Facebook Pixel Αθλητικό Σαν Σήμερα: 29 Απριλίου
| 2021-04-29 06:35:00

Φεύγει από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης

Sportdog Team
Φεύγει από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης

Σαν σήμερα 29 Απριλίου.

Αθλητικό Σαν Σήμερα: 29 Απριλίου φεύγει από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης.

Στις 29 Απριλίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκδημία ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου στη θρυλική ιστορία της ΑΕΚ. Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης θα μείνει στην ψυχή μας ως η φυσιογνωμία που αναλώθηκε σε πολλές μορφές αφοσίωσης και έλλογης προσφοράς. Από τη δημοσιογραφία και την πνευματική ζωή στην Πόλη, στην υπεράσπιση των εθνικών Δικαίων, στη βοήθεια των Αλύτρωτων Ελλήνων, στην ίδρυση και την προεδρία της ΑΕΚ, στη Βουλή,στο κόμμα των Φιλελευθέρων, στην αντιπροεδρία του ΣΕΓΑΣ κ.α.

Υπήρχε η άποψη ότι η ημερομηνία του θανάτου του ήταν η 24η Απριλίου 1941, αυτό γραφόταν και αναπαραγόταν επί χρόνια. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα και με σαφή τεκμήρια, πιστοποιήθηκε ως αποφράδα ημέρα η 29η (σελίδα 113 της μελέτης μας για τον μεγάλο Μύστη). Η ημερομηνία δεν είναι αδιάφορη, γιατί με την επικρατούσα μέχρι τώρα αντίληψη ο Σπανούδης δεν πρόλαβε να βιώσει την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα (27 Απριλίου). Δε γνωρίζουμε εάν τις τελευταίες ημέρες του είχε επαφή με το περιβάλλον και αντιλήφθηκε την τραγική εξέλιξη με την εισβολή των δυνάμεων του Άξονα, πάντως είναι βέβαιο ότι ζούσε εκείνη την ημέρα. Εξάλλου, ο ίδιος είχε εκμυστηρευθεί στους οικείους του, σύμφωνα με μαρτυρία του συγγραφέα Αλέξη Σαββάκη, ότι αυτό δε θα το αντέξω, εννοώντας αυτή την εισβολή», γράφει ο ιστορικός, Κυριάκος Χήνας στο aekpassion.gr

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1871. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία και την Ιταλία.

Μετά το πέρας των σπουδών του στην Εσπερία, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1904 εξέδωσε την εφημερίδα Πρόοδος, η οποία κατέστη το πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού της Πόλης και το όργανο των εθνικών αγώνων κατά των Νεοτούρκων. Η εθνική αρθρογραφία του Σπανούδη τού στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις.

Το 1910 νυμφεύθηκε τη διακεκριμένη μουσικοκριτικό και λογία Σοφία Σπανούδη, το γένος Ιωαννίδη (1880-1952), τη «μάνα της ελληνικής μουσικής», όπως την ονόμασαν ο Μανώλης Καλομοίρης και ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη, την Αθηνά Σπανούδη (1921-1998), ραδιοφωνική παραγωγό επί 35τία στην ΕΡΤ.

Αφοσιωμένος φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Σπανούδης στάθηκε στο πλευρό του δημοσιογραφικά και πολιτικά. Εργάσθηκε για την ολοκλήρωση των δικαίων του Ελληνισμού ως πρόεδρος της «Κεντρικής Επιτροπής των Αλύτρωτων Ελλήνων», κατά τη σύναψη της συνθήκης των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919).

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατέφυγε στην Αθήνα, όπου πολιτεύτηκε με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932 εξελέγη βουλευτής.

Ο Σπανούδης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ. Ήταν παρών στη συνάντηση της 13ης Απριλίου 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών Λουξ του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας με σήμα τον δικέφαλο αετό. Ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ αμέσως μετά και παρέμεινε στη θέση του έως το 1932, οπότε παραιτήθηκε για να πολιτευθεί.

Επί της προεδρίας του, η ΑΕΚ, με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου (1929), απέκτησε τον χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ανεγέρθηκε το γήπεδο της ομάδας. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν η έδρα της έως το 2003, οπότε κατεδαφίστηκε. Στις 8 Νοεμβρίου 1931 η ΑΕΚ πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης με 5-3. Ο Σπανούδης χρημάτισε, επίσης, για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Από το συγγραφικό του ξεχωρίζει το βιβλίο του για τον εξέχοντα πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ' (1902).

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία που βρίσκεται στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης «είναι ο πατέρας της ΑΕΚ και η μεγαλύτερη φυσιογνωμία που έχει περάσει ποτέ από τον σύλλογο, σε κάθε επίπεδο. Ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου Συμμετείχε στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τις διαπραγματεύσεις για τις διεκδικήσεις των προσφύγων. Έδειξε δρόμους, άνοιξε ορίζοντες», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Χήνας σε συνέντευξή του στον ΣΠΟΡ FM.

* O Κυριάκος Χήνας είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ και συγγραφέας του πονήματος: «Κωνσταντίνος Σπανούδης: Η πυρακτωμένη ρομφαία του αλύτρωτου ελληνισμού», όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του εμβληματικού παράγοντα του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags