Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Παραμονές πρωτοχρονιάς είθισται τα παιδιά να γράφουν γράμμα στον Άη Βασίλη από τον οποίο ζητούν τα δώρα που ονειρεύονται. Τί ζήτησαν όμως από τον Άγιο οι οπαδοί των τεσσάρων μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου; Το sportdog... έκλεψε τέσσερις επιστολές από τα ΕΛΤΑ και σας τις παρουσιάζει.

Γράμμα ΑΕΚτζή

Άγιε μου, Μέγα Βασίλειε, εσύ που έρχεσαι από την Καισαρεία, δεν αναφέρομαι στο ερυθρόλευκο παχύδερμο, το σήμα κατατεθέν της Coca Cola, σε παρακαλώ. Το ξέρω, ότι αυτό που θα σου ζητήσω είναι κομματάκι δύσκολο, αλλά για σένα δεν είναι ακατόρθωτο.

Κάνε σοφέ μου Άγιε, εσύ μεγάλε Ιεράρχη, να πάρουμε και δεύτερο πρωτάθλημα σερί. Τί να μου κάνει ένα μετά από 24 χρόνια πείνας; Θέλω και άλλα γιατί η ΑΕΚάρα είναι Ιδέα, η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο. Είμαστε άρρωστοι και είναι πια αργά.

Δυστυχώς όμως έμπλεξε με το αφεντικό του Μπομπ Σφουγγαράκη και δεν έκανε φέτος μεταγραφές. Γι'αυτό τραβάμε, όσα τραβάμε. Εμείς στρώνουμε πλάκα (στην κυριολεξία) και άλλοι σπάνε πλάκα μαζί μας. Γελούν και τα τσιμέντα, αλλά όχι αυτά της Αγιάς Σοφιάς. 

Μην πεις, μην πεις τίποτα. Δεν ακούω. Δεκατέσσερις βαθμοί από την κορυφή εύκολα καλύπτονται. Δεν θυμάμαι πότε στην ιστορία της ΑΕΚάρας έχει συμβεί ξανά παρόμοιο θαύμα. Θα πάρω τηλέφωνο τον Χατζηχρήστο, να μου πει. Ή τον Αλέξανδρο τον Μαργαρίτη που διατηρεί το μεγαλύτερο κιτρινόμαυρο αρχείο.

Δεν ξέρω τί θα σκεφτείς να κάνεις. Κούρεψε τον μαλλιά, τον Πρίγιοβιτς. Όπως ο Σαμψόν μπορεί και αυτός να αντλεί δύναμη από τις τρίχες. Δώσε μπόι στον Πέλκα, μπας και γίνει πιο βραδυκίνητος γιατί κοντός παίζει σαν σίφουνας. Κάνε τον Μάτος να τρώει κόκκινη σε κάθε ματς (ευκολάκι) και τον Βιεϊρίνια να πάρει μερικά κιλά ακόμα. Τον Πασχαλάκη μόνο άφησέ τον όπως είναι, μια χαρά κάνει τη δουλειά του φέτος. Α και να κάνει καμία μεταγραφή ο ΠΑΟΚ. Τον Κλάους για παράδειγμα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του το παιδί.

Και τους δικούς μας μην τους αφήσεις έτσι. Αυτός ο Λιβάγια από τότε που εμφανίστηκε η κουτσουλιά που έχει στο κεφάλι του για κοτσιδάκι έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ο Μάνταλος έχει θέματα γιατί είναι αρχηγός της πρωταθλήτριας ΑΕΚ, αλλά δεν παίρνει τον μισθό πρωταθλητή και ο Κλωναρίδης θέλει γαλλικά για να πάρει μπροστά. Ο δε Μπογέ προσέχει περισσότερο τους κοιλιακούς του παρά να παίξει μπάλα. Δράμα η κατάσταση, δεν ξέρω τί έχουμε πάθει φέτος. Μάλλον πληρώνουμε παλιά αμαρτήματα.

Δεν σου προτείνω τίποτα άλλο άγιε μου, εσύ ξέρεις καλύτερα. Όπως πέρσι που τους κλέψαμε δικό τους πρωτάθλημα. Ούτε αυτό ήταν εύκολη υπόθεση αγιεβασίλη. Μπορείς να γυρίσεις την κατάσταση. Μην ξεχνάς, ότι και εσύ είσαι ΑΕΚάρα...

ΥΓ: Βάλε και κανένα χεράκι, να τελειώσουν γρηγορότερα τα έργα για το γήπεδο και να μπούμε νωρίτερα μέσα. Βαρέθηκα 15 χρόνια μακρυά από τη Φιλαδέλφεια. Δεν αντέχεται το ΟΑΚΑ. 

ΥΓ2: Δεν μου αρέσει ο βαζέλας που έχουμε στον πάγκο. Ο Μανόλο στη Βυζαντινή Γωνιά μου το είπε και ο ίδιος, ότι η ΑΕΚ είναι οικογένειά του και ότι όποτε του ζητήσει θα επιστρέψει.

Γράμμα ΠΑΟΚτσή

Τι και αν είσαι ερυθρόλευκος, εγώ πλέον σε πάω. Εξάλλου άλλαξαν τα κόζια άγιε μου. Φέτος ζω ένα όνειρο, το οποίο είχα και πέρσι, πριν μου το κλέψει το κατεστημένο της Αθήνας και οι ξαδέλφες που το έπαιζαν φίλοι και εξυγιαντές. Τους ξεμπρόστιασαν ο Κόλκας και ο Καρέτα Καρέτα.

Τους είδαμε. Πεντακάθαρο γκολ και το ακύρωσαν. Και μετά τους έφταιγε ο Ιβάν, επειδή μπήκε μέσα στο γήπεδο, για να προστατέψει την περιουσία του. Αυτό που συνέβη ήταν καθαρή προβοκάτσια εις βάρος του ΠΑΟΚ και του λαού του ΠΑΟΚ.

Συγγνώμη που σου γράφω τόσες πολλές φορές τη λέξη ΠΑΟΚ. Αλλά έτσι μάθαμε από παιδιά. Δεν βλέπεις και τον Γιώργο Μίνο στην ΕΡΤ3; Μία πρόταση 10 λέξεων λέει και αναφέρει τρεις φορές το όνομα του ΠΑΟΚ. Υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο πάνε βόλτα. ΠΑΟΚ λέει και ξέρουμε τί εννοεί. Έτσι είμαστε εμείς οι ΠΑΟΚτσήδες, τα ευκόλως ενοούμενα παραλείπονται. ΠΑΟΚ είμαστε αφού.

Λοιπόν που είχαμε μείνει Σάντα; Α ναι, πέρσι μας κλέψανε, φέτος δεν το χάνουμε. Είναι γραφτό από τη μοίρα ο ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και να πάρει πίσω όσα του έκλεψε η Αθήνα.

Είναι ξεκάθαρο το πράγμα ναούμε. Έχω λυσσάξει με τους ΑΕΚτζήδες. Είναι σφετεριστές του Δικεφάλου. Από εμάς προήλθε η ΑΕΚ. Αυτοί είναι ψεύτες και κλέφτες. Το λένε όλοι, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Το βγάλαμε και σε πανό. Εξάλλου το σύνθημα λέει, «εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια, μες στην Αθήνα στέλναμε βαγόνια, με ΠΑΟΚτσήδες τρελοκομεία κ.λπ κ.λπ.».

Πάλι ξέχασα τί ήθελα να πω. ΠΑΟΚ, εκδρομές, ναρκωτικά, φυσικό να χάνω και τα λογικά. Λοιπόν μη νομίζεις, ότι ξέχασα τα περσινά. Για μένα ο ΠΑΟΚ ήταν νταμπλούχος πέρσι. Άρα φέτος θα πάρει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Τί πρωτάθλημα; Νταμπλ θα πάρουμε και φέτος. Εξαφάνισε την ξαδέλφη από προσώπου γης.

Να πάρουμε πίσω το κλεμμένο πρωτάθλημα, να φύγει επιτέλους και Λουτσέσκου, τον οποίο απ'ότι έχω καταλάβει, τον κρατάμε, μόνο για διαμαρτύρεται για το περσινό. Εντάξει, δεν είμαστε και τόσο πρόβατα. Δεν τρώμε τον παπά με τον Ρουμάνο. Ο Ιβάν κανονικά έπρεπε να τον είχε στείλει προ πολλού.

ΥΓ: Θέλω η νέα Τούμπα να είναι καλύτερη από το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο Ιβάν να σπρώξει τρελό χρήμα. Αγιά Σοφιά αυτοί; Κολοσσαίο εμείς. Θα ορμάμε απάνω τους όπως τα λιοντάρια στους Χριστιανούς στην αρένα. Η Αθήνα μια ζωή τον ΠΑΟΚ θα προσκυνά.

ΥΓ2: Άγιε, ΠΑΟΚ να είσαι και μη φοβάσαι.

ΥΓ3: Άφησε το έλκυθρο έξω από τη Σαλονίκη, κοντά στο Κορδελιό. Πλέον έχουμε Μετρό.

Γράμμα Ολυμπιακού

Δεν με ενδιαφέρει που χάσαμε πέρσι το πρωτάθλημα. 44 εμείς, 39 όλοι τους μαζί. Θέλουν πολλούς αιώνες για να φτάσουν το μεγαλείο του Θρύλου. Εντάξει πέρσι δεν ήμασταν καλοί. Το παραδεχόμαι, γιατί ως Πειραιώτης έχω μάθει να λέω πάντα και μόνο την αλήθεια. Εμείς στο λιμάνι άγιε μου είμαστε ντόμπροι. Όχι σαν τα χανούμια και τους βαζέλες. Τα μπαόκια δεν τα βλέπουμε καν. Τί είναι ΠΑΟΚ;

Λοιπόν έχω και εγώ απαιτήσεις από εσένα. Καλά ξηγήθηκες στους ΑΕΚτζήδες πέρσι. Εμείς φέτος δεν έχει τίποτα; Εξάλλου το έχω ξανακάνει. Έχει επιστρέψε η θρυλάρα από -10 και το σήκωσε. Τί να μου κάνει το -8; Μία σεντερφοράρα μόνο να μου πάρει ο πρόεδρος και βλέπω να αλλάζει το σκηνικό. Και τί πρόεδρος; Κυμπάρης άνθρωπος. Φαίνεται καλοζωισμένος αλλά παιδί της πιάτσας.

Μια χαρά ξηγέται ο πρόεδρος. Δεν έχουμε παράπονο εμείς οι Ολυμπιακοί. Έκανε λάθη αλλά τα διορθώνει. Πήρε και τη Νότιγχαμ στην Αγγλία και πλέον έχουμε ένα λόγο παραπάνω να την παίξουμε στο Πάμε Στοίχημα. Γιατί με την απουσία της ΑΕΚ από το κουπόνι είχαμε ξεμείνει από σιγουράκια...

Άκου άγιε. Πρώτον, όπως σου είπα, θέλω το πρωτάθλημα. Ο Θρύλος πάντα είναι πρωταθλητής. Δεύτερον θέλω να περάσουμε τη Ντιναμό Κιέβου, να φτάσουμε στον τελικό του Europa Leage και να το σηκώσουμε. Τσάμπα φτιάξαμε το κορεό με τη μεγάλη ληστεία;

Μέχρι και το Casa de Papel αποθέωσε το μεγαλείο των οπαδών του Θρύλου. Μόνο εμείς είμαστε. Το λέει και ο Κώστας ο Καραπαπάς και ο Σάββας Θεοδωρίδης. Και τώρα που το θυμήθηκα, αυτόν τον Θόδωρο Θοδωρίδη, της UEFA, δεν ξέρω τί ρόλο παίζει, αλλά κόψτου λίγο τον βήχα. Αρκετά πολέμησε τον Θρύλο.

ΥΓ: Είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό. Το 2019 ο Θρύλος να σηκώνει μόνο κούπες σε όλα τα αθλήματα. Ρε σας έχουμε παντού. Ακόμα και στο τάβλι...

Γράμμα Παναθηναϊκού

Που με κατήντησαν Άγιε μου. Εγώ, που ήμουν Panathinaikos στην Ευρώπη, έγινα ξαφνικά τριφυλλάκι. Παράπονο όμως δεν έχω από τα μωρά του Δώνη. Να είναι καλά το τρένο που μας έφτιαξε αυτήν την ομάδα φέτος και ευχαριστιόμαστε μπάλα.

Πέρσι τα είδαμε όλα. Έφευγαν οι παίκτες λες και πηδούσαν να σωθούν από το καράβι. Πάει ο Μπεργκ, πάει ο Ζέκα και ξεμείναμε. Αλλά τα πιτσιρίκια το πάνε καλά το γράμμα. Και ο Χατζηγιοβάννης και ο Μπουζούκης και ο Εμμανουηλίδης και o Mακέντα και ο Καμπετσής και ο Κουρμπέλαρος. Μην ξεχάσω τον Διούδη που το παιδί έχει κατεβάσει ρολλά, λες και έκανε εκποίηση στο ψιλικατζίδικό του.

Άγιε παράπονο δεν έχω. Το επαναλαμβάνω για να μην με πεις γκρινιάρη, λες και είμαι ο Ομπράντοβιτς που φωνάζει στους διαιτητές. Το έχω καταλάβει ότι οι συνθήκες είναι περίεργες. Είμαστε σε κρίση. Θυμάμαι τι έπαθε και το αεκάκι και λέω μη χειρότερα. Τουλάχιστον εμείς φαινόμαστε να αποφεύγουμε το μοιραίο. Να δώσει μόνο ο Θεός και ο Παϊρόζ να γλιτώσουμε μερικά χρέη.

Να φτιάξουμε και το Athens Alive που οραματίζεται ο Γιαννακόπουλος. Τί άλλο θέλουμε ως Παναθηναϊκοί; Μια πράσινη πολιτεία, που να τα έχει όλα. Κυριακή μεσημέρι θα παίζουμε βόλεϊ, απόγευμα μπάσκετ και βράδυ μπάλα. Μετά θα βλέπουμε και ταινίες στα σινεμά, ποπ κορν, κόκα κόλα και θα επιστρέφουμε στα σπίτια μας, στα Βόρεια Προάστια, γεμάτοι!

Μέγα Βασίλειε στο ποδόσφαιρο ένα Κυπελλάκι μπορούμε να το σηκώσουμε. Το δήλωσε και ο Πιτ Παπαδάκος στο Sportdog. Για το μπάσκετ όμως θα είμαι απαιτητικός.

Είδα τον Εξάστερο με Πιτίνο και... δάκρυα χύνω. Μας κατέστρεψε αυτός ο Πασκουάλ. Ηταν Παναθηναϊκός αυτό το πράγμα που παρουσίαζε; Πρέπει να έχεις κοχόνες, σενιόρ, για να είσαι προπονητής στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός ήταν το κάτι άλλο. Πώρωσε τους παίκτες. Θα έγραφα άλλη λέξη που έχει σχέση με... ταύλα αλλά δεν την αναφέρω, γιατί είσαι Άγιος και την πρωτοχρονιά θέλω να κοινωνήσω.

Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα το έχω σιγουράκι στο μπάσκετ. Θέλω να μπούμε Φάιναλ Φορ και να το σηκώσουμε. Και για να έχει μεγαλύτερο σασπένς, θέλω Ολυμπιακό τελικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηδονή από το να βλέπεις τη φάτσα του νικημένου Σπανούλη. Θέλω να τον βλέπω να πονάει. Δεν είμαι καθόλου κακός. Αυτός διάλεξε να τον... γλεντούν οι πρώτοι.

ΥΓ: Αν φέρει Γιάννη ο Πιτίνο εγώ θα αγοράζω μέχρι να πεθάνω διαρκείας στο μπάσκετ. 

* Τα γράμματα των οπαδών είναι δημιουργήματα φαντασίας και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.