Facebook Pixel Νίκη πρόκρισης (ΦΩΤΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2012-10-24 19:03:00

Νίκη πρόκρισης (ΦΩΤΟ)

Νίκη πρόκρισης (ΦΩΤΟ)

Το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης δεν ήταν αρκετό για την Τσέλσι ώστε να περάσει αλώβητη από την Donmbass Arena. Η Σαχτάρ με την νίκη της έβαλε υποψηφιότητα για πρόκριση στην φάση των «16» και απειλεί μία εκ των Τσέλσι και Γιουβέντους να μείνει εκτός του Champions League.

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι έπαιξε η πολύ καλή διαχείριση της Σαχτάρ στο γρήγορο προβάδισμα στο σκορ , μόλις στο 3ο λεπτό, αλλά και η αποχώρηση του Λάμπαρντ στο 16ο όντας τραυματίας, κάτι που επηρέασε την αμυντική συνοχή της ομάδας.

Η Σαχτάρ του Λουτσέσκου

Ο Λουτσέσκου- προπονητής από το 2004 στην Σαχτάρ- εφάρμοσε το 4-2-3-1 με σκέψη να πιέσει πάνω στο κεντρικό δίδυμο της Τσέλσι φέρνοντας τους δύο πλάγιους ,Τεξέιρα και Γουίλαν, κοντά στο σέντερ φορ και στην περιοχή. Άφησε το παιχνίδι στα άκρα στον Σρνα , κάλυψε 12.007 μέτρα και λιγότερο στον Ρατ. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η πολύ γρήγορες και κοντινές πάσες στον άξονα και έξω από την περιοχή που δυσκόλεψαν το αμυντικό κεντρικό δίδυμο της Τσέλσι. Επέλεξε να αμύνεται στο μισό γήπεδο με σχηματισμό 4-1-4-1 κρατώντας τον ρυθμό του παιχνιδιού στα επίπεδα που είχε σχεδιάσει. Η αντεπιθέσεις ήταν το κύριο όπλο απειλής της ομάδας του. Δούλεψε σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού γιατί βρίσκονταν κενοί χώροι στην άμυνα της Τσέλσι.

  • Σχηματισμός 4-2-3-1 με κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών.
  • Άμυνα σε σχηματισμό 4-1-4-1 και αλληλοκαλύψεις.
  • Ανέβασμα των ακραίων αμυντικών στην επίθεση.
  • Διαγώνιες κινήσεις των πλάγιων στο κέντρου πίσω από το σέντερ φορ. Οι διαγώνιες κινήσεις γινόταν σε όλο το πλάτος του γηπέδου και κατέληγαν μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να απειλούν τουλάχιστον τρεις παίκτες σε κάθε φάση.
  • Η συνοχή της Σαχτάρ σε όλο το γήπεδο την έκανε να φαίνεται περισσότερο «ομάδα» σε σχέση με τον αντίπαλο κάτι που διευκόλυνε την διατήρηση του σκορ και την αύξηση του.
  • Η εξουδετέρωση των επιθετικών προσπαθειών στο ξεκίνημα τους , με την διάθεση να βγαίνουν πρώτη στην μπάλα σε κάθε διεκδίκηση, να κλέβουν μπάλας έξω από περιοχή, να μην δίνουν φάουλ σε καίρια σημεία του γηπέδου, μηδένισε την όποια διάθεση πίεσης στην άμυνα της και ταυτόχρονα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για γρήγορες αντεπιθέσεις.

Η Σαχτάρ ήταν περισσότερο έτοιμη γι’ αυτό το παιχνίδι και προετοιμασμένη για να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής. Το τέρμα του Τεξέιρα βοήθησε τα μέγιστα στον συνολικό σχεδιασμό του παιχνιδιού.

Που κινήθηκαν οι Όσκαρ – Αζάρ – Μάτα

Η Τσέλσι δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει

Αυτό το παιχνίδι έδειξε στην Τσέλσι τις διαφορές ανάμεσα στην Premier League και το Champions League. Μπορεί στην εγχώρια διοργάνωση να μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό του παιχνιδιού και στο τέλος να πανηγυρίζει νίκες αλλά στην Ευρώπη δεν ισχύει το ίδιο. Η ατομική ποιότητα των παικτών μπορεί να την βγάζει από δύσκολες καταστάσεις στην Αγγλία όμως στην Ουκρανία χρειαζόταν κάτι περισσότερο. Ένα ερώτημα που προέκυψε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι πως έμεινε χωρίς αξιόπιστο αμυντικό χαφ στον πάγκο όταν όλοι γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού παίζεται στον άξονα. Ο τραυματισμός του Λάμπαρντ στέρησε από την ομάδα του , κατοχή , καλύψεις στην άμυνα, καθαρό μυαλό, με αποτέλεσμα να κοπεί η σωστή λειτουργία όλων των γραμμών.

Η διαρκής εναλλαγή θέσεων μεταξύ των Αζάρ-Όσκαρ-Μάτα ήταν η προσπάθεια από τον πάγκο να σπάσει το αμυντικό τείχος της Σαχτάρ. Κρίνεται θετική η προσπάθεια μόνο ως προς το σκέλος του σωστού passing game και της δυνατότητας που δινόταν στο σέντερ φορ να ξεμαρκαριστεί από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Η εμφάνιση του Τόρες ήταν ταφόπλακα αυτών των προσπαθειών. Ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουν τον μεταγραφικό προγραμματισμό στο Λονδίνο για την εξεύρεση ενός επιθετικού που να τελειώνει τις φάσεις που δημιουργούν οι συμπαίκτες του.

  • Σχηματισμός 4-2-3-1.
  • Παιχνίδι από τα πλάγια με overlap των πλάγιων αμυντικών.
  • Ξεκίνημα προσπαθειών από τα πλάγια προς τον άξονα με σκοπό να παρασύρουν την άμυνα και να δημιουργηθούν κενά.
  • Ατομικές ενέργειες των παικτών χωρίς την δυνατότητα απειλής προς την εστία.
  • Έλειψαν οι απαιτούμενοι αυτοματισμοί ώστε να εκμεταλλευτούν κενούς χώρους και να λειτουργήσουν οι παίκτες βάση της ποιότητας τους.
  • Αμυντική ασυννενοησία μεταξύ των αμυντικών χαφ και του κεντρικού αμυντικού διδύμου με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη η άμυνα στις προσπάθειες των αντιπάλων.

Σε γενικές γραμμές η εμφάνιση της Τσέλσι δεν ήταν τέτοια που θα τις έδινε καλύτερο αποτέλεσμα. Φάνηκαν κενά και ελλείψεις που δεν θα πρέπει να ξαναεμφανιστούν αν θέλουν να συνεχίσουν στην διοργάνωση και να υπερασπιστούν το στέμμα του πρωταθλητή.

Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com

Συμπέρασμα

Όταν μία ομάδα ξέρει τι θέλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και οι προϋποθέσεις που δημιουργούνται είναι υπέρ της είναι δύσκολο να χάσει ένα παιχνίδι. Η Σαχτάρ έκανε αυτό που σχεδίασε, χτύπησε σε αδύνατα σημεία της Τσέλσι, αμύνθηκε με τρόπο που αφόπλισε τα όπλα της αντιπάλου και μπήκε μπροστά στην κούρσα της πρόκρισης από τον όμιλο.

Η Τσέλσι έδειξε αδυναμίες , έγινε soft όταν χρειάστηκε να αμυνθεί με τους συγκεκριμένους «11» που ήταν στον αγωνιστικό χώρο, επιθετικά ήταν φλύαρη στην συνολική της εικόνα και τώρα μπήκε στο δρόμο που απαγορεύεται η παραμικρή απώλεια στα εναπομείναντα παιχνίδια της.

Η παράδοση που θέλει την πρωταθλήτρια να μην συνεχίζει το ίδιο καλά τον επόμενο χρόνο είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να την σπάσουν οι παίκτες του Αμπράμοβιτς, το ζήτημα είναι αν θα το καταφέρουν.

ΠΗΓΗ: overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags