Facebook Pixel Γκολ και εξαφάνιση για ΑΕΚ! Έσωσε τον Φορτούνη από κόκκινη ο Ντίας – Το γ@μώτο με Πασχαλάκη
| 2023-09-17 23:48:00

Γκολ και εξαφάνιση για ΑΕΚ, έσωσε Φορτούνη ο διαιτητής - Παραλίγο γκολ της χρονιάς - Το γ@μώτο με Πασχαλάκη

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Γκολ και εξαφάνιση για ΑΕΚ, έσωσε Φορτούνη ο διαιτητής - Παραλίγο γκολ της χρονιάς - Το γ@μώτο με Πασχαλάκη

Ντέρμπι με τα όλα του το παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε ενέργεια, ένταση, δυνατές μονομαχίες, πολλές ευκαιρίες, μεγάλες αποκρούσεις και γκολ.

Να αρχίσουμε με μία γενική διαπίστωση, την οποία πρέπει να επισημάνουμε στην αρχή αυτού του κειμένου. Το βράδυ της Κυριακής, στη Νέα Φιλαδέλφεια, είδαμε μία ντερμπάρα, παρότι δεν είχαμε νικητή. Όσοι πήγαν γήπεδο απόλαυσαν ένα παιχνίδι με ενέργεια, ένταση, δυνατές μονομαχίες, πολλές ευκαιρίες, μεγάλες αποκρούσεις και γκολ. Υπήρχε και χρήση της τεχνολογίας του VAR, οπότε μπορούμε να πούμε, ότι τα είδαμε όλα.

Το σίγουρο είναι, ότι το 1-1 δεν αφήνει ευχαριστημένη την ΑΕΚ, καθότι έμεινε στους 5 βαθμούς, σχεδόν στη μέση της βαθμολογίας, με τον Ολυμπιακό να ηγείται της κούρσας με 10. Ήθελε τη νίκη η Ένωση για βαθμολογικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους,  πριν ταξιδέψει για το Μπράιτον, όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την αγγλική ομάδα στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Ακολουθεί βέβαια ένα ακόμα ματς φωτιά, την άλλη Δευτέρα με τον Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο.

Να κάνουμε και μία διαπίστωση; Η ΑΕΚ έχει παίξει φέτος εντός έδρας με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Πανσερραϊκό, Αντβέρπ και Ολυμπιακό και μέχρι στιγμής δεν έχει νικήσει κανένα παιχνίδι.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα:

 

Σκόραρε και εξαφανίστηκε

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν κυρίαρχη στο πρώτο 20λετπο μέχρι να σκοράρει. Είχε την κυκλοφορία, έβγαλε ένταση και φαντασία στις ενέργειές της, δημιούργησε φάσεις, κυρίως παίζοντας από τη δεξιά πλευρά και ευτύχησε να προηγηθεί με το γκολ του Πόνσε στο 22’. Σημειωτέον, ότι καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι να σκοράρει ο Αργεντινός ήταν ο Πασχαλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε εντυπωσιακές επεμβάσεις.

Μετά το γκολ ο Ολυμπιακός παίρνει τα ηνία και εμφανίζονται ξανά τα γνωστά αμυντικά προβλήματα της ΑΕΚ, η οποία έμοιαζε σαν να μην υπάρχει στο γήπεδο. Λες και επαναπαύτηκε από το 1-0. Οι Πειραιώτες δημιουργούν φάσεις, φαίνονται να είναι διαβασμένοι και ταλαιπωρούν τους παίκτες της Ένωσης από τα άκρα της άμυνας αλλά και από τον άξονα. Έτσι στο 38’ σε μία φάση που όλη η μεσοαμυντική λειτουργία των «κιτρινόμαυρων» παθαίνει μπλακ άουτ, ο Ποντένσε γεμίζει και ο Ελ Κααμπί πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι για να ισοφαρίσει με το κεφάλι.

Στο δεύτερο μέρος η είσοδος του Πινέδα έγινε για να δώσει ενέργεια και να τονώσει την κυκλοφορία της μπάλας. Η ΑΕΚ όμως διακατέχεται από έναν εκνευρισμό. Κάνει πολλά λάθη και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Έμοιαζε να μην έχει σχέδιο στο χτίσιμο των επιθέσεών της, δείγμα ότι δεν είχε συγκέντρωση. Ευτυχώς που υπήρχαν παίκτες όπως ο Ζίνι που έδειξε διάθεση και καθαρό μυαλό, γιατί κάποιες στιγμές φαινόταν, ότι η κούραση είχε καταβάλει όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά τους ποδοσφαιριστές.

Οι κορυφαίοι

MVP της αναμέτρησης αναδείχτηκε ο Πόνσε, καθώς ήταν ο παίκτης που σκόραρε για την ΑΕΚ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρωταγωνιστές στο παιχνίδι ήταν ο Ρότα με τον Ελίασον. Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο οι δύο τους είχαν πολύ καλές συνεργασίες και από αυτούς τους δύο βγήκε το γκολ του Αργεντινού.

Η σφυρίχτρα

Ο Αρτουρ Σοάρες Ντίας προκάλεσε ένταση με τη διαιτησία του. Ακυρώθηκε κακήν κακώς πέναλτι στην ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο. Γιατί μπορεί του Ρότα να μην ήταν αλλά του Ελίασον προηγουμένως ήταν πεντακάθαρο, ο Ντίας όμως δεν εξέτασε τη φάση, ενώ υπήρχαν και παράπονα για χέρι του Κίνι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου που διαιτητής και VAR έκαναν τα στραβά μάτια. Επίσης οι γηπεδούχοι φωνάζουν για χτύπημα του Φορτούνη με τις τάπες στον Σιμάνσκι, το οποίο θα μπορούσε να επισύρει την κόκκινη κάρτα.

Η κριτική

Στάνκοβιτς: Είχε καλές τοποθετήσεις και εξόδους και για αρκετή ώρα ήταν θεατής αφού δεν είχε γίνει ουσιαστικά φάση στην περιοχή. Κάνει την πρώτη απόκρουση στο 27’, όταν Ροντινέι μπήκε από δεξιά στην περιοχή, σούταρε, με τον Στάνκοβιτς να αποκρούει σωτήρια. Κάνει άλλη μία επέμβαση σε σουτ του Μασούρα στο 31’. Δεν ευθύνεται στην ισοφάριση του Ελ Κααμπί. Γενικά όμως έκανε καλό ματς. Όταν βλέπει κανείς όμως τον Πασχαλάκη να πιάνει τα άπιαστα, ένα… γαμώτο σίγουρα βγαίνει από το στόμα του Ενωσίτη, βλέποντας τον τερματοφύλακά του να μην μπορεί να κάνει και αυτός το… απίθανο.

Ρότα: Ήταν από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Κάλυψε πολλά χιλιόμετρα με τα τρεξίματά του και συμμετείχε στο δημιουργικό παιχνίδι, καθώς η ΑΕΚ συνήθως αναπτυσσόταν από δεξιά. Το 1-0 ξεκινά από τον ίδιο, καθώς έπαιξε 1-2 με τον Ελίασον πριν πιάσει μια σέντρα-σουτ που εξελίχθηκε σε ασίστ για το γκολ του Πόνσε. Στο γκολ εννοείται πως έχει και αυτός ευθύνη, όπως όλη η άμυνα.

Βίντα: Στην αρχή είχε καλές τοποθετήσεις, επεμβάσεις και προώθηση της μπάλας μπροστά. Δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Στην ισοφάριση του Ολυμπιακού πιάστηκε στον ύπνο, όπως όλη άμυνα. Στο δεύτερο μέρος έγινε αλλαγή αναγκαστική, λόγω ενοχλήσεων από ένα χτύπημα.

Μουκουντί: Όπως και ο Βίντα, ήταν σταθερός μέχρι το γκολ της ΑΕΚ. Μετά που παίρνει τα ηνία ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός. Στην ισοφάριση του Ολυμπιακού έχει και αυτός ευθύνη. Το γκολ του Ελ Κααμπί μπαίνει στην πλάτη της άμυνας. Έκανε πολλά λάθη.

Μοχαμαντί: Στο 18’ έπιασε καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Πασχαλάκης έκανε φοβερή επέμβαση. Αμυντικά είχε θέματα όταν οι ερυθρόλευκοι έκαναν επελάσεις από αριστερά.

Σιμάνσκι: Αν και στην αρχή ήταν θετικός, μετά το γκολ της ΑΕΚ που ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει δράση, τον παίρνει η κάτω βόλτα. Τον ταλαιπώρησε αρκετά ο Μασούρας.

Γιόνσον: Όπως και με τον Πολωνό, έτσι και ο Δανός, αν και στην αρχή ήταν θετικός με πολλά τρεξίματα και αναχαιτήσεις, όταν ο Ολυμπιακός βγήκε μπροστά είχε θέματα. Στην ισοφάριση του Ολυμπιακού δεν κόβει τον Ποντένσε που γέμισε…

Τσούμπερ: Είχε την πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ στο ματς, στο 7’. Έκανε και μία σημαντική επέμβαση στο 27’ όταν γύρισε στην άμυνα  και έκοψε, σε επικίνδυνη στιγμή, κατά την οποία ο Ολυμπιακός είχε κλέψει τη μπάλα και απειλούσε μέσα στην περιοχή. Στο 1-1 όμως μαρκάρει και αυτός με τα μάτια τον Ποντένσε, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά.

Ελίασον: Είχε σημαντική συμβολή στο παιχνίδι. Ήταν μέσα σε πολλές φάσεις, καθώς η ΑΕΚ αναπτύχθηκε κυρίως από την πλευρά του, απ’ όπου βγήκαν οι περισσότερες ευκαιρίες. Έχει και συμμετοχή στο 1-0, όπου έπαιξε το 1-2 με τον Ρότα.

Αραούχο: Ο Αλμέιδα τον εμπιστεύτηκε ως παρτενέρ του Πόνσε, προφανώς λόγω κοινής γλώσσας. Ήταν το πρώτο ματς που έπαιξε βασικός μετά τον τραυματισμό του. Δεν είχε κάποια φάση στο πρώτο μέρος. Έδωσε τις μάχες του, έφαγε ξύλο, δημιουργούσε χώρους για τους συμπαίκτες του και η παρουσία του ήταν πολύτιμη. Στο δεύτερο σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, επειδή είχε προηγηθεί χέρι του Πινέδα.

Πόνσε: Είναι ο άνθρωπος που έβαλε μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ, ένα γκολ που το χρειαζόταν για να πάρει ψυχολογία, καθώς υπήρχε προβληματισμός, ότι δεν είχε βρει ακόμα χημεία στην ομάδα με την επιστροφή του. Η τελευταία φορά που σκόραρε με την κιτρινόμαυρη φανέλα ήταν στις 5 Μαΐου 2019 σε ματς με τον Λεβαδειακό.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Πινέδα: Ήταν κινητικός αρκετά και έδειξε διάθεση. Στην αρχή έπαιξε ως δεκάρι, μετά την αλλαγή του Αραούχο πήγε κοντά στον Πόνσε ως περιφερειακός φορ.

Μήτογλου: Στην αρχή ήταν λίγο ψαρωμένος στο παιχνίδι. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκε. Διόρθωσε και ένα λάθος του Μουκουντί στο 76’. Κέρδισε και ένα φάουλ (από χέρι παίκτη του Ολυμπιακού) σε καλό σημείο έξω από την «ερυθρόλευκη» περιοχή, αλλά η εκτέλεση του Τσούμπερ ήταν κακή.

Γαλανόπουλος: Η είσοδος του έγινε για να κρατηθεί το κέντρο, καθώς ο Μαρτίνεθ το είχε γυρίσει σε σχήμα με τρία χαφ. Ανταποκρίθηκε στην αποστολή.

Άμραμπατ: Δεν έγινε πολύ παιχνίδι από τα δεξιά με την είσοδό του. Προσπάθησε να περάσει κάποιες μπαλιές, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το παιχνίδι άλλωστε είχε χάσει σε ρυθμό από ένα σημείο και μετά και οι δύο ομάδες έβγαζαν μια εικόνα κούρασης.

Ζίνι: Έδειξε μεγάλη διάθεση! Πήγε να βάλει ένα απίστευτο γκολ, με ένα ξερό, μονοκόμματο σουτ που έπιασε στον αέρα, το οποίο έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη. Ήταν μία καταπληκτική έμπνευση, η οποία στερήθηκε τύχης! Αν το έβαζε θα μιλούσαμε για το γκολ της χρονιάς.Είχε τη φρεσκάδα και το καθαρό μυαλό να κυνηγήσει κάποιες φάσεις και να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Ολυμπιακού.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία ΒΟΜΒΑ από Λουτσέσκου για τον διαιτητή μετά τον Άρη - Χαμός στα αποδυτήρια από ΠΑΟΚ (Vid)
 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags