Facebook Pixel Ο... βασιλιάς επέστρεψε! Η Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο πήρε το Europa και πάει Champions League! (BINTEO)
| 2017-05-24 23:32:00

Ο... βασιλιάς επέστρεψε! Η Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο πήρε το Europa και πάει Champions League! (BINTEO)

Ο... βασιλιάς επέστρεψε! Η Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο πήρε το Europa και πάει Champions League! (BINTEO)

Με τον Πορτογάλο να παραδίδει σεμινάριο τακτικής και τους Πογκμπά-Μχιταριάν να σκοράρουν, η Γιουνάιτεντ νίκησε τα πιτσιρίκια του Άγιαξ 2-0 και σήκωσε την κούπα! Ο SportDog ήταν στη Στοκχόλμη μαζί με την Amstel!

Επιστροφή στις ευρωπαϊκές επιτυχίες για τη σπουδαία αγγλική ομάδα, η οποία νίκησε εύκολα τον Άγιαξ και πανηγύρισε το πρώτο Europa League στην ιστορία της και δεύτερο του Μουρίνιο. Πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην καριέρα του μεγάλου απόντα, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Με την κατάκτηση του τροπαίου, παράλληλα, οι Κόκκινοι Διάβολοι εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Ο Άγιαξ πάλεψε, ωστόσο η απειρία του φάνηκε. Δεν κατάφερε να πιάσει τη συνηθισμένη του απόδοση και έχασε με ψηλά το κεφάλι και έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων με τη φετινή καταπληκτική του πορεία!

Τύχη και… Μουρίνιο έφεραν το προβάδισμα

Ο Άγιαξ κατέβασε στη Στοκχόλμη την πιο νεαρή ενδεκάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών, ωστόσο σε τέτοια ματς η εμπειρία παίζει τεράστιο ρόλο και αυτό φάνηκε από την αρχή. Ενώ τα «μωρά» του «Αίαντα» μπήκαν στο ματς αγχωμένα, οι έμπειροι παίκτες της Γιουνάιτεντ επέβαλλαν από την αρχή τον ρυθμό τους.

Οι Άγγλοι απείλησαν πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό μετά από άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα των Ολλανδών, Ονάνα, και σουτ του Πογκμπά που πέρασε λίγο άουτ, ενώ είχαν μια δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 10’, όταν ο Φελαϊνί δεν βρήκε για εκατοστά την μπάλα με το κεφάλι από γύρισμα… μισό γκολ του Μάτα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Άγιαξ άρχισε να πατά καλύτερα στο γήπεδο και απείλησε για πρώτη φορά με το σουτ του Τραορέ που μπλόκαρε ο Ρομέρο στο 15’.

Πάνω, όμως, που ο «Αίαντας» φαινόταν πως αρχίζει να ισορροπεί, η Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ με τη βοήθεια της τύχης. Στο 18’ ο Πογκμπά βρέθηκε σε καλή θέση από πάρα του Φελαϊνί και σούταρε με το αριστερό. Η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Ονάνα, καθώς κόντραρε στον Σάντσες, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα!

Η εξέλιξη αυτή ήταν… βούτυρο στο ψωμί του Ζοσέ Μουρίνιο! Ο Πορτογάλος τεχνικός της Γιουνάιτεντ τράβηξε τις γραμμές τις ομάδας του πιο πίσω αφήνοντας την κατοχή της μπάλας στον Άγιαξ και με αυτόν τον τρόπο ήλεγξε πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Μπορεί ουσιαστικά να μην απείλησε ξανά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αλλά εμπόδισε και τον Άγιαξ να κάνει το ίδιο. Ο «Αίαντας» κυκλοφορούσε την μπάλα με υπομονή, αλλά η εντυπωσιακή αλληλοκάλυψη των παικτών της Γιουνάιτεντ δεν τον άφησε να βρει διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή, παρά μόνο με ορισμένες ατομικές ενέργειες του δραστήριου Τραορέ που όμως κοβόταν την τελευταία στιγμή. Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα ατού των Ολλανδών (Γιουνές, Κλάασεν, Ντόλμπεργκ, Ζίγιεχ) είχαν περιοριστεί πλήρως από την ομάδα του Μουρίνιο.

Το «κλείδωσε» από νωρίς

Καλύτερο ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Γιουνάιτεντ, αφού η αγγλική ομάδα πήρε προβάδισμα δυο τερμάτων μόλις στο 48’. Από εκτέλεση κόρνερ ο Σμόλινγκ πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στη μικρή περιοχή. Εκεί ο Μχιταριάν αντέδρασε άμεσα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με ανάποδη προβολή κι ενώ είχε πλάτη προς την εστία και αντίπαλο «κολλημένο» πάνω του!

Το γρήγορο γκολ είχε ως αποτέλεσμα η πίεση και το άγχος στον Άγιαξ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Το δεύτερο μέρος «κύλησε» ακριβώς όπως το πρώτο, με τη Γιουνάιτεντ αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο και να οχυρώνεται με άριστο τρόπο, τη στιγμή που ο Άγιαξ τα χαλούσε συνεχώς στην τελική πάσα και άρχισε να εμφανίζει σημάδια έντονου εκνευρισμού.

Παρά τις προσπάθειες απελπισίας των Ολλανδών με αρκετά μακρινά σουτ και ατομικές ενέργειες στα τελευταία λεπτά, τίποτα δεν άλλαξε και η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου και την επιστροφή στο Champions League!

Αγιαξ (Πίτερ Μπος): Ονάνα, Ντε Λιχτ, Φέλτμαν, Σάντσες, Ρίντεβαλντ (81’ Ντε Γιονγκ), Κλάασεν, Σένε (70’ Φαν Ντε Μπέεκ), Ζίγιεχ, Τραορέ, Ντόλμπεργκ (62’ Νέρες), Γιουνές

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρομέρο, Βαλέντσια, Μπλιντ, Σμόλινγκ, Νταρμιάν, Ερέρα, Φελαϊνί, Μάτα (90’ Ρούνεϊ), Πογκμπά, Μχιταριάν (74’ Λίνγκαρντ), Ράσφορντ (84’ Μαρσιάλ)

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags