Facebook Pixel Ο Χ. Σωτηρακόπουλος γράφει για τον ΠΑΟΚ του Στέφενς!
| 2014-02-11 15:40:00

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος γράφει για τον ΠΑΟΚ του Στέφενς!

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος γράφει για τον ΠΑΟΚ του Στέφενς!

Δεν τον «καίνε» οι ήττες, αλλά η έλλειψη ταυτότητας στην ομάδα!..

Ήρθε το καλοκαίρι κουβαλώντας πολύ βαρύ βιογραφικό. Ο Χουμπ Στέφενς έκανε καλές σεζόν σε ομάδες με απαιτήσεις την τελευταία οκταετία, ανεβάζοντας την Κολωνία, σώζοντας το Αμβούργο, ενώ με τη Σάλκε μπόρεσε να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο «Γκελζενκίρχεν» λατρεύεται πάντως από τους οπαδούς. Τον είχαν αναδείξει το 2000 κορυφαίο του 20ού αιώνα για τη Σάλκε, αφού το 1997 τους είχε χαρίσει το μοναδικό τρόπαιο στην Ευρώπη, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στη χώρα του τόσο στον πάγκο της Ρόντα όσο και σε εκείνο της Αϊντχόφεν άφησε καλές εντυπώσεις. Ο πρόλογος, αν και δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας γίνεται για έναν και μοναδικό λόγο: κανείς δεν λέει πως ο Στέφενς είναι ακατάλληλος ή κακός προπονητής. Αντίθετα είναι έμπειρος και πετυχημένος.

Ωστόσο αυτό είναι και το περίεργο, αφού η συνολική εικόνα που εισπράττει κανείς από τη δουλειά του στον ΠΑΟΚ δεν προδίδει πως στον πάγκο της ομάδας κάθεται κάποιος με προσόντα, αλλά ένας άνθρωπος που ψάχνεται! Ο Ολλανδός τεχνικός σε αυτές τις περίπου 220 μέρες που δουλεύει στη Θεσσαλονίκη μοιάζει σαν να μην έχει αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο σύστημα και ποιοι παίκτες του αποτελούν τον κορμό της βασικής ενδεκάδας του. Γεγονότα που είναι δεδομένα και που αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχει στο μυαλό ένα σχέδιο, ώστε να μπορεί να το υλοποιήσει! Για αυτό και δεν έχει δικαιολογίες.

Θα το καταλάβαινα να μην έχει κατασταλάξει σε έναν κορμό και σε ένα σύστημα, αν ήταν ακόμη Οκτώβριος και ήταν υπό πίεση. Ομως με το πρωτάθλημα να έχει τελειώσει προ πολλού και με την Ευρώπη να μην απασχολεί την ομάδα εδώ και οκτώ εβδομάδες μέχρι να έρθουν τα ματς με την Μπενφίκα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έπρεπε να βελτιώνεται σαφέστατα κάθε μήνα. Αν η ομάδα ήταν δουλεμένη και αν έψαχνε ο προπονητής να της δώσει συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στο παιχνίδι, αυτό πια θα είχε κάνει την εμφάνισή του. Αντί για αυτό όποιος παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ βδομάδα με την βδομάδα βλέπει μία άναρχη ομάδα που βασίζεται σε εξάρσεις παικτών και σε ένα ξεκάθαρο ένστικτο αυτοσυντήρησης!

Ο Στέφενς δεν έχει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ο Μίτσελ έχει δώσει στον Ολυμπιακό μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και αυτό φαίνεται. Το ίδιο και ο Αναστασίου στον Παναθηναικό, με ταυτότητα στο στυλ χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταγραφές σαν αυτές που ο Ιβάν Σαββίδης προχώρησε για να ενισχύσει τη δική του ομάδα. Ο Παράσχος στον Ατρόμητο κάνει μία θαυμάσια σεζόν ακριβώς επειδή η ομάδα του έχει πλάνο και σκέψη μέσα στο γήπεδο. Ο Μαντζουράκης στην Καλλονή το ίδιο, αν και αγωνίζεται χωρίς έδρα και με τους παίκτες συχνά μακριά από τα σπίτια τους για μέρες! Βλέπεις όμως πως αυτά που ζητεί ο προπονητής οι παίκτες τα αντιλαμβάνονται. Ακόμη και ο ερχομός του Λόρι Σάντσεζ στον Απόλλωνα Σμύρνης έφερε αλλαγή αγωνιστικού προσανατολισμού! Με πλάγια άουτ σαν κόρνερ, με 4-4-2 και ψηλούς φορ, με σέντρες και παιχνίδι από τα άκρα και όχι από τον άξονα. Μπορεί να μην είναι ωραίο στο μάτι, αλλά αυτή η κουβέντα μας δεν είναι για το ποιο στυλ μας αρέσει, αλλά για το πόσο χρόνο θέλει ένας προπονητής για να περάσει ταυτότητα σε μία ομάδα. Στην περίπτωση Στέφενς αυτό λείπει!

Φυσικά ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να βιαστεί για να τον αλλάξει. Αυτή δεν είναι η πιο φρόνιμη λύση τώρα, ωστόσο αν κάποια πράγματα δεν αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, καλό θα είναι ο Ολλανδός να μην έχει και δεύτερη σεζόν την ευκαιρία. Οχι επαναλαμβάνω για τα όποια άτυχα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται και συμβαίνει σε όλους σε κάθε γωνία του πλανήτη. Το τέλος του Στέφενς θα είναι επειδή υπάρχει έλλειψη αγωνιστικού σχεδιασμού! Δεν μπορεί να έχεις το δεύτερο πιο ακριβό ρόστερ στην κατηγορία και να χάνεις παιχνίδια με κάτω τα χέρια, με παίκτες που ολοφάνερα δεν είχαν την παραμικρή καθοδήγηση! Και για τον ΠΑΟΚ το να πάρει το Κύπελλο είναι ένας στόχος όπως και το να προχωρήσει στην Ευρώπη αφού η Μπενφίκα δεν είναι ανίκητη, αλλά το βασικότερο οφείλει να είναι η πρόκριση και πάλι μέσω της πρωτιάς στα πλέι οφ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου το καλοκαίρι χάθηκε η πολύ μεγάλη ευκαιρία κόντρα στη Σάλκε, αλλά που οφείλει ο ΠΑΟΚ να εξαντλήσει και φέτος ως πιθανότητα παρά το δύσκολο του εγχειρήματος!

Ο Στέφενς ξεκάθαρα είναι ικανός, αλλά το ερώτημα είναι πια αν θα μπορέσει αφού δεν βρήκε μέχρι τώρα την κατάλληλη χημεία στον Θερμαϊκό, να δημιουργήσει μία ομάδα που θα είναι ικανή για αυτή την υπέρβαση, να το κατορθώσει από εδώ και εμπρός; Τα δείγματα είναι αρκετά για να οδηγούν στο συμπέρασμα πως όχι, δεν μπορεί! Ολα τα άλλα είναι απλά για να κουβεντιάζουμε!

Πηγή: SportFM.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags