Facebook Pixel Ποδοσφαιρικό μάθημα από Άρνεσεν…
| 2015-07-08 11:54:00

Ποδοσφαιρικό μάθημα από Άρνεσεν…

Ποδοσφαιρικό μάθημα από Άρνεσεν…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις μετρημένες μεταγραφές που θα κάνει ο ΠΑΟΚ και το ρόστερ της επόμενης σεζόν, που θα είναι ίδιο, σχεδόν, με της προηγούμενης.

Τι καλοκαίρι και αυτό… Με εντάσεις, τεράστια αγωνία, κλειστές τράπεζες, τελεσίγραφα, δημοψηφίσματα, καλοκαίρι… χωρίς μεταγραφές στο ποδόσφαιρο.
 
Θα μείνουμε στα… του ΠΑΟΚ, εκεί όπου όλοι πρέπει να αντιληφθούν δύο-τρία βασικά πράγματα. Γιατί μέσα από την αλήθεια και τον ρεαλισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι καταστάσεις.
 
«Να φύγει αυτός, εκείνος δεν κάνει, ο άλλος είναι άχρηστος…». Αυτά ακούγονται και γράφονταν πριν από 30 μόλις ημέρες, μετά την περσινή τεράστια αποτυχία! Τότε γράφαμε ότι… «πιο δύσκολα θα φύγει παίκτης, από το να έρθει κάποιος άλλος…».  Από όποια πλευρά και να το δει κανείς (με όποια δικαιολογία) η ουσία είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν άλλαξε ρόστερ και δύσκολα θα προχωρήσει μέχρι τέλους σε μεγάλες αλλαγές.
 
Είναι απόφαση; Είναι επιλογή; Γίνεται από ανάγκη; Δεν γίνεται αλλιώς; Δεν έρχεται κανείς;  Η ουσία είναι ότι επί Άρνεσεν, ο ΠΑΟΚ έκανε μία μεταγραφή και δύσκολα θα κάνει πάνω από 2-3 ακόμη. Κι’ αν τις κάνει (που θα τις κάνει) θα έρθουν… καλό Αύγουστο.
 
Για πολλούς και διάφορους λόγους, ο ΠΑΟΚ θα βασιστεί στην περσινή του ομάδα (ως ρόστερ) και με λίγες προσθήκες ή αλλαγές, θα προσπαθήσει να πετύχει κάτι καλύτερο.  
 
Με τα ίδια (σχεδόν) υλικά δηλαδή, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια, να δημιουργηθεί μία άλλη συνταγή, που θα «προσφέρει» τελικά πιο νόστιμο «φαγητό».   
 
Γίνεται αυτό;
 
Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με το νέο αθλητικό διευθυντή και τον  προπονητή. Με τον Άρνεσεν δηλαδή που εγγυάται ότι θα εκπονήσει πλάνο και θα το τηρήσει απαρέγκλιτα πάνω σε αυτή την ομάδα, αλλά και τον Τούντορ, που θα προσπαθήσει να αλλάξει την φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.
 
Μέχρι τώρα, ο ΠΑΟΚ δεν έκανε πολλές μεταγραφές, γιατί: Δεν βρήκε τους κατάλληλους, με τα στοιχεία που επιλέγει ο Άρνεσεν, στην τιμή που επιθυμεί. Επί προσθέτως είναι σε δύσκολη θέση αυτή την στιγμή να πείσει μερικούς παίκτες που του «κάνουν», να υπογράψουν στην Ελλάδα.
 
Ανεξάρτητα από όλες τις αιτίες, το δεδομένο είναι ότι ξεκίνησε προσπάθεια να παρουσιαστεί μία ομάδα που θα κερδίζει, με τα ίδια (σχεδόν) υλικά που είχε μία ομάδα η οποία πριν 30 μέρες, στα εφτά τελευταία ματς, έβαλε ένα μόλις γκολ!
 
Εδώ επάνω τίθεται το ερώτημα: Αυτός, ο γνωστός ΠΑΟΚ, μπορεί να αλλάξει τόσο πολύ; Η ομάδα των Κόστα-Βίτορ-Τζαβέλλα-Ρατς, Τζιόλη-Κάτσε-Νομπόα- Μακ-Περέιρα, του Αθανασιάδη όταν επιστρέψει, μαζί και με τους υπόλοιπους, πόσο διαφορετική μπορεί να παρουσιαστεί σε 1-2-3… 5-6 μήνες;
 
Αυτό το σύνολο που άλλαξε μόνο αθλητικό διευθυντή (ο υπεύθυνος για όλα) αλλά και προπονητή (ο υπεύθυνος για το γήπεδο) και έχει τα ίδια «εργαλεία», πόσο καλύτερα μπορεί να παίξει, πώς θα κερδίζει ενώ πριν ένα μήνα ούτε γκολ δεν έβαζε, πώς θα βάλει βάσεις να δημιουργήσει σωστό σύνολο, πώς θα πετύχει στόχους;
 
Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Για την αρχή της σεζόν και τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς, αλλά κυρίως για την συνέχεια, γιατί η προσπάθεια του Άρνεσεν δεν θα κριθεί σε 1-2 μήνες…  
 
Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Μπορεί ένα ποδοσφαιρικό  πλάνο (με αρχές, με επιμονή, με στήριξη) με νέα πρόσωπα στις κομβικές θέσεις αθλητικού διευθυντή και προπονητή , να αποδείξει (επιτέλους και στους πιο άμπαλους) ότι αυτό είναι το σημαντικότερο στο ποδόσφαιρο και όχι τα υλικά (οι παίκτες δηλαδή) με τα οποία πας να πάρεις ένα αποτέλεσμα; Μπορεί ο Άρνεσεν να αποδείξει ότι μετράει ο τρόπος και όχι τα μέσα που προσπαθείς να πετύχεις ένα στόχο;
 
Ο Δανός πάει να δώσει μεγάλο ποδοσφαιρικό μάθημα σε όλους και μακάρι να τα καταφέρει… Ο ΠΑΟΚ (ο Σαββίδης και όλοι οι άλλοι που αποτελούν τον οργανισμό, μαζί με τον Τύπο φυσικά) έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα τέτοιο μάθημα. Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να το πετύχει με τις υπάρχουσες συνθήκες στον ΠΑΟΚ, στην Θεσσαλονίκη, στο Ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά αξίζει να παρακολουθήσουμε και να καταγράψουμε την προσπάθεια.  
 
Εδώ επάνω να σημειώσουμε ότι ο ΠΑΟΚ θα κάνει μεταγραφές… Δύο-τρεις λογικά θα τις πετύχει. Και πάλι όμως θα βασιστεί σε Τζαβέλλα, σε Κόστα, Τζιόλη, Μαντούρο, σε Μακ-Ρατς-Κίτσιου-Κωνσταντινίδη-Σαλπιγγίδη-Αθανασιάδη, ώστε αυτοί να αποτελέσουν την βάση της νέας ομάδας και οι δύο-τρεις που θα έρθουν, απλά να την ενισχύσουν.
 
Μπορούν λοιπόν, οι ίδιοι παίκτες, κάτω από διαφορετική οργάνωση, να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ πιο ψηλά;
 
Ιδού η απορία…

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags