Facebook Pixel Βόμβες Γκόντζου στον SportDog για ντέρμπι, Παναθηναϊκό, Στραματσόνι: "Αυτή είναι η καλύτερη 11άδα"!
| 2016-11-06 12:00:00

Βόμβες Γκόντζου στον SportDog για ντέρμπι, Παναθηναϊκό, Στραματσόνι: "Αυτή είναι η καλύτερη 11άδα"!

του Γιώργου Κτενά
Βόμβες Γκόντζου στον SportDog για ντέρμπι, Παναθηναϊκό, Στραματσόνι: "Αυτή είναι η καλύτερη 11άδα"!

Ο πεπειραμένος δημοσιογράφος σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης"!

Αυστηρή κριτική στις επιλογές που έχουν γίνει στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, άσκησε σε συνέντευξή του στον SportDog ο Κώστας Γκόντζος.
 
Δημοσιογράφος που παρακολουθεί το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού πολλά χρόνια, ο Κ. Γκόντζος αναφέρθηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στην απουσία του Μπεργκ, στον Λέτο, τον Ζέκα, αλλά και στις μεταγραφικές επιλογές του Στραματσόνι.
 
Σχολίασε τους πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς, αποκάλυψε με ποιον τρόπο μπορεί να φτάσει ο Παναθηναϊκός στη νίκη και παρέταξε την ιδανική 11άδα για το "Γ. Καραϊσκάκης".
 
Κώστα, πώς είδες το παιχνίδι τού Παναθηναϊκού εναντίον της Σταντάρ Λιέγης;
 
"Ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, για όσους βλέπουν τον Παναθηναϊκό από κοντά και το πώς λειτουργεί. Είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός έχει υποβαθμίσει τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ και όλη η προσοχή του είναι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όλη η χρονιά του καταλήγει σε ένα ματς, αυτό εναντίον του Ολυμπιακού. Ανεξάρτητα από το αν θα πάρει το Κύπελλο, αν διεκδικεί πρωτάθλημα κ.λπ. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σχέση με τον παλιό Παναθηναϊκό και σαν νοοτροπία και σαν λειτουργία και σαν αξία ομάδας. Ειδικά ο Παναθηναϊκός που είναι γαλουχημένος στην Ευρώπη πάνω από όλα, αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην 120η θέση της ΟΥΕΦΑ, αν και κάποτε ήταν στην 13η. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα. Τώρα για το ματς, ήταν ένας Παναθηναϊκός που είτε παίζει με βασικούς είτε με αναπληρωματικούς είτε με 11άδα ανάγκης, δεν υπάρχει στο γήπεδο από κάποιο σημείο και μετά. Έτσι και δεχτεί ένα γκολ στο 40΄ - 50΄, καταρρέει. Σε όλα τα ματς έχει γίνει αυτό, ειδικά εναντίον των ευρωπαϊκών ομάδων που είναι πιο καλά γυμνασμένες".

Πόσο σοβαρό πιστεύεις ότι είναι το πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι;

"Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μοιάζουν το λιγότερο απροπόνητοι ή με σοβαρό ιστορικό τραυματισμών. Ψάχνουμε με το κυάλι να βρούμε παιχνίδι του Παναθηναϊκού, στο οποίο να μην έχει αποχωρήσει με μυϊκό πρόβλημα ένας ποδοσφαιριστής. Η αιτιολογία ότι έκαναν νωρίς προετοιμασία, δεν ευσταθεί. Γιατί αφενός δεν είναι η μοναδική ομάδα που έπαιξε προκριματικά, αφετέρου και στο παρελθόν έχει παίξει ξανά προκριματικά και δεν κατέρρεε από τον Σεπτέμβριο. Στο χθεσινό ματς επιβεβαιώθηκε η γύμνια από την πλευρά του προγραμματισμού, στις καλοκαιρινές μεταγραφές, που διαφημίστηκαν ως το καλύτερο έμψυχο υλικό κλπ. Βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό που αν του λείψουν 2 - 3 ποδοσφαιριστές, δεν συμπληρώνει αξιόμαχη 11άδα. Η ομάδα εξαρτάται από τη φιλοτιμία και την κλάση του Λέτο, που κανονικά απαγορευόταν να παιξει μπάλα στην κατάσταση που είναι. Στηρίζεται επίσης στο τρέξιμο του Ζέκα και στο αν ο Μπεργκ θα είναι σε καλό φεγγάρι για να αγωνιστεί, από τους τραυματισμούς, τις ιώσεις και όλα αυτά που αντιμετωπίζει".
 
Θα πεις δύο λόγια παραπάνω για τον προγραμματισμό που ανάφερες;

"Τα τελευταία χρόνια έγινε μεταγραφικός σχεδιασμός που ήταν παράλογος ποδοσφαιρικά. Πήρε 8 μεσοεπιθετικούς, για να παίζει με έναν: τον Βιγιαφάνιες. Πήρε έξι στόπερ, εφηύρε το σύστημα να παίζει με 3 πίσω για να χωρέσουν όλοι και κατάφερε όταν απουσιάζει ο Μολέδο να μην υπάρχει αξιόπιστος στόπερ. Και φυσικά η μεγάλη πληγή είναι στο κέντρο, που ο Παναθηναϊκός δεν διδάχθηκε από το περσινό πάθημα με Εσιέν και προτίμησε να φέρει τον υπέργηρο παίκτη, που δεν αντέχει να παίζει αν και είναι ποδοσφαιριστής κλάσης: Τον Λεντέσμα, χωρίς καμιά λύση πίσω από αυτόν. Αλλά ο Παναθηναϊκός κάνει ένα τεράστιο λάθος, δίνει περισσότερο βάρος στην επικοινωνία, παρά στην ποδοσφαιρική λογική που λειτουργεί ως σύλλογος. Έχει φτάσει σε σημείο να αναζητάει σαν σωσίβιο στα περισσότερα ματς, κάποια σε βάρος του σφυρίγματα του διαιτητή για να μπορέσει μετά επικοινωνικά να σταθεί σε αυτό και όχι στην απόδοση, τις δυνατότητες της ομάδας κ.λπ. Πληρώνει αυτή την τακτική τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να κάνει το ίδιο και φέτος". 

Με δεδομένη την απουσία του Μάρκους Μπεργκ, τι περιμένεις στο ντέρμπι με Ολυμπιακό;

"Πόσες προπονήσεις έχουν κάνει όλη την εβδομάδα οι παίκτες που θα παίξουν βασικοί την Κυριακή, αυτό είναι το ερώτημα. Κι αυτό γιατί φέτος έχουμε το απίστευτο να χρησιμοποιούνται την τελευταία στιγμή σε κρίσιμα παιχνίδια, με μία προπόνηση μόνο ή και με καμιά ακόμα, ποδοσφαιριστές εντελώς ανέτοιμοι. Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός κοντά σε όλα τα υπόλοιπα, έχει ένα τεράστιο πρόβημα που μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί: Υπάρχουν πολλοί μυϊκοί τραυματισμοί. Ο Παναθηναϊκός έκανε 19 μεταγραφές σε 4 μήνες, κι αυτή τη στιγμή αναρωτιόμαστε αν θα συμπληρώσει αξιόμαχη 11άδα και 18άδα για το πιο κρίσιμο ματς της σεζόν. Αν αυτό φαίνεται φυσιολογικό, πηγαίνω πάσο. Στο ντέρμπι θα παίξει μεγάλο ρόλο α) πόσο 100% έτοιμοι θα είναι οι παίκτες που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή στο Φάληρο και β) αν ο Στραματσόνι αποφασίσει τι θέλει σε ό,τι αφορά την τακτική μέσα στο γήπεδο. Μπήκαμε στον Νοέμβρη και ακόμα κανείς δεν ξέρει με ποιο σύστημα παίζει ο Παναθηναϊκός. Και μοιάζει να μην το ξέρει ούτε ο προπονητής του. Προσπαθεί απλώς να χωρέσει παίκτες στην 11άδα. Με βάση την εικόνα που βλέπουμε, ειδικά στο Καραϊσκάκη κρίσιμο σημείο είναι πώς θα διαχειριστεί το ματς μέχρι το 60΄ ο Παναθηναϊκός. Αν μέχρι το 60΄ έχει καταφέρει να αποκτήσει προβάδισμα ασφαλείας ή έχει το ματς κοντρολαρισμένο και να μην έχει δεχτεί γκολ, μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Αν όμως μέχρι το 60΄ που κλατάρει είναι πίσω στο σκορ ή δεν ελέγχει το ματς, τότε η αποστολή του θα είναι πολύ δύσκολη". 


Ποια θεωρείς ότι είναι η καλύτερη σύνθεση για τον Παναθηναϊκό, με τις απουσίες που έχει;

"Για εμένα η καλύτερη 11άδα, αν υποθέσουμε ότι ο Ζέκα θα είναι εντάξει, είναι αυτή: Τερματοφύλακας ο Στιλ, Κουλιμπαλί, Χουχούμης, Μολέδο και Κουτρουμπής στην άμυνα. Τέσσερις στα χαφ: Ζέκα, Λουντ, Γουακάσο και Βιγιαφάνιες. Μπροστά ο Ιμπάρμπο και εδώ έχω ένα ερωτηματικό: Αν θα παίξει ο Λέτο (αν μπορεί από δυνάμεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται) ή αν θα είναι καλύτερα να παίξει με έναν φορ και στα χαφ να προσθέσει σε ρόλο κρυφού μεσοεπιθετικού και οργανωτή κάποιον".

 

Συμμερίζεσαι την άποψη ότι αν χάσει στο ντέρμπι ο Παναθηναϊκός, τελειώνει το πρωτάθλημα;

"Το δύσκολο για τον Παναθηναϊκό δεν είναι αν θα χάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτσι όπως λειτουργεί η ομάδα, το δύσκολο είναι αν θα χάσει το ντέρμπι με κόντρα διαιτησία, οπότε θα πέσει μετά με τα μούτρα σε αυτό και όχι στο γιατί έχασε. Όπως και αν κερδίσει στο ντέρμπι, έχει δείξει ότι δεν ξέρει να διαχειρίζεται τις μεγάλες νίκες και τις χρησιμοποιεί σαν παυσίπονο. Αν χάσει θεωρώ ότι δεν θα έχει δυνάμεις ψυχικά και ποδοσφαιρικά να ανατρέψει την κατάσταση. Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός δείχνει ότι θα έχει κι άλλες απώλειες, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί".



Περιμένεις να υπάρξει θέμα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό;


"Με τον τρόπο που επέτρεψε ο Παναθηναϊκός να διαχειριστεί ο Στραματσόνι τον μεταγραφικό σχεδιασμό τον Γενάρη και το καλοκαίρι, δίνοντάς του εν λευκώ εξουσιοδότηση ή ικανοποιώντας του κάθε επιθυμία, δυστυχώς είναι απαγορευτική για τον Παναθηναϊκό οποιαδήποτε αλλαγή προπονητή στη μέση της σεζόν. Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν ο Παναθηναϊκός τον διώξει στην ουσία είναι σαν να παραδέχεται ότι όχι απλώς τελειωσε η φετινή σεζον, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Στραματσόνι έφερε όλους τους παίκτες, με συμβόλαια από 2 μέχρι 4 χρόνια. Άρα θα μείνει αμανάτι στον επόμενο προπονητή ένα ρόστερ που δεν θα έχει επιλέξει, αλλά δεν θα γίνεται να αλλάξει. Δεν πρόκειται για 2 - 3 ποδοσφαιριστές, αλλά για 19 και όλους με συμβόλαιο. Πλην του Ιμπάρμπο που είναι δανεικός και του Μέστο που ολοκληρώνεται η συμφωνία μαζί του.

Το ποτήρι του Στραματσόνι θα το πιεί μέχρι τέλους ο Παναθηναϊκός, παρά τα δείγματα που είχε δείξει ο Ιταλός από τον περασμένο Γενάρη. Μονόδρομος να πιεί αυτό το ποτήρι, ακριβώς γιατί αποφάσισε ότι παρά τα βήματα που έδειξε να ακολουθεί στον Παναθηναϊκό, του άξιζε να έχει την ευκαιρία να κάνει όλες τις μεταγραφές το καλοκαίρι. Κάτι που είναι παράλογο για εμένα ποδοσφαιρικά. Δείχνει και κάτι άλλο ο Ιταλός: Υπολογίζει μόνο τους παίκτες που έχει φέρει ο ίδιος, κι αυτό έχει να κάνει α) τόσο με αυτούς που βρήκε (π.χ. Μπουμάλ κ.λπ.), β) με το ελληνικό στοιχείο και τα παιδιά από την ακαδημία που έχει εξαφανίσει και γ) με την εντυπωσιακή απόφαση να περιφρονεί επιδεικτικά τις επιλογές του Ζιλμπέρτο Σίλβα, που είναι προϊστάμενός του. Δηλαδή τον Ρέις και τον Ρινάλντι. Αποκορύφωμα χθες που χτύπησε ο Μπεργκ και ενώ υπήρχε επιθετικός στον πάγκο, ο Ρινάλντι, προτίμησε τον Λέτο που ήταν ανέτοιμος. Κι έβαλε τον Ρινάλντι στο 86΄, που είχε τελειώσει το ματς".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags