Facebook Pixel Super League: Δεν έγιναν ομαδάρες ΠΑΟ, ΑΕΚ - Βασίλειο… παραλογισμού ο Ολυμπιακός - Διπλό χειρουργείο από Μάσα-Ανιγκό (Vid)
Ποδόσφαιρο
| 2023-04-24 17:05:00

Δεν έγιναν ομαδάρες ΠΑΟ, ΑΕΚ - Βασίλειο… παραλογισμού ο Ολυμπιακός - Διπλό χειρουργείο από Μάσα-Ανιγκό (Vid)

του Ευάγγελου Μίχου

Η σοβαρότητα Αλμέιδα-Γιοβάνοβιτς και τα λάθη στο Λιμάνι. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για το πώς κατάφεραν οι Πειραιώτες να αποτύχουν στη φετινή σεζόν χαλόντας τόσα πολλά χρήματα και κάνοντας τόσες πολλές μεταγραφές, αναλύει πώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν οι δύο πρωτοπόροι και "κρούει" κώδωνα ενόψει Ευρώπης, ενώ δεν γίνεται να μην σχολιάσει και τον... χειρούργο ρέφερι από την Ιταλία.

Super League: Η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου των play offs έγραψε... ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 1-2 και Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-3. Και έτσι οι υπόλοιπες 5 αγωνιστικές θα είναι κούρσα για 2. Όσον αφορά στον τίτλο, γιατί κατά τα άλλα χθες κρίθηκαν και τα δυο εισιτήρια που εξασφαλίζουν αρχικά (προκριματικά γαρ) θέα στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. "Πράσινοι" και "κιτρινόμαυροι", λοιπόν, θα είναι οι κάτοχοί τους...

Αυτό όμως, ήταν το σωστό και το δίκαιο με βάση όλη την σεζόν. Και έγινε πράξη ουσιαστικά από την χθεσινή, 5η αγωνιστική, των play offs. Κανονικά έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα αλλά πάντα οι μικρό-ανατροπές δίνουν σασπένς που κάνει πιο ενδιαφέρον/ελκυστικό το όποιο προϊόν.

Για παράδειγμα: τι κι αν την χθεσινή βραδιά αδικήθηκε κατάφωρα από τις διαιτητικές αποφάσεις στο "Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός και αντίστοιχα στην Τούμπα δεν πήρε τα διαιτητικά σπόρια ο ΠΑΟΚ, τα διπλά των δυο πρωτοπόρων της βαθμολογίας ήταν μια επιβράβευση της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης! Γιατί τελικά το ποδόσφαιρο υπερίσχυσε (και στην φουλ τοξική Super League), επιβραβεύοντας τους Ιβάν Γιοβάνοβιτς - Ματίας Αλμέδια και τις σοβαρές ομάδες που φέρουν τις σφραγίδες τους!

Προσοχή: ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός, λέω ότι έχουν... ομαδάρες, όπως δηλαδή πανηγυρίζουν οι ρεπόρτερ ς  και οι οπαδοί τους. Γιατί δεν έχουν κι αν μείνουν έτσι θα φανεί σε λίγους μήνες στην ευρωπαϊκή σκηνή. Για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος όμως, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είναι τα δυο καλύτερα γκρουπ, δυο ομάδες με συγκεκριμένο πλάνο κι αρχές, σωστά και καλά δουλεμένες, αθλητικές, με δυο καλούς/κανονικούς προπονητες οι οποίοι είναι οι "αρχιστράτηγοι" στον Οργανισμό τους και δεν μπλέκουν στα πόδια τους (ομάδα/αποδυτήρια/προπονητικά κέντρα) οι προέδροι και οι παρατρεχάμενοι τους! Τελεία και παύλα!!!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΝΟ ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Όσοι φοράνε οπ άδικά γυαλιά (και δυστυχώς είναι πολλοί) αδυνατούν να δουν/εντοπίσουν πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο μια συνταγή επιτυχίας. Και τα τρία (3) παραδείγματα στην φετινή Super League είναι απτά μπροστά μας. Τα πιο άμεσα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός (παίζουν διαφορετικό ποδόσφαιρο, της ΑΕΚ το απολαμβάνεις, του ΠΑΟ το σέβεσαι) ενώ το πρότζεκτ ΠΑΟΚ έχει μέλλον, θέλει σαφώς περισσότερο χρόνο/υπομονή και την ενίσχυση του ιδιοκτήτη με κάποιους παίκτες κλάσης/προσωπικότητας την ερχόμενη σεζόν...

Κι απο την άλλη υπάρχει το κορυφαίο ΑΝΤΙ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της φετινής σεζόν, που είναι ο απερχόμενος Πρωταθλητής Ολυμπιακός! Ενός κλαμπ με τεράστιο (για τα ελληνικά δεδομένα) μπατζετ, ένα... τεράστιο ροστερ παικτών που χρησιμοποιήθηκαν, τρελό αριθμό μεταγραφών, τεσσάρων προπονητών, χωρίς σταθερό αγωνιστικό πλάνο, χωρίς βασικές αρχές, ενίοτε με αλαζονικές ή παρορμητικές συμπεριφορές (που έφταναν στο να "καθαρίζονται" παίκτες μετά απο ένα λάθος ή να την "πέφτουν" σε προπονητή για τις αλλαγές ή μη αλλαγές του), και με συνεχόμενα "εγκλήματα" σε όλα τα επίπεδα ΤΟΥ.

Μιλάμε πως του Ρέντη αποτέλεσε το... βασίλειο του ποδοσφαιρικού παραλογισμού, ο Ολυμπιακός μια ομάδα ορισμός της ασόβαρης/ αυτοκαταστροφικής κι έναν Οργανισμό σε κρίση/παράκρουση που ψάχνει αποκλειστικά άλλοθι στις διαιτητικές αδικίες αντί πρώτα από όλα να δει, να κατανοήσει και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ την σεζόν 2022-23.

Το χειρότερο; Δεν ήρθε και η καταστροφή για τον Ολυμπιακό επειδή απώλεσε/απέτυχε σε όλους του στόχους του στην σεζόν. Ή επειδή έπαιξε κακή μπάλα, "ταλαιπώρησε"/απογοήτευσε τον κόσμο του και χάνει (δικαίως πάντως) τα πρωτεία στο πρωτάθλημα. Όλα αυτά ΚΑΝΟΝΙΚΑ αντέχονται, αντιμετωπίζονται, ξεπερνιούνται...

Όχι όμως, με πανικό, ούτε με επικοινωνιακά σόου (μην ξεχνάμε το πέταγμα της φούστας στον Μπαλτάκο ή την απειλή για απόσυρση από το πρωτάθλημα) ή με επίθεση στην Κυβέρνηση (μπαίνοντας και σε προεκλογική περίοδο)! Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον κορυφαίο ελληνικό σύλλογο, που είναι γεμάτος τίτλους και έχει στο dna του την περηφάνια, το να μην δέχεται την ήττα αλλά και να μην δείχνει... αδύναμος!

 Είναι άλλο όμως, φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν στο τέλος του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν αρμόζουν στον Ευρωπαίο Ολυμπιακό, τον μικραίνουν. Ούτε ασφαλώς οι παρορμητικές, γεμάτες νεύρα/θυμό αντιδράσεις αρμόζουν σε έναν (αποδεδειγμένα) ΙΣΧΥΡΟ ΗΓΕΤΗ αλλά και επιχειρηματία του βεληνεκούς του Μαρινάκη, που ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτης και ιστορικής ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και πρόεδρος της ελληνικής Λίγκα! Να μπουκάρει ξανά (δεύτερη φορά) στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί στον (ομολογουμένως ΤΡΑΓΙΚΌ, λες και ήταν σε "αποστολή") Εlite Ιταλό διαιτητή, να κλωτσάει μπάλες για να διακοπεί το ματς (προβλέπω αυτό να γίνεται ειρωνικό σύνθημα/σλόγκαν για τα επόμενα χρόνια αντίστοιχο του "πέστε κάτω"), να δίνει έτσι και το κακό παράδειγμα στους φανατικούς οπαδούς. Θα τα έκανε αυτά στην Αγγλία; Όχι φυσικά! Γιατί τότε παρασύρεται και τα κάνει στην Ελλάδα, αδικώντας/"αδυνατίζοντας" έτσι το δικό του προφίλ;

Στο δια ταύτα Νο 1: η ΑΕΚ για 35', από το ξεκίνημα του ντέρμπι, έπαιξε μεγάλη μπάλα στο "Καραϊσκάκης". Με το δικό της φετινό στυλ, με άμεσο ποδόσφαιρο υψηλής έντασης και πρες και την καλή/"επιθετική" διατάξη της (έναν αμυντικό χαφ, τον Σιμάνσκι και τον Πινέδα "8άρι") κάνοντας πολλές και καθαρές φάσεις αλλά και πάλι έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη 0-1 αντί για 0-3! Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν έκανε φάση, ο Αθανασιάδης δεν... ίδρωσε καν τα γάντια του.

ΔΙΠΛΟ "ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ" ΠΕΡΑΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ  ΜΑΣΑ ΑΛΛΆ ΚΙ ΤΟΝ...ΑΝΙΓΚΟ!!!

Στο ίδιο διάστημα (πρώτο 45λεπτο) ο Ολυμπιακός με αποκλειστική ευθύνη των Ανιγκο - Συλαϊδόπουλου παίζει με... 9 εναντίον 11!! Με τρία 10άρια, τον Φορτούνη ακροβολισμένο στα αριστερά να κάνει... μάγκα τον Ρότα, τον Μπιέλ χαμένο/εξαφανισμένο στα δεξιά και τον Βαλμπουένα σε ρόλο "δεκαριού"/προπονητή μέσα στο γήπεδο (κι ενώ ο βετεράνος Γάλλος θα έπρεπε να ήταν για 20λεπτά στο τέλος).

Ο (πριν από πολλά χρόνια ενεργός κόουτς) Ανιγκο  και ο (επικοινωνιακός Ελληνας συνεργάτης του από την Ακαδημία) Συλαϊδόπουλος, αποδείχθηκαν... ύπνοι!! Λες και δεν γνώριζαν πως παίζει η ΑΕΚ ή παρασύρθηκαν από το ποδόσφαιρο διαχείρισης της πρόκρισης που είχε παίξει στην πρόσφατη Κυπελλική ρεβάνς (παίζοντας τότε άμυνα) και με τα τρία 10άρια (Ματιέ-Φορτούνη-Μπιέλ), δηλαδή με τελείως ασύμμετρο τακτικά σχήμα, χωρίς τρεξίματα, αντί να τις κλείσει τους χώρους, συνέβαλαν ακριβώς στο αντίθετο! Ουσιαστικά το "ερυθρόλευκο" υπηρεσιακό τεχνικό δίδυμο πρόσφερε το ντέρμπι στο... πιάτο του Αλμέιδα (που δεν έχασε την ευκαιρία και αφαίρεσε τον δεύτερο αμυντικό χαφ/Γιόνσον)!

Η ΑΕΚ βέβαια δεν καθάρισε το ματς στο πρώτο ημίχρονο και παραλίγο να το πληρώσει στην επανάληψη. Γιατί ο Ανιγκό (καθυστερημένα πάλι) έκανε τις σωστές αλλαγές, ο Ολυμπιακός απέκτησε μια κανονική, ισορροπημένη 11άδα (με τον σπουδαίο Φορτούνη "10άρι" να μοιράζει μπάλες και τους Μασούρα/Βρουσάϊ εξτρεμ να πιέζουν και να ξέρουν την θέση), ισοφάρισε γρήγορα και για 20' έπαιξε μπάλα που θα μπορούσε να του αποφέρει ακόμη και το 2-1 αφού ανασταλτικά η ΑΕΚ... έχανε λάδια και μαζί την ψυχραιμία της.

Είναι αλήθεια πως το ντέρμπι απο το 50' μέχρι το 70' έγινε... ροκ, χάθηκαν οι γραμμές κι αυτό φάνηκε να ευνοεί τον (λιγότερο ομάδα) Ολυμπιακό. Εκεί όμως, μίλησε πάλι η διαφορά στις άκρες των πάγκων. Γιατί η ΑΕΚ έχει κανονικό προπονητή και ο Ολυμπιακός κάποιον που παριστάνει τον προπονητή και κυρίως δεν ξέρει να κατεβάζει 11άδες, ούτε να κάνει αλλαγές.

Ο Αργεντινός  αρχικά έβαλε τον Γιόνσον αντί του εξαντλημένου Σιμάνσκι (που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Φορτούνη) και "μάζεψε" τον άξονά του ενώ μετά έφερε και όλες τις ποιοτικές μεσοεπιθετικά λύσεις που είχε στον πάγκο. Αντίθετα ο Ανιγκό δέχεται το 1-2 και δεν αλλάζει την αλλαγή του βγάζοντας τον Φορτούνη και βάζοντας τον Κασάμι, με τον Ελ Αραμπί μετά να κάνει το 10άρι και ενώ απο το 77' είχε πάρει την θέση του σκόρερ Μπακαμπού! Και οι δυο αυτές αλλαγές μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν ο Κώστας και ο Σεντρίκ ζήτησαν να βγουν γιατί ήταν εξαντλημένοι ή τραυματισμένοι...

Στο δια ταύτα Νο 2: ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου δεν ήταν για να χάσει. Και ενδεχομένως να μην έχανε αν δεν χρησιμοποιούσε την... σφυρίχτρα του ο Elite Μάσα!

Ο Ιταλός διαιτητής - για να τα λέμε όλα - αποδείχθηκε κανονικός "χειρούργος" σε βάρος του Ολυμπιακού. Από το ξεκίνημα του αγώνα δεν σφύριζε τις επαφές, κάτι που ήθελε και ευννοοούσε σαφώς την πολύ πιο πιεστική και παθιασμένη ΑΕΚ. Η πρόθεση του να μην δώσει πέναλτι στο σπρώξιμο του Βίντα στον Μπακαμπού, παρότι είχε πιάτο την φάση κι αντιθέτως να σπεύσει (παρότι μακριά απο την φάση) να υποδείξει πέναλτι την αντίστοιχη "μικρή επαφή" του Ρέαμπτσουκ στον Βίντα στο 82', δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του να "σπρώξει" την ΑΕΚ στην νίκη! Γιατί αν ήταν πέναλτι στο Βίντα, τότε ήταν και στο Μπακαμπού που προηγήθηκε και δεν έδωσε στο πρώτο ημίχρονο (και την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει)!! Η σκαριά του Σιμάνσκι στον Βαλμπουενά ήταν μαρς κόκκινη. Σε ακριβώς ίδια φάση στην "Αγια Σοφιά", στο ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης είχε αποβληθεί μόλις στο 4' ο Γκαρντάφκσι!! Αν κάπου χαρίστηκε ο Ιταλός στον Ολυμπιακό ήταν στην δεύτερη κίτρινη που έπρεπε να δεί ο Φορτούνης!

Κατά συνέπεια αν πρέπει να τα βάλεις στην ζυγαριά (κανονικά δεν μπαίνουν γιατί είναι σε διαφορετικά χρονικά σημεία), ο Ολυμπιακός μπορεί να φωνάζει για την συνολική παρουσία του Μάσα και για 2 όχι 4 φάσεις που αδικήθηκε. Ρε Μασα, δεν έχεις δώσει το πέναλτι στον Μπακαμπού, δεν δίνεις κι αυτό στο 82'! Δεν ισχύει είναι το ένα και δεν είναι το άλλο, ανάλογα δηλαδή με τα...γυαλιά που φοράς!!

Ο Ιταλός ρεφ είχε μια συγκεκριμένη πολιτική στα σφυρίγματά του και βάση αυτής κανονικά δεν έπρεπε να σφυρίξει κανένα πέναλτι! Όπως με βάση έτσι που σφύριζε από την αρχή αλλά και το πως παίζει ο πολύ δυνατός στα τζαρτζαρίσματα Άμραμπατ, σωστά δεν υποδείχθηκε φάουλ του Άμραμπατ στον Όλεγκ, στο ξεκίνημα του 1-3 (με την γκολάρα του Μάνταλου)...

ΥΓ.1 Απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Αλμέιδα στην φετινή ΑΕΚ και το είδαμε στο χθεσινό ντέρμπι μετά το 70' και ενώ ο Ολυμπιακός είχε ισορροπήσει το ματς και το σκορ. Δηλαδή η δυνατότητα των "κιτρινόμαυρων" κανονικά σε ροή αγώνα (και όχι σε στημένα) να βγάλουν τετ α τετ, με δυο κάθετες, τους δυο στόπερ, Μουκουντί και Βίντα, που λειτούργησαν σαν σέντερ φορ ( ο Πασχαλάκης έβγαλε στοπ στον Γάλλο ενώ ο Τσέχος κέρδισε το πέναλτι)...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μόνος του έπεσε ο Βίντα, πέναλτι για Ολυμπιακό - Κυνηγούσαν να τον κλωτσήσουν, τιμωρία 3 αγωνιστικές"

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags