Facebook Pixel "Κάρπετ" για ΠΑΟΚ: Το παιγνίδι της ισοπέδωσης
| 2015-11-10 17:18:00

"Κάρπετ" για ΠΑΟΚ: Το παιγνίδι της ισοπέδωσης

"Κάρπετ" για ΠΑΟΚ: Το παιγνίδι της ισοπέδωσης

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για τα «σύννεφα» που έχουν μαζευτεί πάνω από την Τούμπα μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα του ΠΑΟΚ.

Στην αρχή έγινε γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης θύμωσε πολύ βλέποντας την εικόνα του ΠΑΟΚ με την Κρασνοντάρ. Μετά μάθαμε ότι υπήρξε επικοινωνία του Αρνενσεν με τον Τούντορ, έπειτα από την οποία ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ συνέστησε στον προπονητή «να αξιοποιήσει καλύτερα το υλικό και να μην κολλάει στο 3-4-1-2». Στη συνέχεια υπήρξε νέα δήλωση, αυτή τη φορά, μετά το ματς του ΠΑΟΚ με τον Πανθρακικό, με την οποία ο Αρνενσεν στήριξε τον Κροάτη. Όλα αυτά είναι ανησυχητικά: και για τον Τούντορ, αλλά κυρίως για τον ΠΑΟΚ.

Πώς να γλυτώσει;

Στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, υπάρχει μια δυσκολία στο να γίνει σε ένα προπονητή (παίκτη, παράγοντα κτλ) κριτική, χωρίς αυτή να καταλήξει σε μια χωρίς προηγούμενο ισοπέδωση. Πρόκειται για μια πόλη στην οποία έχει ειπωθεί από δημοσιογράφους ότι «ο Γκάλης δεν ήταν τόσο καλός γιατί δεν έπαιρνε τελικές προσπάθειες όταν το ματς ήταν ισόπαλο» - όποιος το πε έχει ξεχάσει ότι χάρη στις 40νταρες του Γκάλη ελάχιστα ματς του Αρη κρίνοντας στον πόντο! Όταν υπάρχει τέτοια ευκολία στην ισοπέδωση είναι εύκολο να διαλυθεί κι ο Τούντορ.

Γιατί να γλυτώσει;
Κριτική πρέπει να γίνεται

Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά του Κροάτη πρέπει να γίνει αντικείμενο κριτικής – πρώτα πρώτα για να γίνει ο κόουτς καλύτερος. Είναι επίσης απαραίτητο ο Τούντορ να μη ρίχνει το φταίξιμο στο ρόστερ, δηλαδή στη διοίκηση και στον Αρνενσεν, κάθε φορά που η ομάδα του δεν κερδίζει και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον ίδιο. Ορισμένα από όσα κάνει είναι παράξενα και μόνο αυτός θα μπορούσε να τα εξηγήσει. Σημειώνω χαρακτηριστικά την μη απαίτηση για ενισχύσεις στην άμυνα το καλοκαίρι (και μολονότι η ομάδα είχε θεαματικά αμυντικά προβλήματα), επισημαίνω το κόλλημα του να παίζει χωρίς φορ σε ματς που πρέπει να σκοράρει (κόντρα στην Κρασνοντάρ πχ) ή σε ματς κόντρα σε αντιπάλους που θα περιμένουν τον ΠΑΟΚ: με τον Πανθρακικό είναι ανεξήγητο γιατί δεν ξεκίνησε ο Κλάους. Νομίζω, επίσης, ότι είναι ένα πρόβλημα για την ομάδα κάποιες εμπνεύσεις του, όπως ότι βγάζει το Ζάιρο στο ημίχρονο ακόμα και σε ματς που είναι καλός, καθώς και το ότι ψάχνει λύσεις χρησιμοποιώντας παίκτες σε θέσεις που εμφανώς δεν είναι δικές τους: ο Σκόνδρας (η ο Κίτσιου) σε θέση αριστερού μπακ κι ο Τζιόλης ως στόπερ είναι παράδοξες επιλογές. Να χρεώσουμε στον Τούντορ και ότι άργησε πολύ να καθιερώσει το Γλύκο, που είναι σαφώς καλύτερος από τον Ολσεν. Όμως και η δική του επιστροφή δεν μασκάρεψε τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ.

Ποιο είναι το project;

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Αρνενσεν παρουσιάστηκε, μίλησε για «σχέδιο», για «πρόγραμμα», για «πλάνο», για «project». Μέρος του πλάνου ήταν οι μεταγραφές σχετικά μικρών σε ηλικία παικτών, αλλά μέρος του πλάνου ήταν και η πρόσληψη του Τούντορ, που δεν είναι ένας σοφός γέροντας με τεράστια πείρα, αλλά ένας πολύ νέος προπονητής με εμπειρία δουλειάς, μόνο στο θερμοκήπιο της Χάιντουκ. Στη Χάιντουκ ο Τούντορ δεν ήταν βασιλιάς, αλλά δεν είχε από πάνω του αφεντικά. Εδειξε καλά στοιχεία, αλλά είχε και μια δυσκολία να διαχειρισθεί εντάσεις: έφυγε έπειτα από ένα μεγάλο καυγά με δημοσιογράφους. Ο Αρνενσεν κάτι είδε στον Τούντορ, που ωστόσο είχε και να μάθει πολλά. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να «φτιάξει» ένα προπονητή. Ας μην ξεχνάμε αυτή τη λεπτομέρεια.

Οι ευθύνες είναι όλων

Γιατί το θυμίζω; Γιατί αυτό και μόνο αφαιρεί ευθύνες από τον προπονητή και τις προσθέτει στους στιβαρούς ώμους του τεχνικού διευθυντή. Ο Τούντορ πιθανότατα έχει κάνει τα λάθη του, όμως το πλάνο, (το σχέδιο, το project) είναι του Αρνενσεν κι ο προπονητής είναι απλά μέρος του: δεν το έφτιαξε αυτός και δεν υπάρχει ένας ΠΑΟΚ του Αρνενσεν που γοητεύει, κι ένας ΠΑΟΚ του Τούντορ που απογοητεύει – αν το δουν το πράγμα έτσι, το ναυάγιο είναι κοντά. Όχι γιατί ο Τούντορ θα «κατασπαραχθεί» και θα φύγει, αλλά γιατί κριτική για μεγαλύτερη προσοχή ενόψει της συνέχειας πρέπει να γίνει σε όλους: και στον Αρνενσεν αλλά και στους παίκτες.

Δεν έχει σκίσει

Εχει σκίσει ο Αρνενσεν; Μακάρι ο τεχνικός διευθυντής να είχε κάνει καμιά δεκαριά άριστες μεταγραφές και το πρόβλημα του να ήταν ο κόουτς. Από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, μόνο ο Ροντρίγκεζ, από όσους ήρθαν, είναι πραγματικά σπουδαίου επιπέδου παίκτης. Ο Ζάιρο έχει καλά στοιχεία, αλλά δεν είναι φορ. Ο Ολσεν δεν προσαρμόστηκε. Ο Λέοβατς τραυματίζεται συχνά, τον Τσίμιροτ δεν τον έχει δει κανένας, ο Σάμπο μοιάζει να έχει πάθει ερωτική απογοήτευση και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο τεχνικός διευθυντής στους αμυντικούς, που βρήκε, αποδεικνύεται μάλλον λάθος. Θα πρέπει να φύγει και ο Αρνενσεν, επειδή έκανε τόσα λάθη; Όχι φυσικά, αλλά δεν είναι κι αναμάρτητος: πρέπει κι αυτός να είναι προσεχτικότερος για να δικαιολογήσει και το κασέ του, αλλά και τα «ωσάνα», που ακούστηκαν όταν ήρθε. Και φυσικά ένα ζήτημα υπάρχει και με τους ίδιους τους παίκτες: το να δεχτείς τρία γκολ από τον Πανθρακικό αποτελεί κατόρθωμα, αλλά όταν οι παίκτες νοιώθουν πως υπάρχει ένας προπονητής έτοιμος να στηθεί στον τοίχο για λάθη, κυρίως δικά τους, αυτό δυστυχώς συμβαίνει. Συνέβη με τον Δώνη, με τον Αναστασιάδη, με τον Στέφενς, που η πόλη κατασπάραξε: γιατί όχι και τώρα;

Ποτέ δεν φταίει ένας

Γιατί κάνω αυτή τη μικρή περίληψη προηγουμένων; Για να γίνει κατανοητό ότι αν σε μια ομάδα κάτι δεν πάει καλά δεν φταίει ποτέ ένας. Αν αυτό γίνει κατανοητό, οι εμπλεκόμενοι στο φταίξιμο υπάρχει μια πιθανότητα να κάνουν αυτοκριτική και να συνεννοηθούν, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς η ομάδα χρειάζεται: εγώ λέω ότι πιο πολύ από ένα καλύτερο προπονητή ή από ένα καλύτερο τεχνικό διευθυντή, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενισχύσεις σε «θέσεις- κλειδιά». Αν δεν το καταλάβουν αυτό και παίξουν όλοι το αγαπημένο στη Θεσσαλονίκη παιγνίδι της ισοπέδωσης, ο Σαββίδης θα τους διώξει όλους και θα πάρει άλλους. Και χωρίς να αξιοποιήσει το χρόνο που τρέχει, ο ΠΑΟΚ θα χει κάνει πάλι μια τρύπα στο νερό…

Πηγή: sdna.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags