Facebook Pixel Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-15 15:18:00

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Ηταν, κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο θεαματικά τουρνουά. Πολλές εκπλήξεις, ακόμα περισσότερα γκολ, όμορφη ατμόσφαιρα στα γεμάτα γήπεδα. Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς.

Στο τέλος επικράτησε το φαβορί, η ομάδα που πριν καν ξεκινήσει το Μουντιάλ φαινόταν ότι είχε τον πρώτο και όπως αποδείχτηκε τον τελευταίο λόγο για την κατάκτησή του. Η Γερμανία δεν αποδείχτηκε μόνο το καλύτερο σύνολο, αλλά και αυτό που κατάφερε να υπερπηδήσει το star system. Εχει αρκετούς εξαιρετικούς παίκτες, δεν έχει όμως αυτόν που ο πιτσιρικάς θα κάνει αφίσα στο δωμάτιό του. Δεν έχει Μέσι, Ρονάλντο ή Νεϊμάρ, δεν διαθέτει καν έναν εκκολαπτόμενο αστέρα που θα μπορεί να πουλήσει τα επόμενα χρόνια πολύχρωμα παπούτσια, όπως ο Χάμες Ροντρίγκες. Ακόμα και μεγάλα ταλέντα της, όπως ο Γκέτσε που της χάρισε και το τρόπαιο, είναι για τη δική της εσωτερική κατανάλωση.

Είναι άδικο να «σταυρωθεί» ο Μέσι επειδή δεν έφτασε τον Μαραντόνα. Ακόμα και έτσι παραμένει ο καλύτερος του κόσμου. Το ότι δεν μπορεί να γίνει και ο ηγέτης που ψάχνει η Αργεντινή και εκτός αγωνιστικού χώρου δεν είναι ντροπή. Είναι απλώς η πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ένας δεν μπορεί να νικήσει τους πολλούς. Ειδικά όταν οι πολλοί είναι οι Γερμανοί. Ο Μέσι πήγε μέχρι εκεί που του επέτρεπαν όχι οι ικανότητές του, αλλά όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει προσπαθώντας να κρατήσει στις πλάτες του τις ελπίδες των συμπατριωτών του. Στις ευκαιρίες του Ιγκουαΐν και του Παλάσιο μάλλον πόνεσε περισσότερο απ' όλους.

Σε αυτό το Μουντιάλ το ρεζουμέ δεν είναι τελικά οι παίκτες. Οι εποχές που ένας Μαραντόνα, ένας Πλατινί, ένας Ζιντάν, ένας Ρονάλντο ή ακόμα και «φωτοβολίδες» όπως ο Ρόσι το '82 μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελικούς και να χαρίσουν τρόπαια μοιάζουν να πέρασαν ανεπιστρεπτί. Σε αυτή τη διοργάνωση μας έμειναν οι ομάδες. Η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, το Μεξικό, ακόμα και η Ολλανδία με τον Ρόμπεν και τον Φαν Πέρσι στηρίχτηκαν στο σύνολο και όχι σε μεμονωμένα κομμάτια του παζλ τους.

Η Βραζιλία ανήκει στο παρελθόν και η Ρωσία είναι αυτή που θα ακολουθήσει. Ισως μέχρι τότε οι κανόνες να έχουν αλλάξει και πάλι, αν και όπως φαίνεται οι βάσεις που έχουν βάλει οι Γερμανοί μοιάζουν τόσο ισχυρές (μετρήστε τις ηλικίες των περισσότερων) που τους δίνουν από τώρα τον πρώτο λόγο και για το Ευρωπαϊκό σε δύο χρόνια αλλά και για το επόμενο Μουντιάλ, όπως άλλωστε είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με τους Ισπανούς.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags