Άκρως διδακτικό για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Λάσλο Μπόλονι για το παρόν και-κυρίως-το μέλλον της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ ήταν το ταξίδι-αστραπή που έκανε στην Ρουμανία παρέα με τον Παντελή Κωνσταντινίδη.

Μπορεί επισήμως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την ατζέντα των επαφών του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, όμως τόσο τα ρεπορτάζ του ρουμανικού Τύπου, όσο και η δημόσια δήλωση του Μάρκος Αντόνιο ότι είχε συζήτηση σε πολύ φιλικό κλίμα με τον Παντελή Κωνσταντινίδη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη στο Βουκουρέστι είχε κυρίως μεταγραφικό χαρακτήρα.

Για την ακρίβεια, οι επαφές Μπόλονι-Κωνσταντινίδη δεν αφορούσαν την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού τότε μένουν ελεύθεροι από τη Ραπίντ, τόσο ο Οβίντιου Χερέα όσο και ο Μάρκος Αντόνιο.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των δύο παικτών είναι εκείνα που αναζητά ο Ρουμάνος τεχνικός για να "χτίσει" την ομάδα, με τον τρόπο που είχε αναλύσει το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Με ένα στόπερ... σχεδόν ανίκητο στο ψηλό παιχνίδι και ένα ακόμη χαφ, μετά τον Λάζαρ, που μπορεί να παίξει box to box.

Προνοεί, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ και είναι σαφές ότι έχει διδαχθεί από το πάθημα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, όταν πειραματιζόταν ακόμη και στο θέμα του προπονητή. Για να προεκτείνω τη σκέψη μου, προφανώς ο Λάσλο Μπόλονι έχει αντιληφθεί ότι η τωρινή ομάδα, κλείνει ένα κύκλο τετραετίας το επόμενο καλοκαίρι. Μετρήστε μόνο τα συμβόλάια που ολοκληρώνονται για να αντιληφθείτε πώς ο ΠΑΟΚ είναι "υποχρεωμένος" να σχεδιάσει από την αρχή.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Γκαρσία, Κοντρέρας, Λίνο, Ίβιτς, Τσιρίλο, Χαλκιάς, Σνάουτσνερ. Κι αν ο Πολωνός αμυντικός αποτελούσε ανέκαθεν μία εναλλακτική λύση στα χέρια του εκάστοτε προπονητή, οι υπόλοιποι έξι είναι παίκτες κορμού. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κάποιοι από αυτούς να συνεχίσουν και τον επόμενο χρόνο, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την ουσία της συζήτησης. Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να στηθεί ξανά το ερχόμενο καλοκαίρι, με άλλα λόγια να μοιράσει με διαφορετικό τρόπο μεγάλο μέρος του μπάτζετ του.

Την προηγούμενη φορά που προνόησε, πέτυχε

Το πρόσφατο παρελθόν του ΠΑΟΚ μας έχει αποδείξει ότι την προηγούμενη φορά που έγινε κάτι βάσει σχεδίου, απέδωσε και μάλιστα πολύ καλά. Το περιβόητο... προτζέτου του Φερνάντο Σάντος που ξεκίνησε από το ξήλωμα μίας πολύ μέτριας ομάδας (με την δήλωση περί σαρδελών), κατέληξε σε ένα σύνολο που διεκδίκησε το πρωτάθλημα την περίοδο 2009-2010 και στο ξεκίνημα της επόμενης κατέγραψε σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Στη φάση βεβαια, που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, δεν χρειάζεται ξήλωμα΄γιατί η τωρινή ομάδα του βρίσκεται σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο. Ο όρος ανασυγκρότηση θα ταίριαζε καλύτερα, γι' αυτό και οι επιλογές θα πρέπει να είναι προσεκτικές και στοχευμένες. Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολο το έργο του Μπόλονι, όπως και το γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να βάλει τον πήχη πιο ψηλά, σε αντίθεση με τον Σάντος που τον... πήρε από το έδαφος.

Η παράμετρος των οικονομικών

Συν τοις άλλοις, και αυτό είναι το πλέον κομβικό κομμάτι της ιστορίας "νέος ΠΑΟΚ", ο Ρουμάνος τεχνικός και οι Βρύζας και Κωνσταντινίδης, θα πρέπει να κινηθούν βάσει ενός πολύ σφιχτού μπάτζετ, το οποίο καμία σχέση δεν θα έχει με το καλοκαίρι του 2008. Ενδεχόμενες πωλήσεις μπορούν να διαφοροποιήσουν κάπως τα δεδομένα, όχι όμως να τα φέρουν στα επίπεδα εκείνης της περιόδου. Είναι βέβαιο ότι στη διάρκεια της περιόδου θα επανέλθουμε στο ζήτημα...

ΠΗΓΗ: sport24.gr