Facebook Pixel Φορτώθηκαν όλα στο βαρύ όνομα του Στέφενς
| 2014-01-13 16:48:00

Φορτώθηκαν όλα στο βαρύ όνομα του Στέφενς

Φορτώθηκαν όλα στο βαρύ όνομα του Στέφενς

Ο Κώστας Πετρωτός ανοίγει το φάκελο της σχέσης του Ολλανδού τεχνικού με τον ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί πορεύεται με πολλές δοκιμές και έχοντας πάρει τα πάντα στην πλάτη του στην υλοποίηση των υψηλών στόχων που του έχει ζητήσει ο Ιβάν Σαββίδης
 

Πάει μία εβδομάδα από τη μέρα που από αυτό εδώ το βήμα έγραφα ότι στην Ξάνθη όλος ΠΑΟΚ ήταν ένα πείραμα. Επιβεβαιώθηκε και χθες με τον τρόπο που ο Χουμπ Στέφενς χειρίστηκε την ομάδα του στον αγώνα με τον Παναιτωλικό.Και μόνο στη χρησιμοποίηση του Κώστα Κατσουράνη ως επιτελικού μέσου να σταθεί κανείς, αντιλαμβάνεται πώς ο Ολλανδός τεχνικός, για κάποιο λόγο εξακολουθεί να ψάχνεται.

Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να “πειράζει” και σταθερές που είχε αποκτήσει ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της σεζόν. Και μία τέτοια ήταν ο στόπερ Κατσουράνης.

Χθες, ειδικά κόντρα σε μία ομάδα που έπαιζε σφιχτή άμυνα και έψαχνε την αντεπίθεση, ο διεθνής άσος, θα μπορούσε να έχει πολύ κομβικό ρόλο ως τελευταίος αμυντικός για να φτιάχνει επιθέσεις από πίσω.

Κι όμως, ο Στέφενς τον έβαλε δεκάρι, γιατί όπως εξήγησε, χωρίς Μάρτενς στο ρόστερ, ψάχνει να βρει τον παίκτη που μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη θέση. Δοκίμασε το Νίνη αλλά πέτυχε λίγα πράγματα, ανά διαστήματα βάζει και τον Βούκιτς που μπορεί να παίξει τη θέση αλλά όχι για πολλά συνεχόμενα λεπτά.

Έχει λόγο που ψάχνεται ακόμη ο Ολλανδός

Γιατί, όμως, ο 60χρονος τεχνικός νιώθει την ανάγκη να πειραματιστεί, ενώ θα μπορούσε με πιο ορθολογικές επιλογές να παρουσιάζει ένα πιο αξιόπιστο σύνολο σε ματς όπως το χθεσινό; Για να δώσουμε πειστική απάντηση καλό είναι να αναλύσουμε ορισμένα δεδομένα και να αποκαλύψουμε και όρους που υπάρχουν στο συμβόλαιο του Στέφενς με τον ΠΑΟΚ.

Ας πάμε, λοιπόν, λίγο πίσω στη γιορτή που είχε διοργανώσει ο Ιβάν Σαββίδης για το ποδοσφαιρικό τμήμα, στη διάρκεια της οποίας είχε μιλήσει για τους στόχους του 2014. Όσα είπε εκείνη τη βραδιά σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης τα είχε ζητήσει ακόμη πιο επιτακτικά από τον Στέφενς και τους συνεργάτες του: “Θέλω πρόκριση επί της Μπενφίκα, κατάκτηση του Κυπέλλου, και η διαφορά με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, πριν πάμε στα πλέι οφ για να πάρουμε πάλι τη θέση που οδηγεί στο Champions League, να μη φύγει πάνω από τους 10 βαθμούς”.

Ο Χουμπ Στέφενς, λοιπόν, έχει μπροστά του τις σημαντικές ημερομηνίες του ΠΑΟΚ και μ΄ αυτές σχεδιάζει τα πλάνα του. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην σημειώσουμε κάτι που, ποτέ κανείς μέσα από τον ΠΑΟΚ, θα παραδεχθεί δημόσια για ευνόητους λόγους. Αυτή η περίοδος, σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ως περίοδος προετοιμασίας εν όψει των αγώνων με τη Μπενφίκα και λίγες εβδομάδες αργότερα, αν όλα κυλήσουν ομαλά, των ημιτελικών στο Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό.

Το αποδεικνύει και η βιασύνη που δείχνει ο Στέφενς να δώσει χρόνο συμμετοχής στο Χέντβιχες Μαντούρο. Αν δεν υπήρχαν τα ματς του Europa League, πιθανόν ο Ολλανδός τεχνικός να έδινε μερικές προπονήσεις στον 28χρονο Ολλανδό πριν τον ρίξει στους αγώνες. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όμως, η προσαρμογή του πρέπει να επισπευσθεί. Έτσι μέσα από τους αγώνες προσπαθεί να συχνωτιστεί με τους συμπαίκτες του και να μπει στη φιλοσοφία της ομάδας.

Το αποκαλυπτικό συμβόλαιο

Κρατήστε και μία άλλη παράμετρο που ενισχύει τον παραπάνω τρόπο σκέψης από πλευράς Στέφενς. Στο συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ υπάρχει όρος που αναφέρει ότι αν δεν κατακτήσει τίτλο στο τέλος της σεζόν η “ασπρόμαυρη” ΠΑΕ μπορεί να λύσει τη συνεργασία μαζί του, χωρίς να του δώσει αποζημίωση για το δεύτερο χρόνο συμβολαίου. Άρα, συμφέρον του Στέφενς, σε κάθε περίπτωση, είναι να προετοιμάσει την ομάδα του για κάτι μεγάλο (φαντάζομαι και μία εξαιρετική πορεία στο Europa League, δεν θα βάλει τον Σαββίδη σε σκέψεις για αλλαγή προπονητή).

Βολεύει τη διοίκηση

Από την ανάλυση της διαχείρισης της ομάδας από τον Χουμπ Στέφενς, δεν πρέπει να εξαιρέσουμε τη στάση της διοίκησης. Είναι σαφές πώς από τη στιγμή που ο Ολλανδός τεχνικός είναι επιλογή Σαββίδη, ουδείς έχει τη διάθεση να την αμφισβητήσει (τουλάχιστον δημόσια γιατί εντός... των τειχών υπάρχουν κάποιες μουρμούρες). Προσπαθούν άπαντες να κάνουν τις επιθυμίες του πράξη (κυρίως στις μεταγραφές), ωστόσο, κανείς δεν έχει τη διάθεση να βάλει τα στήθια του μπροστά και να του αφαιρέσει κάτι από τη δύσκολη δουλειά που έχει να κάνει. Για παράδειγμα, στην υπόθεση Γκαρσία ουδείς βγήκε να πει δημόσια τι πιστεύει η διοίκηση (τον προπονητή τον ακούσαμε και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να πιστεύει πώς ο Γκαρσία δεν μπορεί άλλο να προσφέρει, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του).

Η επίσημη ενημέρωση έμενε απλά στο ότι “εμείς ενημερώσαμε τον παίκτη ότι τον σεβόμαστε, ωστόσο μέσα στην ομάδα ο προπονητής αποφασίζει ποιον και για πόσο χρησιμοποιεί και αν θέλει να το ακολουθήσει ή να αποχωρήσει-όπως τελικά έγινε-είναι δικό του θέμα”.

Μόνο που ξεχνούν πώς το καλοκαίρι όταν ο Σαββίδης έφερνε πίσω τον Ουρουγουανό, κανείς δεν είχε το θάρρος να πει στο μεγαλομέτοχο “μήπως να περιμένουμε καλύτερα να κλείσουμε πρώτα το θέμα προπονητή και μετά να ανοίξουμε αυτό του Γκαρσία;”. Ή να εξηγήσει στον Στέφενς τις ιδιαιτερότητες στην περίπτωση Γκαρσία προκειμένου από νωρίς να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Κάπως έτσι γίνεται και όλα τα φορτώνεται ο Στέφενς με το βαρύ και άφθαρτο όνομα. Μόνο που, όπως αποδείχθηκε και με τις όχι πολύ έντονες αλλά σίγουρα υπαρκτές αποδοκιμασίες στο τέλος του αγώνα με τον Παναιτωλικό, τη φθορά δεν μπορεί κανείς να την αποφύγει ειδικά όταν το αποτέλεσμα της δουλειάς του δεν είναι αυτό που όλοι περιμένουν.

Πηγή: sport24.gr


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags