Facebook Pixel Sportdog.gr | «Καινούργια ρολά στο Μαρακανά - Νίκη με ΠΑΟΚ - Ποιος Ταϊλανδός; - Ούτε στην Τανζανία...»!
| 2018-04-28 12:50:00

«Καινούργια ρολά στο Μαρακανά - Νίκη με ΠΑΟΚ - Ποιος Ταϊλανδός; - Ούτε στην Τανζανία...»!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Καινούργια ρολά στο Μαρακανά - Νίκη με ΠΑΟΚ - Ποιος Ταϊλανδός; - Ούτε στην Τανζανία...»!

Τρομερή συνέντευξη του Τάκη Οικονομόπουλου στo sportdog.gr.

Στις 28 Απριλίου 1974 η Εθνική Ελλάδας έγραψε ιστορία. Η «γαλανόλευκη», 20 χρόνια πριν προκριθεί στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, απέσπασε λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά μπροστά σε 100.000 θεατές. Με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, η Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για διασυρμό και έδειξε τα πρώτα θετικά σημάδια παρουσίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνου του παιχνιδιού ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος. Το «πουλί» κατέβασε ρολλά και διατήρησε ανέπαφη την εστία του, οδηγώντας την ομάδα του σε έναν πραγματικό άθλο. «Ήταν καινούρια τα ρολά και κατεβήκαν γρηγορότερα», σχολιάζει αστειευόμενος στο sportdog.gr ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού.

«Ήταν μεγάλη εμπειρία να αγωνίζεσαι κόντρα στην Εθνική Βραζιλίας, στο μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου. Είχε μαζί μπροστά Ζαϊρζίνιο, Έντου, Ριβελίνο. Ήταν πολύ μεγάλη ομάδα. Όταν καταφέρνεις και κρατάς το μηδέν είναι μεγάλη υπόθεση», συμπληρώνει.

Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον Τάκη Οικονομόπουλο για την προετοιμασία που είχε πριν το συγκεκριμένο ματς. Εκείνος αποκάλυψε ότι δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Έτσι και αλλιώς το πρόγραμμα της προπόνησής του ήταν υψηλό και μάλιστα πολύ επαγγελματικό για τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή.

«Εγώ προσωπικά γυμναζόμουν, ανεξαρτήτως παιχνιδιού, 6 ώρες τη μέρα. Ο τερματοφύλακας δεν είναι απλά, να πέφτει δεξιά και αριστερά και να πιάνει την μπάλα. Το μπλοκάρισμα της μπάλας είναι τέχνη. Πώς θα λυγίσεις τα δάχτυλα, πώς θα φέρεις πίσω τα χέρια. Πώς θα κλείσεις τους αγκώνες. Όλα αυτά θέλουν προπόνηση για να τα διατηρείς σε υψηλό επίπεδο. Είναι και τεχνικά θέματα. Πώς θα καταφέρεις να πάρεις τη σωστή θέση», αααφέρει.

Ξεχωρίζει κάποιον σύγχρονο τερματοφύλακα ο βετεράνος γκολκίπερ και δάσκαλος της θέσης; «Λίγο ο Όμπλακ πάει να ξεχωρίσει. Όλοι οι άλλοι είναι στο ίδιο επίπεδο. Μέχρι πέρσι ο Μπουφόν ήταν κορυφή. Την τελευταία χρονιά δεν ήταν τόσο καλός», απαντά.

«Έτσι κρατήσαμε το μηδέν»

Στη Βραζιλία το ματς ήταν δεδομένης της δυναμικής της Σελεσάο πολύ επικίνδυνο για την Εθνική. «Υπήχε περίπτωση να έρθει η συντριβή», αναφέρει ο Τάκης Οικονομόπουλος και συνεχίζει: «Εμείς όμως το κρατήσαμε γερά το πρώτο εικοσάλεπτο που γίνονταν οι επιθέσεις η μία πίσω από την άλλη. Και έτσι καταφέραμε να το διατηρήσαμε. Όσο περνούσε η ώρα αυτοί εκνευρίζονταν και δεν τους έβγαινε».

Όσοι πήραν μέρος σε εκείνο το παιχνίδι θυμούνται ότι οι συνθήκες του παιχνιδιού ήταν πρωτόγνωρες για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπαιζαν στην Ελλάδα σε ξερά γήπεδα. «Το χόρτο δεν ήταν φυσιολογικό. Ήταν πυκνό και ψυλλό. Η μπάλα έμπαινε η μισή μέσα. Ό,τι σουτ έκαναν, η μπάλα έπαιρνε τρελά φάλτσα. Αποκτούσε φοβερή δύναμη», θυμάται ο παλαίμαχος πορτιέρε.

«Aν δεν πέσουν υπογραφές, δεν πιστεύω»

Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός δίνει ένα παιχνίδι γοήτρου απέναντι στον ΠΑΟΚ για την 29η αγωνιστική. Ο Τάκης Οικονομόπουλος είναι πολύ αισιόδοξος. «Μπορούμε να τον κερδίσουμε», λέει και υποστηρίζει ότι τα εξωαγωνιστικά γεγονότα θεν θα επηρεάσουν το Τριφύλλι. Μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα που μας πέρασε οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη έκαναν αποχή, αλλά όπως επισημαίνει ο παλιός τερματοφύλακας: «Όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν καταλαβαίνεις τίποτα».

Κληθείς να σχολιάσει το ταϊλανδικό ενδιαφέρον μέσω της PAN ASIA ήταν ξεκάθαρος. «Αν δεν δω να πέφτουν οι υπογραφές και να αλλάξει το καθεστώς, δεν πιστεύω τίποτα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό», υπογραμμίζει.

«Ούτε στην Τανζανία...»

Ο Τάκης Οικονομόπουλος σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο δίμηνο πρόσθεσε ότι ήταν «απαράδεκτα γεγονότα. Ούτε Τανζανία δεν είμαστε. Δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο. Όλα ήταν με τα δικαστικά».

Ερωτηθείς, αν η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα αναγνώρισε ότι η Ένωση «είχε την πιο σταθερή ομάδα. Παίζει το πιο ομαδικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Είχε καλύτερο σύνολο παρά ξεχωριστά μονάδες». Για την υπόθεση του Κύπελλου, όμως, σημειώνει ότι θα το σηκώσει «όχι ο πιο καλός, αλλά ο πιο τυχερός».

Στο τέλος, ο Τάκης Οικονομόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται για τον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος θα γίνει με κόσμο και των δύο ομάδων, κάτι που τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνα. «Να παρθούν αποφάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, όσον αφορά τις τιμωρίες. Για μένα όμως θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς το κεκλεισμένων των θυρών. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να υπάρχουν τιμωρημένα γήπεδα και άδειες εξέδρες. Τι θέαμα να δεις μετά; Οι υπαίτιοι να τιμωρούνται οι ίδιοι, να μπαίνουν φυλακή», καταλήγει.

.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags