Facebook Pixel Οι στόχοι πού πιάνονται
| 2015-01-10 21:55:00

Οι στόχοι πού πιάνονται

Οι στόχοι πού πιάνονται

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για την ΑΕΚ, το γήπεδό της και το ματς με τον Ατρόμητο

Χθες (σ.σ. προχθές) ήταν μια μέρα της ΑΕΚ. Το πρωί μια αντιπροσωπία της ομάδας αποτελούμενη από μεγάλες δόξες της επισκέφτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησε μαζί του το θέμα του γηπέδου. 

Και το απόγευμα η ομάδα έκανε ένα αληθινό πάρτι για το Κύπελλο Ελλάδας αποκλείοντας και διαλύοντας τον απογοητευτικό φέτος Ατρόμητο, δηλαδή την ομάδα που πριν από δυο χρόνια σφράγισε τον υποβιβασμό της.

Αν κάποιος έγραφε ένα βιβλίο για την τελευταία διετία της ΑΕΚ, ο τίτλος θα ’πρεπε να είναι «Από τον Ατρόμητο στον Ατρόμητο». Στο χθεσινό ματς, κόντρα στον τελευταίο αντίπαλο που είχε στη Super League, η ΑΕΚ γιόρτασε μια πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά κυρίως ξαναβρήκε την κανονικότητά της. Η κανονικότητα της ΑΕΚ δεν είναι τα ματς με την Τριγλία και τη Ραφήνα, ούτε ο προβληματισμός για τη διαιτησία στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Είναι οι νίκες κόντρα σε ομάδες σοβαρές όπως ο Ατρόμητος. Η επιστροφή της στη Super League ήταν και είναι απλά θέμα χρόνου, αλλά το βασικό στη νίκη της κόντρα στον Ατρόμητο είναι ότι φάνηκε πως η ομάδα αξιοποιεί καλά τον χρόνο της μακριά από τη μεγάλη κατηγορία. Παίκτες όπως ο Λαμπρόπουλος, ο Αραβίδης, ο Μάνταλος, ο Κολοβέτσιος, ο Πλατέλλας κάνουν βήματα μπροστά και μπορούν να είναι η βάση μιας ομάδας πρωταγωνίστριας του χρόνου. Αυτό ήταν και το βασικό ζητούμενο περισσότερο από τον επικείμενο προβιβασμό της: το ότι η ΑΕΚ θα επέστρεφε στη Super League δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης.

Κατασκευή
Θέμα συζήτησης αντιθέτως είναι η κατασκευή του γηπέδου και είναι θέμα γιατί η ίδια η διοίκηση της ΑΕΚ με την αρχική υπεραισιοδοξία της το άφησε να γίνει τέτοιο. Αν δει κανείς αυτή την ιστορία ψύχραιμα και εξ αποστάσεως ό,τι συμβαίνει δεν είναι καθόλου παράξενο και δεν είναι καθόλου διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θέλετε να θυμηθούμε παλιότερες ιστορίες με κατασκευές γηπέδων; Η κατασκευή γηπέδου του Ολυμπιακού στου Ρέντη ήταν για χρόνια στην επικαιρότητα και τη δεκαετία του '70 και του '80, χωρίς ποτέ να έχει αίσιο τέλος. Την ξανάφερε στο προσκήνιο κάποια στιγμή γύρω στο 1998 ο Σωκράτης Κόκκαλης: θυμάμαι ότι η ευχετήρια κάρτα του Ολυμπιακού το 2000 ήταν μια μικρογραφία του γηπέδου του Ρέντη, που ποτέ δεν έγινε! Αξέχαστες έμειναν και οι προσπάθειες του ΠΑΟ για γήπεδο στο Ελληνικό, και φυσικά το φιάσκο του Βοτανικού, που ακόμα ταλαιπωρεί τον σύλλογο. Μόνο η ανακατασκευή του Καραϊσκάκη έγινε στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, διότι υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που από μόνοι τους ήταν μια τελική προθεσμία.

Επιστροφή
Η ίδια η ΑΕΚ ταύτισε την επιστροφή της ομάδας στη Super League με την κατασκευή του γηπέδου: η φιλοδοξία ήταν κατανοητή, αλλά από πουθενά δεν προέκυπτε ότι όλα θα γίνονταν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Πολλοί ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων στην εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια και του Αρη Βασιλόπουλου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, όμως από πουθενά δεν προκύπτει πως δεν θα υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, ακόμα κι αν αυτοί δεν εκλέγονταν. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Δικέφαλος Α.Ε.» που το γήπεδο θα το χτίσει μαζεύτηκαν μόλις 2 εκατ. ευρώ -πράγμα που μαρτυρά τη γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην πιθανότητα να γίνει το γήπεδο. Το ότι θα υπήρχαν ευαίσθητοι οικολόγοι έτοιμοι να μπλοκάρουν το γήπεδο και το ότι θα προέκυπταν γραφειοκρατικές δυσκολίες για την κατασκευή του σε αυτή τη χώρα είναι το μόνο εύκολο να το προβλέψεις. Για να φτιάξεις ένα γήπεδο χρειάζεται τεράστια υπομονή και φυσικά να έχεις τα χρήματα χωρίς να περιμένεις περιφέρειες, δήμους, αρωγούς χρηματοδότες κτλ.

Περιθώρια
Αγωνιστικά η ΑΕΚ προοδεύει γιατί όσοι δουλεύουν γι' αυτή την πρόοδο μπορούν να βάλουν ένα χρονοδιάγραμμα, να κάνουν επιλογές, να αποφασίσουν σε ποιους παίκτες θα βασιστούν: στα αγωνιστικά οι πράξεις είναι απαραίτητες και τα περιθώρια για κουβέντα ελάχιστα. Στο θέμα του γηπέδου αντίθετα, η κουβέντα αρχίζει να γίνεται κουραστική και ατελείωτη.
Συζήτησαν
Χθες π.χ. πήγαν οι παλαίμαχοι της ομάδας στον Τσίπρα και συζήτησαν. Τους δέχτηκε, τους καθησύχασε, ελπίζω να τους κέρασε και καφέ. Αλλά δεν μπορεί να τους εγγυηθεί τίποτα και καλό είναι να το έχουν στα υπ' όψιν τους. Αν χρειάζεσαι στρέμματα από το Αλσος, σίγουρα θα υπάρξουν ευαίσθητοι που σε αυτό θα αντιταχθούν. Αν τα χρήματα τα περιμένεις από την περιφέρεια, σίγουρα κάποιος διευθυντής της «Αυγής» θα φροντίσει να πει ότι δεν θα τα πάρεις -αν υπήρχε πιθανότητα να στα δίνανε. Τι να κάνει ο Τσίπρας με δαύτους; Νομίζετε ότι αυτοί ειδικά έχουν κανένα πρόβλημα να τσακωθούν και μαζί του;

Καρδιά
Δεν έγραψα τίποτα για την επιστροφή του Νίκου Αναστόπουλου στον ΟΦΗ. Και τι να γράψω δηλαδή; Λογική σε αυτή την απόφαση δύσκολα βρίσκεις. Ο ΟΦΗ έχει καμιά εικοσαριά απλήρωτους παίκτες και τα χρέη του δεν τα ξέρει κανείς.

Η πιθανότητα να «σκάσει» αν δεν βρει κάνα εκατομμύριο ευρώ τις επόμενες μέρες είναι τεράστια. Αναμένονται από τη ΦΙΦΑ τελεσίδικες αποφάσεις και κάποιοι κάνουν λόγο για νέες προσφυγές. Μετά το φιάσκο των επενδυτών του Γκατούζο προέκυψαν κάτι Αραβες επενδυτές για τους οποίους μίλησε με καλά λόγια ο Τσάκας -πράγμα ανησυχητικό. Κι όμως ο «Αναστό» όχι μόνο δεν προσμέτρησε τίποτε από αυτά, αλλά είπε ότι αν έχει δίπλα του τον Νίκο Μαχλά, δέχεται την πρόταση και πριν μπει καλά-καλά η χρονιά είναι πάλι στο Ηράκλειο. Διότι ποτέ δεν αποφασίζει με βάση τη λογική και πάντα ακούει την καρδιά του.

Θα μου πεις, πρώτη φορά είναι που βρίσκεται μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις; Μήπως δεν ήταν υπό διάλυση τα Γιάννινα, όταν κάποτε άρπαξε το τιμόνι τους; Μήπως δεν ανέβασε τον Αρη τον καιρό που λεφτά δεν υπήρχαν ούτε για τα ξενοδοχεία; Μήπως δεν ήταν δυο χρόνια στο Ηράκλειο, όταν ο ΟΦΗ δεν είχε ούτε καν χρήματα για μια κανονική καλοκαιρινή προετοιμασία; Μήπως δεν έφτιαξε ομάδες με τους σκάρτους των υπολοίπων, με όσους έμοιαζαν να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, με όσους προέρχονταν από χρονιές καταστροφικές; Μήπως βρήκε ποτέ του τίποτα εύκολο για να διστάσει τώρα;

Καμιά φορά σκέφτομαι ότι η δύναμή του είναι ένας άγιος μαζοχισμός: του αρέσουν μόνο τα δύσκολα. Αλλά κι αυτό για να το πάρεις απόφαση, πρέπει να το σκεφτείς κι ο «Αναστό» δεν μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες. Μόνο όπλο, η καρδιά. Και με αυτή ξανακυνηγά θαύματα...

Λεμονής ή Δώνης
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Γιώργος Δώνης δεν αποκλείεται να δεχτεί και πρόταση από την ΕΠΟ για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής. Στην ΕΠΟ λένε ότι θα πάρουν Ελληνα: δεν βλέπω και πολλούς διαθέσιμους. Ο Αναστασιάδης, αν και το συζήτησε, δεν φεύγει από τον ΠΑΟΚ. Ο Τσιώλης δεν έχει πείρα ευρωπαϊκών ματς, ο Παράσχος δεν ξέρω αν ενδιαφέρεται: μένουν ο Λεμονής και πλέον ο Δώνης. Τον Λεμονή κάποιοι τον έβλεπαν ως λύση -για τον Δώνη δεν ξέρω τι γνώμη έχει ο Καραγκούνης. Αν έχει καλή, δεν νομίζω ο Δώνης να πει «όχι»...

Πηγή: sday.gr     

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags