Γαλλία - Ελβετία: Σε μια ακόμα αναμέτρηση... έπος οι Ελβετοί κατάφεραν και προκρίθηκαν στην φάση των προημιτελικών με , ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξε με 3-3. Οι Γάλλοι έδειχναν ότι είχαν... καθαρίσει τον αγώνα όταν μέχρι το 81' ήταν μπροστά στο σκορ με 3-1, με τα δύο γκολ του Μπενζεμά και του Πογκμπά, όμως οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να στείλουν τον αγώνα στο έξτρα ημίωρο με γκολ των Σεφέροβιτς και Γκαβράνοβιτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά και για τις δύο ομάδες, αν ο Ροντρίγκες ήταν εύστοχος σε πέναλτι στο 0-1 ή αν ο Κομάν είχε σουτάρει λίγα εκατοστά πιο κάτω στο 90+4', όταν η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι του Σόμερ.

Το ματς: 

Στο Βουκουρέστι η αναμέτρηση ξεκίνησε ακριβώς όπως τον περιμέναμε με τους Γάλλους να είναι αυτοί που θα μπουν πολύ δυνατά και θα προσπαθήσουν από νωρίς να βάλουν… δύσκολα στην ελβετική άμυνα. Μόλις στο 2' και μετά από κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Βαράν θα πάρει την κεφαλιά, όμως μπάλα θα περάσει άουτ. Ο Εμπαπέ, θα είναι από την σέντρα πολύ πιο δραστήριος, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, κάτι που θα βοηθήσει πολύ τους Τρικολόρ στη δημιουργία. Από την άλλη οι Ελβετοί έδειχναν να βολεύονται περισσότερο με το να αμύνονται, ψάχνοντας την… κόντρα για να γίνουν απειλητικοί. Έτσι και έγινε όταν στο 15' ο Ζούμπερ θα φύγει από τα αριστερά και την κατάλληλη στιγμή θα βγάλει την σέντρα, με τον Σεφέροβιτς να κερδίζει στον αέρα τον Λενγκλέ και με κεφαλιά να κάνει το 1-0.

Το τέρμα των Ελβετών ήταν φανερό ότι αποδιοργάνωσε πλήρως τους Γάλλους που έχασαν την φρεσκάδα τους προσπαθώντας με ατομικές ενέργειες να φτάσουν στην εστία του Σόμερ. Από την άλλη οι Ερυθρόλευκοι έδειχναν μεγάλο πάθος, πέφτοντας δυνατά σε κάθε διεκδίκηση, κάτι που εκνεύριζε παραπάνω τους Τρικολόρ που έδειχναν να έχουν χάσει το κέντρο και να μην μπορούν να κρατήσουν μπάλα. Στο 24' ο Ραμπιό θα κάνει την σέντρα από τα αριστερά, με Σόμερ να ακουμπάει για λίγο την μπάλα και να της αλλάζει τροχιά, κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο μιας και δεν κατέληξε στον Μπενζεμά που βρισκόταν μόνος του μπροστά από κενή εστία.

Στο 27' οι Μπλε προσπάθησαν να γίνουν απειλητικοί από μια στημένη φάση, όμως αρχικά η εκτέλεση του Εμπαπέ θα χτυπήσει πάνω στο τείχος, ενώ στην συνέχεια ο παίκτης της Παρί θα πάρει το ριμπάουντ, με το βολέ, όμως που θα επιχειρήσει να καταλήγει πολύ μακριά από την ελβετική εστία. Δύο λεπτά μετά οι Τρικολόρ θα φτάσουν πολύ κοντά στην ισοφάριση, όταν ο Ραμπιό θα πιάσει ένα πολύ δυνατό σουτ που όμως θα περάσει δίπλα από την εστία του Σόμερ. Στο 31' οι Ελβετοί θα απειλήσουν και πάλι, όταν μετά από φάουλ ο Εμπολό δεν θα προλάβει να βρει την μπάλα καλά, παρά το γεγονός ότι ήταν μόνος του, με αποτέλεσμα να μην ανησυχήσει ο Γιορίς.

Όσο η ώρα περνούσε και φτάναμε στο ημίχρονο, οι Ελβετοί είχαν περισσότερο την μπάλα στην κατοχή τους, χωρίς να έχουν πίεση από τους Γάλλους, ενώ παράλληλα οι Τρικολόρ δεν μπορούσαν με τίποτα να επιτεθούν ορθόδοξα, κάτι που ήταν αποτέλεσμα των… πειραματισμών που είχε κάνει με το σύστημα, χρησιμοποιώντας το 3-4-3, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, πράγμα που έκανε τους Γάλλους να γίνουν οι δεύτερη ομάδα, μετά την Τουρκία το 2008, στην ιστορία των Euro που δεν είχαν τελική στην εστία σε ένα ολόκληρο ημίχρονο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Ελβετούς να χάνουν μια απίστευτη ευκαιρία στο 50' να… κλειδώσουν την πρόκριση. Ο Εμπολό έκανε μια φανταστική ενέργεια και μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά γύρισε παράλληλα την μπάλα, όμως ο Βαράν έδιωξε πριν ο Σεφέροβιτς την στείλει στα δίχτυα. Οι Ερυθρόλευκοι θα βρεθούν και πάλι αγκαλιά με το 2-0 στο 53'. Ο Τσούμπερ θα ανατραπεί από τον Παβάρ, με τον διαιτητή να δείχνει πέναλτι μετά τη χρήση VAR. Την εκτέλεση θα την αναλάβει ο Ροντρίγκες, όμως ο Γιορίς, μετά και από υπόδειξη του Μπενζεμά, θα πέσει σωστά και θα αποκρούσει. Τρία λεπτά μετά ήταν η σειρά των Γάλλων να χάσουν μια μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από πολύ ωραία ενέργεια η μπάλα θα φτάσει στον Εμπαπέ, που θα δοκιμάσει ένα πλασέ από την αριστερή πλευρά, με φάλτσο, όμως η θα περάσει λίγο έξω από το δοκάρι του Σόμερ.

Όμως η ψυχολογία είχε αλλάξει και στο 57' οι Τρικολόρ θα ισοφαρίσουν! Μετά από πάσα του επιθετικού της Παρί, ο Μπενζεμά θα κατεβάσει την μπάλα και ένα εκπληκτικό πλασέ θα καταφέρει να ισοφαρίσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό στο 59' οι Γάλλοι θα κρύψουν την… μπάλα και θα την εμφανίσουν στα δίχτυα του Σόμερ για δεύτερη φορά. Ο Πογκμπά θα κλέψει, οι Γκριεζμάν και Εμπαπέ θα συνεργαστούν άψογα με τον πρώτο να βγάζει την σέντρα και τον Μπενζεμά να σπρώχνει την μπάλα με το κεφάλι σε κενή εστία κάνοντας το 2-1. Οι Τρικολόρ θα συνεχίσουν να έχουν την κατοχή της μπάλας και να προσπαθούν να πετύχουν κι άλλο γκολ, ενώ από την άλλη οι Ερυθρόλευκοι έδειχναν να μην πιστεύουν αυτά που γινόντουσαν στο γήπεδο.

Στο 75', όμως, οι Γάλλοι θα "κλειδώσουν" τη νίκη και την πρόκριση στα προημιτελικά, όταν ο Πογκμπά θα κατεβάσει εκπληκτικά την μπάλα και με ένα φοβερό δεξί σουτ, από τα σχεδόν 30 μέτρα, θα στείλει την μπάλα στο παραθυράκι του Σόμερ κάνοντας το 3-1 και πετυχαίνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ του φετινού Euro. Οι Ελβετοί όμως δεν είχαν πει την... τελευταία τους κουβέντα και έβαλαν... φωτιά στον αγώνα στο 81'. Ο Εμπαμπού σέντραρε από τα δεξιά, με τον Σεφέροβιτς και πάλι να κερδίζει τους πάντες στον αέρα κάνοντας το 3-2. Μάλιστα στο 85' οι παίκτες του Πέτκοβιτς τέσσερα λεπτά μετά θα ισοφαρίσουν με γκολ του Γκαβράνοβιτς, όμως ο σκόρερ θα είναι πιο μπροστά από τους αμυντικούς της Γαλλίας και σωστά ο διαιτητής θα το ακυρώσει. Όμως οι Ερυθρόλευκοι είχαν βαλθεί να ντυθούν... Κροάτες και ότι δεν έκανε στο 85', το πέτυχε στο 90+1' ο ίδιος παίκτης.

Έτσι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκαβράνοβιτς θα πάρει την μπάλα, από τον Τσάκα, έξω από την μεγάλη περιοχή, θα σουτάρει, με τον Γιορίς να πέφτει σωστά στη γωνία του, αλλά την μπάλα να περνάει ελάχιστα εκατοστά δίπλα του και να κάνει το 3-3. Οι συγκινήσεις βέβαια δεν τελείωσαν εκεί, καθώς δύο λεπτά μετά και πάλι ο άσος της Άρσεναλ θα κλέψει και θα κάνει μια πολύ ωραία μπαλιά στην πλάτη την γαλλικής άμυνας, όμως ο Γιορίς θα καταφέρει να μπλοκάρει πριν ο Μεχμέντι φτάσει σε αυτή. Στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, οι Τρικολόρ θα κάνουν σέντρα από το δεξιά, με τον Κομάν να κάνει το κοντρολ και να σουτάρει, όμως θα δει την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι του Σόμερ.

Η πρώτη φάση στην παράταση ανήκε στους Γάλλους, όταν στο 95' ο Παβάρ θα κάνει ένα πολύ ωραία πλάσε, όμως ο Σόμερ και πάλι θα κάνει μια εκπληκτική απόκρουση κρατώντας το 3-3. Δύο λεπτά μετά ήταν η σειρά των Ελβετών, όταν ο Εμπαπού θα κάνει την συρτή σέντρα, όμως ο την τελευταία στιγμή ο Βαράν θα διώξει.Οι ρόλοι στον έξτρα χρόνο είχαν αλλάξει με τους Ερυθρόλευκους να έχουν περισσότερες δυνάμεις, λόγω των ζευγαρωμάτων που είχε κάνει η UEFA μιας και είχαν 3 μέρες παραπάνω ξεκούραση, και πίεζαν την άμυνα των Τρικολόρ, ενώ οι οι Γάλλοι είχαν αποφασίσει να αμυνθούν και να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.

Στο 109' ο Κομάν, που φαινόταν ότι έπαιζε με πρόβλημα, έκανε μια πολύ ωραία ενέργεια, πάσαρε στον Εμπαπέ, όμως το σουτ του τελευταίου πέρασε λίγο άουτ. Ένα λεπτό μετά ο επιθετικός της Παρί θα βγει απέναντι από τον Σόμερ, με εκπληκτική πάσα του Πογκμπά, όμως και πάλι θα σουτάρει εκτός εστίας. Στο τελευταίο μέρος του έξτρα 30λεπτου οι Μπλε ήταν αυτοί που είχαν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πίεζαν την άμυνα των Ελβετών. Στο 119' και πάλι οι Γάλλοι είχαν μια πολύ καλή φάση, όμως μετά από γέμισμα την κεφαλιά του Ζιρού μπλόκαρε εντυπωσιακά ο Ζόμερ. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και η αναμέτρηση του Βουκουρεστίου θα πάει στα πέναλτι.

Εκεί Γκαβράνοβιτς, Σαρ, Ακάντζι, Βάργκας ήταν εύστοχοι για την Ελβετία, ενώ για τους Τρικολόρ σημάδεψαν σωστά Πογκμπά, Ζιρού, Τουράμ και Κιμπεμπέ στα τέσσερα πρώτα πέναλτι. Στο τελευταίο πέναλτι ο Μεχμέντι σημάδεψε σωστά για τους Ερυθρόλευκους, με τον Εμπαπέ να βλέπει τον Ζόμερ να αποκρούει την προσπάθειά του και την Ελβετία να προκρίνεται στα προημιτελικά.

Σκόρερ: 57', 59' Μπενζεμά, 75' Πογκμπά - 15', 81' Σεφέροβιτς, 90+1' Γκαβράνοβιτς

Γαλλία (Ν. Ντεσάμπ): Γιορίς, Βαράν, Λενγκλέ (46' Κομάν (111' Τουράμ)), Κιμπεμπέ, Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Μπενζεμά (94' Ζιρού), Μπαπέ

Ελβετία (Β. Πέτκοβιτς): Σόμερ, Ροντρίγκεζ (87' Μεχμέντι), Ακάνζι, Ελβέντι, Βίντμερ (73' Εμπαμπού), Φρόλιερ, Τσάκα, Ζούμπερ (Φάσναχτ), Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Βάργκας), Σεφέροβιτς (97' Σερ)