Facebook Pixel Μήνυμα για τη μικρασιατική γενοκτονία έστειλε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
| 2019-09-08 20:12:00

Μήνυμα Βούρου για τη Μικρασιατική Γενοκτονία: «Υπερήφανος ο Φιλαδελφιώτης»

Sportdog Team
Μήνυμα Βούρου για τη Μικρασιατική Γενοκτονία: «Υπερήφανος ο Φιλαδελφιώτης»

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας για την επέτειο μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου.

Μήνυμα για τη μικρασιατική γενοκτονία έστειλε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση στο Facebook:

Αγαπητοί μου συμπολίτες. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, μπαίνουμε στην πιο μαύρη εβδομάδα μνήμης της ιστορίας του ελληνικού έθνους με αποκορύφωση τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας όπως την όρισε η Ελληνική Βουλή. Αυτή η πράξη εκκαθάρισης του ελληνικού στοιχείου έγινε η αιτία να ιδρυθούν εκατοντάδες προσφυγικές πόλεις και χωριά. Όμως τώρα πια σε κάθε σπιτικό κάποιος έλειπε.

Ο πατέρας, ο αδερφός, η μάνα, το παιδί.Χαμενοι άλλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα Αμελέ Ταμπουρού, άλλοι νεκροί, άλλοι αγνοούμενοι. Ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πάρει φωτιά και με μηδενικά μέσα να ψάχνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Αλλοι ξυπόλητοι, άλλοι ορφανοί, άλλοι αποδιοπομπαίοι ακόμα και εδώ στην πατρίδα, από τους ίδιους τους Έλληνες, να προσπαθούν να αναγεννηθούν και να σταθούν πάλι στα πόδια τους.

Και το κατάφεραν. Στις φτωχικές αποσκευές τους φόρτωσαν τη μουσική τους, τις λύρες, τα βιολιά, τα σαντούρια, τον αθλητισμό τους τη φιλοσοφία τους,τη νοικοκυροσύνη τους, την πίστη τους στο Θεό κάτι που στην ουσία ήταν και η αιτία του ξεριζωμού. Ποσο περήφανος μπορεί να είναι ο κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας! Μικρασιάτες πρόσφυγες. Παρηγοριά σε κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία. Γυμνοί, εγκαταλελειμμένοι και παρόλα αυτά όρθιοι, μεγαλούργησαν μέσα από τις παράγκες τους.

Πρόκοψαν. Σπούδασαν, έγραψαν βιβλία, ποιήματα, τραγούδια, έγιναν επιστήμονες, ολυμπιονίκες και αυτόν τον ίδιο δρόμο ακολουθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.... Παραθέτω τους στίχους του Μικρασιάτη Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη "Και γίνανε δέντρα μεγάλα...ξανάβγαλαν κλαριά και φύλλα της ελπίδας, πράσινα! Κι απάνω στα κλαριά τους-σαν πουλιά-κελαηδούν τα παιδιά της δεύτερης και τρίτης και τέταρτης γενιάς της προσφυγιάς... Γενιές που πρόκοψαν γιατί γνώριζαν τί θα πεί τιμή, τί θα πεί αρχοντιά, τί θα πεί πίστη και αγώνας!"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags