Facebook Pixel Η διαφορά Άρνεσεν-Τούντορ
| 2015-07-10 13:14:00

Η διαφορά Άρνεσεν-Τούντορ

Η διαφορά Άρνεσεν-Τούντορ

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το «χτίσιμο» του νέου του ΠΑΟΚ θα στηριχτεί στους πυλώνες Αρνεσεν - Τούντορ.

Έχει γίνει αντιληπτό ότι ο νέος ΠΑΟΚ ΔΕΝ θα στηριχθεί στις πολλές μεταγραφές και στην μεγάλη αλλαγή του ρόστερ. Η νέα προσπάθεια χαρακτηρίζεται από την παρουσία του Φρανκ Άρνεσεν και το σχέδιο που αυτός εκπονεί με προπονητή τον Ιγκόρ Τούντορ. Από εκεί ξεκινούν όλα και τα υπόλοιπα (όσα αλλάξουν) έπονται…
 
Έχοντας ήδη μία γνωριμία μαζί τους, βλέποντας την δουλειά τους και γνωρίζοντας κάποια πράγματα από την φιλοσοφία τους, μπορούμε να βγάλουμε μερικά πρώτα συμπεράσματα.
 
Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με το ότι ο ΠΑΟΚ φέτος κάνει σοβαρή προσπάθεια να «ακουμπήσει» την κανονικότητα. Εμπιστεύθηκε το ποδοσφαιρικό του πλάνο του σε έναν ειδικό, ακολουθεί τους δικούς ρυθμούς, εκείνος επέλεξε τον βασικό πρωταγωνιστή υλοποίησης του πλάνου, μαζί σχεδιάζουν την ομάδα, η προπόνηση και η εκγύμναση είναι κανονική, χωρίς τακτικές του 1980 και τώρα μένει να δούμε (σε βάθος χρόνου) πώς θα ανταποκριθούν οι ποδοσφαιριστές. (Η ποιότητα των οποίων θυμίζουμε ότι ΔΕΝ έχει αλλάξει προς το καλύτερο).
 
Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία διαφορά που καταλαβαίνουμε ότι χαρακτηρίζει τον νυν αθλητικό διευθυντή, με τον προπονητή της ομάδας.  
 
Ο Άρνεσεν έχει την εμπειρία, την ψυχραιμία, την γνώση να ετοιμάζει πλάνο τριετίας, άρα να κάνει μεγάλη υπομονή ώστε ΟΛΕΣ οι κινήσεις του να αφορούν την τριετία και όχι τον Ιούλιο του 2015 ή τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Μάρτιο του 2016.
 
Σου λέει… «δεν βιάζομαι να πάρω τους παίκτες που στοχεύω, γιατί τώρα δεν έρχονται. Θα περιμένω…». Ότι και να γίνει, επειδή βλέπει μπροστά στην τριετία, ο Δανός έχει την υπομονή να περιμένει… Δεν θα παρεκκλίνει του πλάνου. Το λέει, το πιστεύει και σε πείθει…
 
Από την άλλη ο Τούντορ πέρα από το ότι είναι νεαρός, είναι και προπονητής. Τι σημαίνει αυτό; Ανασφάλεια… (Όχι πάντα, αλλά πολλές φορές).
 
Το είπε και χθες ο Τούντορ: «Δεν ζητάω χρόνο, ξέρω ότι θα κρίνομαι από Κυριακή σε Κυριακή».  Ξέρει ο Κροάτης που ήρθε, ξέρει τι παρέλαβε, αφουγκράζεται το κλίμα. Ακόμη κι’ αν δεν του το έχει πει ή δεν του το έχει ζητήσει κανείς, ξέρει ότι την άλλη εβδομάδα ΠΡΕΠΕΙ να παρουσιάσει μία αξιοπρεπή ομάδα, η οποία ΠΡΕΠΕΙ να προκριθεί.
 
Και ενώ ο Άρνεσεν το «ΠΡΕΠΕΙ» να κάνει μεταγραφές που ήδη ακούει από γύρω-γύρω, το γράφει εκεί που πρέπει, ο Τούντορ το «ΠΡΕΠΕΙ» να περάσεις την Λοκομοτίβα που ήδη αισθάνεται, το μετασχηματίζει σε μία βιασύνη. Γρήγορα να αλλάξει το σύστημα, γρήγορα να μάθουν οι παίκτες όλες τις παραμέτρους, γρήγορα να γυμναστούμε, γρήγορα να μπουν όλοι οι παίκτες στην ομάδα, γρήγορα να παίξει ο Μακ με τρεις προπονήσεις για να βρούμε λύση στα αριστερά, γρήγορα με τον Όλσεν, γρήγορα… να κάνουμε πολλά πράγματα σε μικρό διάστημα.
 
Προφανώς και ο Τούντορ είναι αναγκασμένος να βιαστεί. Προφανώς και πρέπει να συνδυάσει τις βάσεις που βάζει για τη νέα ομάδα με την ετοιμασία για πρόκριση απέναντι σε έναν καλό αντίπαλο, ΜΗ αναμενόμενο (βάσει δυναμικότητας) στο δεύτερο γύρο του Europa League
 
Από την μία λοιπόν το… «σπεύδε βραδέως» που χαρακτηρίζει τον Άρνεσεν και από την άλλη το αναπόφευκτο… «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» από το οποίο κινδυνεύει ο Τούντορ.
 
Τον οποίο βέβαια ο ίδιος ο ΠΑΟΚ με τα περσινά του χάλια, τον έχει βάλει σε δύσκολες περιπέτειες από τα μέσα Ιουλίου… 
 
Αλλά αν περάσει αυτό το αγχωτικό εμπόδιο των συμπατριωτών του, αν «πατήσει» καλύτερα στα πόδια του, αν πείσει τους παίκτες για το πλάνο του (πολύ βασικό αυτό) τότε δεν κερδίζει… μία εβδομάδα, αλλά πολλά περισσότερα. Γιατί κακά τα ψέματα, ο Τούντορ -μαζί με τον τημ του- στην προπόνηση  (θα δούμε στον αγώνα και στην διαχείριση κρίσεων) δείχνει να είναι ένας κανονικός και καλός προπονητής…

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags