Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία για το ποιος είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα πάντα σε αυτό το διάστημα των σχεδόν τριών μηνών, από αρχές Ιουλίου έως αρχές Οκτωβρίου.

Όμως, πέρα από την τεράστια προσφορά του Φορτούνη, αλλά και τις μεγάλες βοήθειες του Ντουρμάζ, ένας παίκτης που αποδεικνύεται ότι έχει καθοριστικό ρόλο στην επιθετική τακτική του Ολυμπιακού είναι ένας καινούργιος, ο Ιντέγε Μπράουν.

Θα ήταν ψέματα να υποστήριζα ότι ο Νιγηριανός σέντερ φορ έχει βγάλει μάτια με την απόδοσή του. Όμως, παίζοντας στην ομάδα λιγότερο από ένα μήνα (ντεμπούτο 12 Σεπτμεβρίου), έχει ήδη καταφέρει να αποτελέσει την «κολόνα» γύρω από την οποία κινείται η ομάδα επιθετικά.

Ας παρατηρήσουμε κάτι: στα δύο πρώτα παιχνίδια του για το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έβαλε πέντε γκολ. Τρία στον Πανιωνιο και δύο στο Λεβαδειακό. Από τα πέντε, τα τέσσερα (μετά το πρώτο του Φορτούνη στην πρεμιέρα) ήταν με σουτ έξω από την περιοχή: Μπουχαλάκης, Ντοσεβί, Μιλιβόγεβιτς και Φορτούνης! Ακόμη κι ένα σουτ στο δοκάρι, στη 2η αγωνιστική, του Ντοσεβί, ήταν με σουτ έξω από την περιοχή.

Να θυμίσω ότι ήταν παιχνίδια του Αυγούστου. Μετά από εκείνα τα δύο παιχνίδια, στα οποία σέντερ φορ είχαν παίξει στο πρώτο ο Φινμπόγκασον και στο δεύτερο ο Χάρα, αποφασίστηκε και κρίθηκε σκόπιμο από τη διοίκηση, με την παρότρυνηση του Μάρκο Σίλβα, να αποκτηθεί κι άλλος σέντερ φορ, παρά την παρουσία και του Πουλίδο. Κι έτσι ήρθε ο Ιντέγε, τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Πορτογάλος προπονητής τον ήθελε, ο σύλλογος τα έσκασε και τον έφερε κι όπως αποδείχθηκε ο 27χρονος στράϊκερ χρειάζονταν στην ομάδα, για να παίξει έτσι όπως ήθελε να παίξει ο Μάρκο Σίλβα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι από τότε που μπήκε ο Ιντέγε στην 11άδα, δηλαδή με το καλημέρα, ο Ολυμπιακός άρχισε να γίνεται…10 φορές πιο επικίνδυνος στις αντίπαλες περιοχές. Και να σκοράρει από το «κουτί», μέσα από τα 18 μέτρα.

Ο Ιντέγε δεν είναι κανένας φοβερός ντριμπλέρ, δεν έχει υψηλή τεχνική, ούτε καν είναι αυτό που λέμε στυγνός εκτελεστής. Όμως, παίρνει αρκετά καλό βαθμό στα περισσότερα στοιχεία, που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος φορ και κάνει τη δουλειά για την οποία τον θέλει ο προπονητής. Είναι μαχητής μεγάλος με τα αντίπαλα στόπερ, παίρνει κεφαλιές στις σέντρες, έχει σωστές τοποθετήσεις και στις χαμηλές πάσες, σπάζοντας την μπάλα πίσω του η, πλάγια και είναι και μέσα στις φάσεις για γκολ.

Όχι, δεν είναι ακόμη πειστικός στο κομμάτι του γκολ. Αλλά μιλάμε για ένα παιδί, που δεν έχει κάνει καθόλου προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και χωρίς να έχει ένα φιλικό στα πόδια του, έπεσε αμέσως στα βαθιά, με το δεύτερο επίσημο παιχνίδι του να είναι κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου! Θέλουν να πιστεύουν στον Ολυμπιακό ότι το παρθενικό του γκολ, θα του δώσει την ψυχολογία και τη ρέντα και για άλλα πολλά γκολ. Μάλιστα, η εκτέλεσή του στο ματς με τον ΠΑΟΚ, ήταν το εντελώς αντίθετο απ΄όσα είχαμε δει μέχρι στιγμής απ΄αυτόν στα τελειώματά του! Από εκεί που συνήθως άτσαλα επιχειρούσε να πλασάρει, τώρα κοντρόλαρε υποδειγματικά, άδειασε με προσποίηση τον έμπειρο Πορτογάλο παλιό διεθνή Ρικάρντο Κόστα και με ένα εξωτερικό φαλτσάκι νίκησε τον Όλσεν.

Ας προσέξουμε κάποια στοιχεία από αυτά τα πρώτα παιχνίδια του στον Ολυμπιακό…

Ολυμπιακός-Πλατανιάς 3-1, σπάει ωραία με τακουνάκι την μπάλα πίσω του στον Τσόρι για το 2-0, παίρνοντας μία βαθιά πάσα. Μπήκε σε δύο φάσεις, αλλά αστόχησε σε κοντινά σουτ.
Ολυμπιακός-Μπάγερν 0-3, έχει ο ίδιος την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με κεφαλιά, ενώ μετά το 0-1 είχε κι ένα καλό σουτ, αλλά τον νίκησε ο Νόϊερ. Και στη μεγάλη ευκαιρία του Σαλίνο, στο 83’, είχε κάνει σκριν και βοήθησε να βγει ο συμπαίκτης του απέναντι από το Γερμανό γκολκίπερ.
Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-3, δίνει την ασίστ στον Φορτούνη για το τρίτο γκολ κινούμενος καλά, κάθετα, στο δεύτερο δοκάρι, αφού προηγουμένως είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες να σκοράρει, τη μία με κοντινό σουτ και την άλλη με κοντινή κεφαλιά.
Ολυμπιακός-ΠΑΣ 5-1, κάνει ακριβώς την ίδια κίνηση προς τον Φορτούνη (στο αυτογκόλ του Τζημόπουλου για το 4-0), ενώ στο 1-0 παίρνει την μπάλα στην περιοχή από τον Σαλίνο και κάπου μπερδεύτηκε κι ο ίδιος, κάπου μπέρδεψε και τους αντιπάλους του, αλλά η μπάλα έτσι στρώθηκε στον σκόρερ Κασάμι.
Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3, παίρνει την μπάλα από το Σιόβα στην καρδιά της άμυνας, κάνει την στροφή για να σουτάρει, δεν του βγαίνει, αλλά τουλάχιστον τη γυρίζει πίσω στο Φορτούνη, που κάνει αυτός το σουτ και κερδίζει το κόρνερ για το 0-1.
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2, αυτή τη φορά κάνει ο ίδιος γκολ από την πάσα του Φορτούνη, που…άλλωστε του χρωστούσε, από τις πάσες που του είχε κάνει ο Ιντέγε στα προηγούμενα παιχνίδια!

Αν μη τι άλλο, δεν μπορεί κανείς να ψέξει τον Ιντέγε ότι δεν είναι «μέσα» στα παιχνίδια. Τα παλεύει πολύ, δημιουργεί χώρους για τους παίκτες που έρχονται από πίσω του-ειδικά τον μεσοκυνηγό, είτε αυτός είναι ο Τσόρι, είτε ο Φορτούνης-και θέλει λίγο μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή στην τελική ενέργεια. Ίσως πιο γρήγορη σκέψη κι εκτέλεση. Ο μέσος όρος του τόσα χρόνια στην Ελβετία, στη Γαλλία και την Ουκρανία ήταν 16 γκολ τον χρόνο σε όλες τις διοργανώσεις.

Δεν μπορεί να ήταν τυχαίο.

Πηγή: Γαύρος