Facebook Pixel Μία πολύ διδακτική ιστορία
| 2014-09-21 23:47:00

Μία πολύ διδακτική ιστορία

Μία πολύ διδακτική ιστορία

Hταν, στην αρχή του καλοκαιριού, μια από τις μεταγραφικές ιστορίες που έδειχναν ότι θα είχαν καλό τέλος. Η μεταγραφή του Φαλκάο, από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Σίτι. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Ειδικά μετά από την αναχώρηση του Νεγκρέδο για τη Βαλένθια. Ενας κυνηγός έφευγε, ένας θα ερχόταν και δεν ήταν μυστικό πως στη Σίτι, τον ήθελαν πολύ τον Φαλκάο. Ο Τσίκι Μπεκιριστάιν, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Σίτι, είχε συναντηθεί μαζί του στο Μονακό, όταν πήγε για την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και συζήτησαν το ενδεχόμενο της μεταγραφής.

 

Η Μάντσεστερ έμεινε με τρεις κυνηγούς τώρα (Τζέκο, Γιόβετιτς, Αγκουέρο) και είναι ένα ερώτημα αν αυτοί της αρκούν για να τα βγάλει πέρα και με την Πρέμιερ Λιγκ και με το Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδικά όταν οι δύο τελευταίοι δεν έχουν καλό ιστορικό τραυματισμών. Μετά το ματς με τη Λίβερπουλ και την πεντακάθαρη νίκη της Σίτι, ο Πελεγκρίνι είχε δηλώσει πως χρειάζεται τέσσερις επιθετικούς για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και για να καταφέρει κάτι περισσότερο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρα, ο σχεδιασμός της χρονιάς πάει περίπατο; Ετσι δείχνει, αλλά τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Για να χωρέσει ο Φαλκάο στο μισθολόγιο της Σίτι θα έπρεπε η ένταξή του, να ειναι σύμφωνη με τις ρυθμίσεις του ffp, οπότε θα έπρεπε να φύγουν ποδοσφαιριστές από το μισθολόγιο. Και έφυγαν, δύο. Ο Νεγκρέδο και ο Ρίτσαρντς για τη Φιορεντίνα. Ομως, η Σίτι ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις ποινές που της επέβαλε η ΟΥΕΦΑ το καλοκαίρι, επειδή είχε παραβεί τους κανόνες όπως και η Παρί Σεν Ζερμέν.

 

Και αυτή με Αραβες ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τις ποινές, η Σίτι δεν είχε δικαίωμα να ξοδέψει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, θα έπρεπε να περιορίσει τις ζημιές της στα 20 εκατομμύρια την περίοδο 2013/14 και στα 10 εκατομμύρια την περίοδο 2014/15. Επίσης, το μισθολόγιό της δεν θα έπρεπε να αυξηθεί για τις περιόδους 2014/15 και 2015/16. Από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από διάφορες πηγές -αλλά όχι επισήμως από τη Σίτι- φαίνεται πως η αγγλική ομάδα κινήθηκε μέσα στο όριο του πρώτου περιορισμού αφού ξόδεψε γύρω στα 38 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και αν τα χρήματα που ξόδευε για να δανειστεί τον Φαλκάο θα ήταν 14,4 εκατομμύρια ευρώ -όπως είχε δηλώσει ο Πορτογάλος μάναζέρ του, ο Χόρχε Μέντες- η Σίτι θα βρισκόταν μέσα στο όριο δαπανών, που είχε ορίσει η ΟΥΕΦΑ.

 

 

 

Όποιος έχει, ξοδεύει

Η Σίτι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που μπορούμε να κάνουμε και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε -τα οποία θα επιβεβαιωθούν ή όχι τον Δεκέμβριο- μάλλον πετυχαίνει τον στόχο για το μισθολόγιο της περιόδου 2014/15, αλλά το ενδεχόμενο απόκτησης του Φαλκάο, έβαζε άλλο γρίφο. Μπορεί το κόστος δανεισμού του Φαλκάο για έναν χρόνο να ήταν μία δαπάνη που μπρούσε να αντέξει η Σίτι χωρίς να παραβεί τους κανόνες της ΟΥΕΦΑ, αλλά ο μάνατζέρ του ζητούσε και μισθούς ενός έτους, που έφθαναν τα 19,2 εκατομμύρια ευρώ που θα τίναζαν το μισθολόγιο της Σίτι στον αέρα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οι δύο «ελαφρύνσεις» του Νεγκρέδο και του Ρίτσαρντς. Γιατί δεν είναι μόνον τα χρήματα που θα έπαιρνε ο Φαλκάο.

 

Το μισθολόγιο της Σίτι επιβαρύνθηκε και από άλλες αιτίες που δεν είχαν καμία σχέση με τις μεταγραφές. Και συγκεκριμένα πρόκειται για 6 αιτίες. Τις αναφέρω ονομαστικά: Τζέκο, Κομπανί, Αγκουέρο, Νασρί, Κολάροφ και Ντέιβιντ Σίλβα. Εξι πδοσφαιριστές που υπέγραψαν νέα συμβόλαια και όταν ένας ποδοσφαιριστής υπογράφει νέο συμβόλαιο, παίρνει αύξηση αποδοχών. Και η Σίτι ήταν ένα μαγαζί που πλήρωνε και πληρώνει καλά. αφού στη λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους πδοσφαιριστές στο νησί, βρίσκονται τέσσερις δικοί της. Σίλβα, Αγκουέρο, Νασρί και Τουρέ. Βέβαια, παραμένει το ερώτημα για τον σχεδιασμό της ομάδας που έμεινε με έναν επιθετικό λιγότερο και παρά τις επιθυμίες του προπονητή της. Στο τέλος της χρονιάς θα γνωρίζουμε αν ο Πελεγκρίνι είχε δίκιο.

 

 

Ο νόμος της αγοράς

O Μπεκιριστάιν είχε πει πως η ομάδα έχει το πλεονέκτημα να παίρνει βοήθεια στο σκοράρισμα και από τους μέσους της, όπως ο Σίλβα και ο Νασρί. Επομένως, μπορεί να συμπεράνει κάποιος πως ο Νεγκρέδο δεν περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό και ότι η συνάντηση με τον Φαλκάο στο Μονακό, αφορούσε κυρίως το οικονομικό. Οχι τα χρήματα του δανεισμού, αλλά τις απολαβές του ίδιου του Φαλκάο. Στο Μονακό, οι ποδοσφαριστές δεν πληρώνουν φόρο. Οσα συμφωνούν στα συμβόλαια είναι καθαρά χρήματα. Αν, λοιπόν, είναι να φύγεις από τον αφορολόγητο παράδεισο, δεν θα πας κάπου για να πάρεις λιγότερα, γεγονός που θα επιβαρύνει επιπλέον -με τη φορολογία- την ομάδα που θα σε αποκτήσει. Από τη στιγμή που η Σίτι απέσυρε το ενδιαφέρον της, αυτή που ωφελήθηκε ήταν η Γιουνάιτεντ. Με τον περιορισμό των ομάδων που θα μπορούσαν να πληρώσουν πολλά, ο Φαλκάο κινδύνευε να μείνει χωρίς ομάδα ή να πάει κάπου, με πολύ λιγότερα. Και πήγε. Στη Γιουνάιτεντ η οποία πλήρωσε τα μισά από τα 12 εκατ. της Σίτι.

Πηγή: sportday.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags