Αθλητικό Σαν Σήμερα: Η 5η Νοεμβρίου 2003 έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Champions League. Εκείνο το βράδυ στο Πριγκιπάτο, η Μονακό του Ντιντιέ Ντεσάμπ υποδέχθηκε την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια του Χαβιέρ Ιρουρέτα, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής των ομίλων. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η αναμέτρηση θα ολοκληρωνόταν με έντεκα γκολ και ένα αποτέλεσμα που θα παρέμενε στην κορυφή της σχετικής λίστας για δεκατρία χρόνια.

Η Μονακό πραγματοποιούσε εκείνη την περίοδο μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πορείες της ιστορίας της. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Λουντοβίκ Ζιουλί, ο Ζερόμ Ροτέν, ο Πατρίς Εβρά και ο Ντάντο Πρσο, αλλά και τον Φερνάντο Μοριέντες, ο οποίος απουσίασε από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση λόγω τραυματισμού, η γαλλική ομάδα διέθετε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό σύνολο.

Απέναντί της βρισκόταν μία Ντεπορτίβο που είχε καθιερωθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με παίκτες όπως οι Ντιέγκο Τριστάν, Χουάν Κάρλος Βαλερόν, Μάουρο Σίλβα και Χουάνφραν, ενώ στην άμυνά της είχε τον Ζόρζε Αντράντε και τον Νουρεντίν Ναϊμπέτ. Η ισπανική ομάδα είχε μάλιστα κερδίσει τη Μονακό με 1-0 στο «Ριαθόρ», δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Πέντε γκολ στο πρώτο ημίχρονο για τη Μονακό

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό με τον Ζερόμ Ροτέν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε αμυντικό λάθος. Στο 10' ο Ζιουλί διπλασίασε το προβάδισμα, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ντάντο Πρσο.

Ο Κροάτης επιθετικός πέτυχε δύο γκολ με κεφαλιές, ανεβάζοντας το σκορ στο 4-0 πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο.

Η Ντεπορτίβο, ωστόσο, δεν είχε εγκαταλείψει τον αγώνα. Ο Ντιέγκο Τριστάν μείωσε στο 39' και ο Λιονέλ Σκαλόνι έφερε το σκορ στο 4-2 λίγο πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Πριν οι δύο ομάδες οδηγηθούν στα αποδυτήρια, ο Πρσο ολοκλήρωσε το χατ τρικ του, σημειώνοντας το πέμπτο γκολ της Μονακό. Το ημίχρονο έκλεισε με το εντυπωσιακό 5-2.

Η εικόνα δεν άλλαξε μετά την ανάπαυλα. Ο Γιάροσλαβ Πλάσιλ πέτυχε το 6-2 και ο Πρσο σημείωσε το τέταρτο προσωπικό του γκολ στο 49'. Ο Τριστάν μείωσε σε 7-3, πριν ο Εντουάρ Σισέ διαμορφώσει το τελικό 8-3 με δυνατό σουτ.

Το αποτέλεσμα έγραψε ιστορία, με τη Μονακό να γίνεται η πρώτη ομάδα που σημείωνε οκτώ γκολ σε έναν αγώνα Champions League, ενώ τα έντεκα συνολικά τέρματα αποτελούσαν νέο ρεκόρ της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερη ιστορία αποτελεί ο Ντάντο Πρσο. Ο Κροάτης επιθετικός συμπλήρωνε εκείνη την ημέρα τα 29 του χρόνια και τα γιόρτασε με τέσσερα γκολ, ισοφαρίζοντας το τότε ατομικό ρεκόρ που μοιράζονταν ο Μάρκο φαν Μπάστεν και ο Σιμόνε Ιντζάγκι.

Η χρονιά έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις σπουδαιότερες της Μονακό. Η ομάδα του Ντεσάμπ έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League το 2004, όπου ηττήθηκε με 3-0 από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο.

Έναν μήνα αργότερα, η Γιουβέντους γράφει ιστορία απέναντι στον Ολυμπιακό

Η σεζόν 2003-04 επιφύλασσε ακόμη ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Στις 10 Δεκεμβρίου 2003, η Γιουβέντους υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο «Ντέλε Άλπι» του Τορίνο, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Η ιταλική ομάδα, φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, επικράτησε με 7-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στην ιστορία του Champions League μέχρι εκείνη την ημέρα.

Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ άνοιξε το σκορ στο 14', ο Φαμπρίτσιο Μίκολι έκανε το 2-0 στο 19', ενώ ο Τρεζεγκέ σκόραρε ξανά στο 25'. Ο Έντσο Μαρέσκα διαμόρφωσε το 4-0 στο 28', με τη Γιουβέντους να έχει ουσιαστικά κρίνει την αναμέτρηση πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Μάρκο Ντι Βάιο, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Μαρσέλο Σαλαγέτα ολοκλήρωσαν τη μεγάλη νίκη.

Οι σκόρερ του 7-0: Τρεζεγκέ (14', 25'), Μίκολι (19'), Μαρέσκα (28'), Ντι Βάιο (62'), Ντελ Πιέρο (67'), Σαλαγέτα (79').

Στον πάγκο του Ολυμπιακού βρισκόταν ο Όλεγκ Προτάσοφ, ενώ στην ενδεκάδα του είχαν αγωνιστεί μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Χριστιάν Καρεμπέ, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι και Νέρι Καστίγιο.

Ήταν μία από τις βαρύτερες ευρωπαϊκές ήττες στην ιστορία των Ερυθρολεύκων. Αξιοσημείωτο είναι πως η Γιουβέντους, παρά την εντυπωσιακή εκείνη νίκη, αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την ίδια Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η οποία επικράτησε με 1-0 και στους δύο αγώνες.

Τα ρεκόρ που άντεξαν για χρόνια

Το 8-3 της Μονακό παρέμεινε η αναμέτρηση με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Champions League μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2016. Τότε η Μπορούσια Ντόρτμουντ νίκησε τη Λέγκια Βαρσοβίας με 8-4, ανεβάζοντας το σχετικό ρεκόρ στα δώδεκα γκολ.

Το αποτέλεσμα της Μονακό εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία της διοργάνωσης, με έντεκα γκολ, αριθμό που ισοφάρισε και το Μπάγερν Μονάχου – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 9-2 στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Όσο για το 7-0 της Γιουβέντους επί του Ολυμπιακού, το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς καταρρίφθηκε το 2007, όταν η Λίβερπουλ νίκησε με 8-0 την Μπεσίκτας. Την ίδια διαφορά σημείωσε και η Ρεάλ Μαδρίτης με το 8-0 επί της Μάλμε το 2015.

Είκοσι τρία χρόνια μετά, η 5η Νοεμβρίου 2003 παραμένει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία του Champions League. Μία βραδιά κατά την οποία η Μονακό και η Ντεπορτίβο προσέφεραν έντεκα γκολ, με τον Ντάντο Πρσο να συνδέει για πάντα τα γενέθλιά του με ένα ιστορικό ποδοσφαιρικό επίτευγμα.