Facebook Pixel Οι Πόντιοι τίμησαν τη μνήμη του πατέρα Μελισσανίδη
| 2012-03-20 19:26:00

Οι Πόντιοι τίμησαν τη μνήμη του πατέρα Μελισσανίδη

Οι Πόντιοι τίμησαν τη μνήμη του πατέρα Μελισσανίδη

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση, που λίγοι εκτός από το άμεσο περιβάλλον της οικογένειας Μελισσανίδη και τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού ήξεραν την διοργάνωση της, πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Ένωσης, στην οδό Κιλικίας 51 στη Νίκαια.

Δέκα χρόνια αφότου ο Ζώρας ( Γεώργιος ) Μελισσανίδης, έφυγε από την ζωή, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του, με την ονοματοθεσία μιας αίθουσας του συλλόγου σε «Παρακάθ’ Ζώρα».

Η «ΩΡΑ των σπορ» ήταν εκεί, όπως προσπαθούμε να είμαστε πάντα κοντά σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν τις Χαμένες Πατρίδες, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τη μνήμη του πατέρα ενός πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, που έδωσε και την ψυχή του για την ομάδα και σύνδεσε το όνομα του, με πολύ μεγάλες στιγμές της.

Παθιασμένος ΑΕΚτζής

Ο Ζώρας Μελισσανίδης, παθιασμένος ΑΕΚτζής και ο ίδιος, δεν τιμήθηκε χθες, ούτε τιμάται σε κάθε ευκαιρία από τους συμπατριώτες του Ποντίους, τυχαία. Πρόσφυγας από τον Καύκασο, όταν εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά της Νίκαιας αφιέρωσε τη ζωή του επί δεκαετίες για την οργάνωση των Ποντίων και των ξεριζωμένων Ελλήνων. Ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που πρωτοστάτησαν να διατηρηθεί ο πολιτισμός του Πόντου, με τις χορευτικές ομάδες, τις εντυπωσιακές στολές, αλλά και ο άνθρωπος που συνεχώς πρόβαλε τα δίκαια αιτήματα των συμπατριωτών του. Η επαγγελματική του ασχολία ήταν στις μεταφορές. Στους Πόντιους της προσφυγομάνας Κοκκινιάς, του Πειραιά, στις γειτονιές, τις πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ελλάδος το όνομα Ζώρας παρέπεμπε σε έναν δικό τους άνθρωπο. Ο πάμφτωχος πρόσφυγας από τον μακρινό Καύκασο που με την εργατικότητα, τη δική του και των παιδιών του, απέκτησε αγαθά που μοίραζε απλόχερα σε πάσχοντες και ανήμπορους και ενίσχυε οικονομικά Ποντιακούς συλλόγους, σωματεία και ιδρύματα, όπως η Παναγία Σουμελά. Άνθρωπος που υπηρέτησε με πάθος τη γλώσσα, την μουσική και τις Ποντιακές παραδόσεις.

Οι γιοι και ο εγγονός

Η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, ήταν κατάμεστη από τις έξη το απόγευμα, ενώ λίγο αργότερα έκαναν την είσοδο τους, οι δύο γιοι του Ζώρα, ο Δημήτρης και ο Ιάκωβος και ο γιος του Δημήτρη, Γιώργος, που φυσικά φέρει το όνομα του παππού του. Με την εμφάνιση του Δημήτρη Μελισσανίδη, η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα και ο ίδιος χαμογελαστός δεν προλάβαινε να δίνει χειραψίες μέχρι να πάρει την θέση του, για να ξεκινήσει η εκδήλωση. Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του «Τίγρη» πλέον.

«…θέλει να επανέλθει»

Υπήρξε πρόγραμμα με Ποντιακούς χορούς και τραγούδια από την Λιζέτα Νικολάου, ενώ προβλήθηκε ένα 20λεπτο βίντεο επιμέλειας του συγγραφέα του βιβλίου «Ο Ζώρας του Πόντου», Τάσου Κοντογιαννίδη. Ένα πραγματικά καταπληκτικό βίντεο, με χαρακτηριστικές στιγμές από την πορεία του Γιώργου Μελισσανίδη. Μία από αυτές, που αφορούσε και την ΑΕΚ, ήταν που ξεσήκωσε τα χειροκροτήματα του κόσμου, αλλά προκάλεσε και το βαθύ χαμόγελο στο πρόσωπο του Δημήτρη Μελισσανίδη. Σε μια συζήτηση που είχε με παρουσιαστή τηλεοπτικού σταθμού ο Ζώρας, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο γιος του Δημήτρης έγινε πρόεδρος της ΑΕΚ. «Ναι και ο …αφορεσμένος θέλει να επανέλθει», απάντησε ο Ζώρας, με την χαρακτηριστική Ποντιακή του διάλεκτο.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά ειδικά κατά την προβολή του βίντεο που έβλεπαν και οι ίδιοι για πρώτη φορά, Δημήτρης και Ιάκωβος Μελισσανίδης ήταν φανερά συγκινημένοι. Στο μέσο της βραδιάς, ανέβηκαν μαζί με τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Ποντίων, στην αίθουσα που πήρε από χθες το όνομα του Ζώρα, για να γίνει η επίσημη τελετή της ονοματοθεσίας, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση για τον κόσμο που παρέμεινε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων. Ήταν η κορύφωση μιας πολύ ιδιαίτερης βραδιάς, όχι μόνο για τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την μνήμη των χαμένων πατρίδων γενικότερα.

ΠΗΓΗ: Ώρα των Σπορ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags