Για τον Βραζιλιάνο Νειμάρ, το ολόφρεσκο «Coming Out» του 27χρονου διεθνούς ποδοσφαιριστή της Σπάρτα Πράγας, παλαιότερα των Άσκολι, Ουντινέζε, Σαμπντόρια και Χετάφε, «ήταν μία μέρα σημαντική και σπουδαία, γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζήσει όπως το επιθυμεί». Συγχαρητήρια και θαυμασμό έλαβε ο Γιάνκτο κι από την πρώην σύντροφό του, Μαρκέτα Οτομάνσκα, που είναι παράλληλα και η μητέρα του τρίχρονου αγοριού του. «Είμαι υπερήφανη που βρήκε τη δύναμη να το παραδεχτεί δημόσια. Είναι από τους ελάχιστους, εν ενεργεία αθλητές που είχαν το θάρρος να το κάνουν. Συνήθως οι υπόλοιποι το κρατούσαν κρυφό, φοβούμενοι για την καριέρα τους, αλλά και για το τι θα πει ο κόσμος».

 Πράγματι, δεν αποδείχθηκαν όλοι τυχεροί όσοι τόλμησαν το Coming Out σε μία εποχή με στερεότυπα και προκαταλήψεις, πρέπει ή δεν πρέπει. Για παράδειγμα πέρυσι, ο 18χρονος επιθετικός της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς επέλεξε την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας για ν’ αποκαλύψει τις προτιμήσεις του. Η θαρραλέα του αποκάλυψη είχε επικροτηθεί μέχρι κι από τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, από τον πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας, πρίγκιπα Ουϊλιαμ, έως τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν. Κατά τα φαινόμενα όμως, λιγότερο από την ίδια τη Μπλάκπουλ που τον έστειλε με συνοπτικές διαδικασίες δανεικό σε κάποια Μπάμπερ Μπριντζ.

 Το ’78 ο Γκλεν Μπερκ, ταλαντούχος παίκτης της φημισμένης ομάδας μπέιζμπολ των Λος Άντζελες Ντόντζερς θέλησε να μοιραστεί με τον κόσμο την εσωτερική του ανάγκη. Δόθηκε δανεικός στους Όκλαντ, δέχτηκε σκληρό μπούλινγκ και χλευασμό, τα παράτησε, έμεινε άστεγος και πέθανε το ’95 από Aids.

 Θετικός στον ιό HIV είχε βρεθεί και το ’88, έξι μόλις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ κι ο θρύλος των καταδύσεων, Γκρεγκ (Γρηγόρης Ευθύμης) Λουγκάνης. Θα’ νε λάθος, είχε πει. Τι σχέση έχω εγώ με αυτά. Το ’95, επιτέλους αναγκάστηκε να παραδεχτεί τον προσανατολισμό του ανακοινώνοντας παράλληλα και τον γάμο με τον σύντροφό του.

 Κάπως έτσι κι ο μεγάλος Αυστραλός κολυμβητής Ίαν Θορπ, ρέκορντμαν της χώρας του με χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα. «Μου πήρε χρόνια να παραδεχτώ την αλήθεια, όπως και το ότι, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι είμαι γκέι με είχε βυθίσει σε μία απελπιστική κατάθλιψη».

 Ο Τζον Αμαέτσι, σήμερα διακεκριμένος ψυχολόγος υπήρξε ο πρώτος από τον κόσμο του ΝΒΑ που παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλία του. Με τη μόνη διαφορά ότι το’ κανε, σε αποκλειστικότητα για το ESPN το 2007, τέσσερα χρόνια μετά το αντίο του στο μπάσκετ. Ο δεύτερος υπήρξε το ’13 ο Τζέισον Κόλινς επίσης κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης για το Sports Illustrated. Οι Ουόσινγκτον Ουίζαρντ τον έδιωξαν αμέσως, μετά οι Μπρούκλιν Νετς του πρόσφεραν μόνο δύο 10ήμερα συμβόλαια κι αναγκάστηκε να παρατήσει τα παρκέ.

 Πρόωρη καριέρα είχε τη δεκαετία του ’90 κι ο Ντέιβιντ Παλόνε, ταλαντούχος παίκτης, κι αργότερα Empire, διαιτητής του μπέιζμπολ ο οποίος όμως διώχθηκε από τον κόσμος του Mlb γιατί το Coming Out δεν ταίριαζε με την εικόνα του «μάτσο μαν» που αντίθετα απαιτεί ο χώρος.

 Στο Αμέρικαν Φούτμπολ, ο πρώτος που τόλμησε να μιλήσει δημόσια ήταν ο Μάικλ Σαμ το ’14. Οι Σεντ Λούις Ραμς τον κράτησαν τρεις μήνες, μετά δόθηκε δανεικός στους Ντάλας Καουμπόις, αλλά επειδή δεν μπόρεσε ν’ αντέξει ούτε κι εκεί το αδυσώπητο μπούλινγκ, στα 25 του προτίμησε να κρεμάσει κράνος και στολή.

 Το ’18 η Πάολα Εγκόνου, Νιγηριανό- Ιταλίδα βολεϊμπολίστα πρώτα παραδέχτηκε ότι βγαίνει με μία κοπέλα κι αφού την ανάγκασαν να φύγει από την εθνική ομάδα αρραβωνιάστηκε με τον Πολωνό συνάδελφό της Μίκαλ Φίλιπ. «Με ελκύουν οι άνθρωποι, δεν μ’ ενδιαφέρει το φύλο τους. Η Ιταλία πάντως είναι μία άκρως ρατσιστική χώρα», είπε πρόσφατα ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εθνική.

 Σε αντίθεση με την Μπίλι Τζιν Κινγκ, το μακρινό ’81 δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να ξεκαθαρίσει από την αρχή τον προσανατολισμό της η μεγαλύτερη τενίστρια όλων, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. «Με ελκύουν οι γυναίκες, τι να κάνω;», έλεγε την ημέρα που απαρνιόταν για πάντα την τσέχικη υπηκοότητά της και κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας για την απόκτηση της αντίστοιχης αμερικανικής.

 Εξ αρχής Coming Out είχαν κάνει, τόσο η Αμερικανίδα ποδοσφαιριστής, Μέγκαν Ραντινόε, όσο η Βραζιλιάνα συνάδελφός της Μάρτα ή η επίσης Βραζιλιάνα παλαιστής, Αμάντα Νούνιες. «Είμαι λεσβία από τότε που γεννήθηκα, και σε όποιον αρέσει». Το ίδιο είχε πει κι ο άμοιρος ο Φάσιανου, η τότε κοινωνία όμως δεν ήταν ακόμη έτοιμη ν’ αποδεχτεί τη «διαφορετικότητα». Και ίσως να παραμένει ανέτοιμη…