάνει εντύπωση η γκρίνια που φτάνει στα αυτιά μου κυρίως, γιατί θυμάμαι την αγάπη και την επιμονή με την οποία αντιμετώπιζε ο κόσμος του «Δικεφάλου» τον πιο αντιθεαματικό ΠΑΟΚ της ιστορίας, δηλαδή εκείνο του Σάντος. Θυμάμαι τότε ότι κάθε επισήμανση που αφορούσε την έλλειψη θεαματικότητας της ομάδας αντιμετωπιζόταν σχεδόν με οργή, από τους ίδιους περίπου ανθρώπους που σήμερα κριτικάρουν τον Στέφενς. Ηταν φτωχότερη σε υλικό εκείνη η ομάδα που είχε Κοντρέρας, Γκαρσία, Λίνο (νεότερο), Μουσλίμοβιτς, Σορλέν, Σαλπιγγίδη, Βιεϊρίνια και Κονσεϊσάο; Ούτε για αστείο! Κι όμως αντιμετωπίζονταν με επιείκεια και στοργή κι ας έκανε με τον ΠΑΟ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό τα χειρότερα εντός της Τούμπας αποτελέσματα, που προσωπικά θυμάμαι.

Μεθοδικός
Σύμφωνοι, ο τωρινός ΠΑΟΚ δεν είναι θεαματικός, όμως είναι αρκετά μεθοδικός και έχει μάθει σε χρόνο-ρεκόρ να κάνει κάτι που επί Σάντος αγνοούσε και πέρυσι ελάχιστες φορές έκανε, δηλαδή να αντιδρά. Μέχρι τώρα γυρίζει ματς, απαντά στα γκολ των αντιπάλων, αρνείται να χάσει. Είναι επίσης μεθοδικός: ο Κλάους Αθανασιάδης εξήγησε στη Νova ότι κόντρα στον ΠΑΟ η μπάλα σηκώθηκε αρκετά κατόπιν εντολής για να μπορούν να βγουν οι επιθετικοί στην πλάτη των αμυντικών των «πρασίνων», που είναι και αργοί (Σίλντενφελντ) και άγουροι (Ρισβάνης). Αν σηκώνεις την μπάλα κατόπιν εντολής, πολύ θεαματικός δεν μπορεί να είσαι, όμως αν υπάρχει αποτελεσματικότητα, το πράγμα συγχωρείται: ο ΠΑΟΚ μ αυτό τον άκομψο αλλά δουλεμένο τρόπο, έβαλε δύο γκολ κι έχασε τρία – τέσσερα, ας μην το παραβλέπουμε.

Ρόστερ
Γιατί υπάρχει αυτή η γκρίνια; Πιθανότατα γιατί ο βασικός λόγος κάποιων μεγάλων καλοκαιρινών προσδοκιών ήταν ο Στέφενς. Μεγάλες μεταγραφές δεν έκανε ο ΠΑΟΚ – ο δανεικός Στοχ ήταν ο μόνος που ήρθε με συστάσεις σπουδαίου παίκτη και βιογραφικό αξιόλογο. Η προσδοκία ήταν ότι ο Ολλανδός θα κάνει κάτι σπουδαίο: προσοχή όμως σε μια λεπτομέρεια – ο Στέφενς δεν έκανε μεταγραφές, άφησε τη δημιουργία της ομάδας σε άλλους (Τσιστιακόφ, Βρύζα κ.λπ.), δουλεύει με ό,τι βρήκε και ό,τι του φέρανε και υποδείξεις θα κάνει μελλοντικά. Σήμερα η μόνη του απαίτηση ήταν η επιστροφή του Κάτσε. Ο τωρινός ΠΑΟΚ δεν είναι του Στέφενς (που δεν διάλεξε τους παίκτες που έχει): χρόνο πρέπει να έχει ο άνθρωπος, ώστε να κάνει τις εισηγήσεις του, όταν και εφόσον αποκτήσει για το ρόστερ που έχει άριστη γνώση.

Πρότζεκτ
Πιθανότατα ο Στέφενς δεν ενθουσιάζει γιατί δεν έχει π.χ. την καθηγητίστικη συμπεριφορά του Σάντος, που μιλάει για μακροχρόνια πρότζεκτ με άνεση χαρακτηριστική. Ο Στέφενς είναι φειδωλός, σπάνια ενθουσιάζεται, ποτέ δεν υπερβάλει. Εμένα αυτό το cool στυλάκι του μου αρέσει κιόλας. Αλλά σε μία χώρα που ο κόσμος κουβαλάει στο κεφάλι του τόνους ποδοσφαιρικής μούχλας ώστε να πιστεύει ότι ο προπονητής πρέπει να είναι «σατανάς», στρατηγός, «γάτος» που κάνει σωστές αλλαγές, εμψυχωτής και λαοπλάνος που να φωνάζει για τη διαιτησία, αυτό το στυλ δύσκολα γοητεύει. Ο Στέφενς μετά από τρεις μήνες στην Ελλάδα είναι ένας άγνωστος: καλά καλά δεν γνωρίζουμε καν τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο.

Προβολή
Ο Σάντος είχε την προβολή του δόκτορα που ο Ζαγοράκης πίστευε τυφλά. Ο Στέφενς είναι ένας μεγάλος άγνωστος κι όσο πιο άγνωστος παραμένει τόσο δυσκολότερο είναι να αγαπηθεί. Πόσω μάλλον όταν η ομάδα δεν έχει προκύψει από δικές του επιλογές και δύσκολα θα παίξει φέτος το ποδόσφαιρο που αυτός θέλει...

Πηγή: sday.gr        

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags