Αλήθεια, το Video Assistant Referee εν τέλει βοηθάει, πολύ, λίγο ή δεν βοηθάει καθόλου; Διορθώνει ή όχι τα όποια, ανθρώπινα, αλλά μέχρι ενός σημείου λάθη ενός διαιτητή και των βοηθών του; Θεωρητικά θα έπρεπε, αλλά ύστερα από τα τελευταία, τραγικά έως καθοριστικά «εφευρήματα» της τεχνολογίας, σε Λονδίνο και Νόττινγκαμ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα, πριν το Var ίσως να ήταν πολύ καλύτερα.

Και δεν είναι μόνο οι αγγλικές ομάδες που έχουν ξαφνικά παράπονο, αλλά η μισή Ευρώπη: απλά, όταν συμβαίνει ένα λάθος στην Premier League, δηλαδή στο ομορφότερο και ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου, το αντίκτυπο θα είναι αναγκαστικά πολύ μεγαλύτερο. Κατ’ αρχάς για την αξιοπιστία του και την τηλεθέαση, κατά συνέπεια και για το μεγάλο κομμάτι της διαφημιστικής μερίδας.

 

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι το Var που καλεί τον διαιτητή, αλλά είναι ο διαιτητής ή οι βοηθοί του που ζητούν τη συνδρομή της τεχνολογίας κάθε φορά που διαισθάνονται κάποια αμφιβολία στην αρχική τους απόφαση, ίσως να φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι, εάν γινόταν ακριβώς το ανάποδο, πιθανότατα τα λάθη να ήταν πολύ λιγότερα.

Εάν δηλαδή το Var παρενέβαινε κάθε φορά για να διορθώνει τα λανθασμένα οφ- σάιντ, τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες ή τα πέναλτι πιθανότατα άπαντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Εκτός από τους διαιτητές, που έτσι όπως πάει το πράγμα στο τέλος θα καταργηθούν τελείως αναθέτοντας την ευθύνη ενός αγώνα στο λεγόμενο αυτόματο πιλότο. Η’ μπορεί τελικά, στο άμεσο μέλλον να καταργηθεί και το Var: ένα από τα δύο πάντως θα συμβεί. Γιατί μαζί απέδειξαν ότι δεν κάνουν. Μόνο προβλήματα δημιουργούν αυξάνοντας, παράλληλα την καχυποψία ή τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας.

Πριν επιστρέψουμε, όμως σε Λονδίνο και Νότιγχαμ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η καινοτομία του Campionato που από φέτος θέτει στη διάθεση των όποιων ενδιαφερόμενων τις ηχογραφημένες συνομιλίες του διαιτητή με το Var ύστερα από τις όποιες αποφάσεις τους. Σε δύο απ’ αυτές προέκυψε πως το Var επέμενε και επαναλάμβανε στον διαιτητή ότι ο ποδοσφαιριστής Μπεράρντι έπρεπε να είχε αποβληθεί στο πρόσφατο Σασσουόλο- Γιουβέντους, αλλά και ότι το γκολ της Μπολόνια, στη Μόντσα κακώς ακυρώθηκε για ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ. Που σημαίνει, ότι και το Var βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει, προσπαθεί όσο μπορεί να διορθώσει ή να μπαλώσει, αλλά στο τέλος εκείνος που αποφασίζει είναι αποκλειστικά και μόνο ο διαιτητής: απόλυτος, εξάλλου «άρχοντας του αγώνα».

 

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Τόττεναμ- Λίβερπουλ (2-1). Στο 0-0, και ενώ οι Reds είχαν ήδη μείνει με 10 παίκτες από το 34’ λόγω αποβολής του Τζόουνς, άνοιξαν το ίδιο το σκορ με τον Λουίς Ντίαζ, γκολ όμως που ο διαιτητής Χούπερ ακύρωσε ύστερα από κακή συνεννόηση με το Var, γιατί πίστευε πως είχε ακούσει τις λέξεις «check over». H Pgmol, η Ένωση Διαιτητών της Premier League αποδεχούμενη το διπλό λάθος διαιτητή και Var ζήτησε αμέσως συγγνώμη από τη Λίβερπουλ εισπράττοντας ωστόσο την εύλογη απάντηση του Γιούργκεν Κλοπ: «Και τι να την κάνουμε εμείς τη συγγνώμη σας; Τους βαθμούς μας πίσω θέλουμε. Και όχι μόνο αυτούς, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του Var με τον διαιτητή, τόσο για το ακυρωθέν γκολ, όσο για τις δύο αποβολές».

Στο Νότιγχαμ ο Αργεντινός Ντομίνγκεζ, μετέπειτα σκόρερ του τελικού 1-1 κατά τη διάρκεια του αγώνα τη Μπρέντφορντ σταμάτησε τη μπάλα, μες στην περιοχή του εμφανώς με σηκωμένο το χέρι του, όμως ο διαιτητής το θεώρησε ακούσιο και δεν μπήκε καν στον κόπο να συμβουλευτεί το Var. Και πόσα άλλα παρόμοια επεισόδια γίνονται, ανά δεκάδες στον κόσμο κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου. Το θέμα είναι να βρεθεί άμεσα μία λύση γιατί το Var ζήτημα να συμπληρώνει  έξι χρόνια ζωής και δύο, συστηματικής παρουσίας στα γήπεδα. Εάν είναι όμως να μην καλείται και να μην συμβουλεύεται από τον εκάστοτε διαιτητή η σημασία του απαξιώνεται, μαζί με την αξιοπιστία ενός αθλήματος στο οποίο, πολύ πριν την τεχνολογία έχουμε την εντύπωση πως γίνονταν πολύ λιγότερα λάθη. Η', τουλάχιστον όχι τόσο εμφανή.