Ηδη, με σχεδόν δεδομένη την άνοδο της ομάδας στη Football League και τις προσδοκίες που δημιουργούνται από τη γενική αναδόμηση, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος περνά στο δυναμικό της ομάδας για τα επόμενα χρόνια. Τις προσθήκες που θα γίνουν από το καλοκαίρι, τους παίκτες που θα στελεχώσουν την προσπάθεια.

Ηδη, παίκτες της ΑΕΚ είναι οι Μάνταλος και Φαγέ. Ως τέτοιος πρέπει να θεωρείται πλέον και ο Κώστας Κατσουράνης. Διότι με κάθε τρόπο γίνεται σαφές πως το φλερτ που υπάρχει εδώ και χρόνια θα γίνει πραγματικότητα. Το είπε δημόσια ο Λυμπερόπουλος, το έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ο 34χρονος μεσοαμυντικός.

Μένει ελεύθερος, το προσεχές Μουντιάλ φαίνεται πως θα συνδυαστεί με το αντίο του από την εθνική ομάδα, τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στην ΑΕΚ γι' αυτόν.

Ωστόσο, η περίπτωση Κατσουράνη είναι η μοναδική που μοιάζει τόσο ξεκάθαρη. Ηδη, τις τελευταίες ημέρες λέγονται και γράφονται πολλά και το «Goal» επιχειρεί να ξεδιαλύνει την κατάσταση για τις «κιτρινόμαυρες» μεταγραφικές αναζητήσεις, θέτοντας τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση. 

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ
Δέσμευση και κόστος

Ο Λεονάρντο μπορεί να μετρά ενάμιση χρόνο μακριά από την ΑΕΚ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν πως δεν... έφυγε ποτέ. Από τη μακρινή Κορέα όπου αγωνίζεται για λογαριασμό της Τσονμπούκ Μότορς, παρακολουθεί καθημερινά όσα συμβαίνουν και νοσταλγεί. Ωστόσο, δεσμεύεται για ακόμα δύο χρόνια με τους Κορεάτες και έχει απολαβές που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρα, η προοπτική επιστροφής εξαρτάται από εκείνον κατά πρώτο λόγο.

ΠΟΣΟΣΤΟ:30% 

ΡΑΦΙΚ ΤΖΙΜΠΟΥΡ
Ιστορία με πολλά κενά

Το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Τζιμπούρ ξεκινά από παρελθοντικές αναφορές των Μελισσανίδη και Μπάγεβιτς. Ο «τίγρης» έχει εκφραστεί πολύ κολακευτικά για την αξία του Αλγερινού, ενώ και ο Ντούσκο -παρά τις κόντρες τους- πίστευε πολύ στην αγωνιστική του αξία. Ωστόσο, το θέμα με τον 29χρονο φορ είναι πως ανήκει για την προσεχή τριετία στον Ολυμπιακό. Από εκεί πήγε δανεικός στην Τουρκία, από εκεί καθορίζεται το μέλλον του. Και άρα είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία.

ΠΟΣΟΣΤΟ:1% 

ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ
Απιαστο όνειρο

Από τις καλύτερες αναμνήσεις στην ΑΕΚ των τελευταίων ετών μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει τον Νάτσο Σκόκο. Ο «υδραυλικός» έκανε πράγματα και θαύματα με τα «κιτρινόμαυρα», έδειξε πως είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Γι' αυτό και στην πορεία ήρθε η κλήση στην εθνική Αργεντινής, η μεταγραφή με 5 εκατ. ευρώ στη Βραζιλία και την Ιντερνασιονάλ. Στην ΑΕΚ πολύ θα ήθελαν έναν παίκτη της ποιότητας του Σκόκο, αλλά στα 28 του είναι εξαιρετικά απίθανο να έρθει στην Ελλάδα.

ΠΟΣΟΣΤΟ: 5% 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Αργεί ακόμα και σαν σκέψη

Ο Παπασταθόπουλος έχει δώσει τον πρώτο λόγο στην ΑΕΚ όταν θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα. Η Ενωση σαφέστατα και θα ήθελε έναν εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων στόπερ στο δυναμικό της. Ωστόσο, φαίνεται πως αργεί πολύ ακόμα έστω και η σκέψη της επιστροφής. Σε ηλικία 25 ετών, έχοντας κάνει μόλις το καλοκαίρι μεταγραφή στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, έχοντας παρελθόν ακόμα και στη Μίλαν, ο Παπασταθοπουλος θα παραμείνει αρκετό καιρό ακόμα στο εξωτερικό.

ΠΟΣΟΣΤΟ: 1% 

ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ, ΓΟΥΤΑΣ, ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ
Μόρας και οι άλλοι

Το μεγάλο ζήτημα της ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι αφορούσε τη στελέχωση της άμυνας. Ο Τσιρίλο έτσι και αλλιώς είναι... μιας χρήσεως και στην Ενωση κοιτάζουν ώστε να είναι έτοιμοι πριν προκύψει ζήτημα. Η προοπτική επιστροφής του Βαγγέλη Μόρα βρίσκεται πάντα στις «κιτρινόμαυρες» επιλογές. Ο 33χρονος στόπερ κάνει εντυπωσιακή σεζόν με την Ελλάς Βερόνα και φαντάζει ως εξαιρετική επιλογή, δεδομένου πως θα μένει ελεύθερος.

Ωστόσο, αναζητήσεις υπάρχουν και για παίκτες νεότερης ηλικίας. Ηδη από το καλοκαίρι είναι γνωστό το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Κουρμπέλη. Οσο ο παίκτης δεν κλείνει σε ομάδα του εξωτερικού, η Ενωση μένει στο κόλπο. Από την ΑΕΚ παρακολουθούν και άλλες περιπτώσεις κεντρικών αμυντικών που κάνουν καλό πρωτάθλημα.

Ο Δημήτρης Γούτας (19 ετών με οκτώ συμμετοχής στην Ξάνθη), ο Τάσος Αυλωνίτης (23 ετών με οκτώ συμμετοχές στον Πανιώνιο) και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος (22 ετών με εννιά συμμετοχές στον ΠΑΣ Γιάννινα) είναι πολύ ψηλά στις «κιτρινόμαυρες» επιλογές. Το σημαντικό είναι πως στην ΑΕΚ επιθυμούν να θωρακίσουν την άμυνά τους με παίκτες που θα συνδυάζουν πείρα και ταλέντο και θα είναι η βάση για το μέλλον της. 

Σαμαράς, Φορτούνης και έτεροι «ξενιτεμένοι»

Οι Ελληνες που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού είναι πλέον πάρα πολλοί και στην ΑΕΚ βλέπουν κάποιες επιλογές που μπορεί να προκύψουν μέσα από επαναπατρισμό. Για παράδειγμα, ένας παίκτης που αρέσει πάρα πολύ στην Ενωση είναι ο Γιώργος Σαμαράς. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός θα ήταν ανάμεσα στις επιλογές του Μελισσανίδη, εάν είχε προχωρήσει η είσοδος του στην ΑΕΚ το 2008. Αλλά τώρα, που εμφανίζεται ακόμα και ως στόχος της... Μπαρτσελόνα, είναι σχεδόν ανέφικτη η μεταγραφή.

Αντίθετα, πολύ περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση του Κώστα Φορτούνη. Βλέπετε, ο 21χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός δεν έχει βρει ευκαιρίες στην Καϊζερσλάουτερν και μένει ελεύθερος το καλοκαίρι του `15. Με δεδομένη την εκτίμηση που υπάρχει στα προσόντα του, την ικανότητα να καλύψει όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις και βέβαια το νεαρό της ηλικίας, ο Φρτούνης μοιάζει ως εξαιρετικη επιλογή.

Υπάρχουν και άλλοι παίκτες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν από το εξωτερικό. Ο Φετφατζίδης πρώτα απ' όλα, αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις. Και, κυρίως, να δοκιμάσει το όνειρο του εξωτερικού, να κάνει παιχνίδια στο Καμπιονάτο και να φανεί τι μπορεί να κάνει. Οπως και άλλες περιπτώσεις, σαν τους Κονέ και Ταχτσίδη.

Πηγή: Goal