Στέφαν Σβαμπ: Μεγάλη συνέντευξη του Στέφαν Σβαμπ σήμερα στη Metrosport και στο Metrosport.gr. Ο Αυστριακός μέσος εξηγεί και αναλύει πως κατάφερε ο ΠΑΟΚ να φθάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την τελευταία κυριολεκτικά αγωνιστική. Κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί, ποτέ ξανά στο παρελθόν. Και ο τίτλος κατακτήθηκε στην έδρα του Άρη, ενώ είχαν προηγηθεί οι νίκες επί των τριών μεγάλων της Αθήνας. Ο Στέφαν Σβαμπ, ως πραγματικός αρχηγός του ΠΑΟΚ, με το απαράμιλλο πάθος του, ανέλυσε όλα τα δεδομένα.

- Στέφανε, όλοι λένε ότι το φετινό είναι το πιο μαγικό πρωτάθλημα. Συμφωνείς με αυτή την διαπίστωση; Κερδίσατε όλους τους μεγάλους αντιπάλους κατά σειρά. Άρα αξίζετε το επιπλέον μπόνους που θα πάρετε;

“Κατά την άποψή μου, ήταν το πιο γλυκό, το πλέον συναρπαστικό Πρωτάθλημα που έχω αγωνιστεί. Και αναφέρομαι για το ελληνικό Πρωτάθλημα, όχι για προηγούμενα στα οποία συμμετείχα. Για εμάς, είναι ένας πολύ πολύ μεγάλος τίτλος. Γιατί και οι τρεις ομάδες της Αθήνας, ήθελαν αυτό το Πρωτάθλημα με πάθος, σαν τρελοί θα έλεγα. Κερδίσαμε όλους τους αντιπάλους μας στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές. Και ναι, ασφαλώς και το αξίζαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε, πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο τίτλος που κατακτήσαμε. Σε λίγα χρόνια από τώρα, ίσως καταλάβουμε, πόσο μεγάλο επίτευγμα πετύχαμε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, που δεν μας ήθελαν Πρωταθλητές”.

- Περιέγραψε μας, όλα σου τα συναισθήματα στο γήπεδο του Άρη μετά τη νίκη και μετά στην Τούμπα με 50.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν. Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση που έχετε από το βράδυ της Κυριακής;

“Τα συναισθήματά μου, είναι ανεπανάληπτα. Παίξαμε στο γήπεδο του Άρη, όλοι οι φίλαθλοί τους ήταν εναντίον μας. Ήθελαν να χάσουμε το Πρωτάθλημα. Δεν ήταν εύκολο. Δείξαμε χαρακτήρα σαν ομάδα. Προηγηθήκαμε, παρά την ισοφάριση, βγήκαμε μπροστά και κάναμε το 1-2. Παρά την κόκκινη κάρτα του Γιάννη, ήταν μία δύσκολη στιγμή. Θέλαμε πολύ την νίκη. Και μετά την λήξη, όταν εμείς πανηγυρίζαμε, επικρατούσε σιωπή στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Πολλά τα δάκρυα χαράς από εμάς, μέσα στο γήπεδο και όταν πηγαίναμε στα αποδυτήρια. Εκεί έγινε ένας μικρός χαμός. Και φυσικά το πάρτι του τίτλου, ακολούθησε στην Τούμπα. Ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Είπαμε ένα... Ουάου, όταν φθάσαμε στην Τούμπα, περισσότεροι από 50.000 ήταν εκεί παρόντες. Ήταν κάτι το αξέχαστο για όλους μας. Χιλιάδες άνθρωποι να πανηγυρίζουν. Λίγα κλαμπ σε όλο τον κόσμο, έχουν ένα τόσο παθιασμένο κοινό που τους υποστηρίζει. Δεν υπάρχουν λόγια, για να περιγράψω απλά, όλα όσα ζήσαμε. Ακόμη και τώρα, δεν είναι εύκολο να το συνειδητοποιήσω”.

- Ποιο ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι από την αρχή της σεζόν; Και ποιο ήταν το σημείο καμπής; Μπορεί να είναι το γκολ σου κόντρα στη Λαμία, γιατί ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή…

“Η πιο δύσκολη στιγμή, το πιο δύσκολο παιχνίδι…. Για να είμαι ειλικρινής υπήρχαν αρκετά δύσκολα ματς από την έναρξη της σεζόν. Βελτιώναμε τις επιδόσεις μας, ειδικά μετά από άσχημες εμφανίσεις. Είχαμε καλά αντανακλαστικά. Μπορώ να πω ότι το παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Αθήνα, όταν χάναμε με 2-0 και ισοφαρίσαμε σε 2-2. Ίσως και το παιχνίδι με αντίπαλο την Λαμία, όπου ισοφαρίσαμε. Αλλά και το ματς κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα, εκεί οι αντίπαλοί μας ένιωθαν σαν να είναι Πρωταθλητές, αλλά εκεί καταφέραμε και αλλάξαμε την κατάσταση. Ήμασταν 10 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση και καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο. Τα πιο καθοριστικά παιχνίδια, ήταν αυτά με αντίπαλο την ΑΕΚ”.

- Έχεις σκεφτεί πόσο κοντά έφτασες με τον ΠΑΟΚ στο νταμπλ;

“Όχι δεν έχω σκεφθεί πόσο κοντά ήμασταν στο νταμπλ. Θα μπορούσαμε να παίξουμε εμείς στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη. Αυτό θέλαμε. Όμως, ήμασταν άτυχοι στον ημιτελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό εξαιτίας του τραυματισμού του Μπάμπα. Εκεί μείναμε με 10 παίκτες και παρότι ήμασταν μπροστά στο σκορ, πήγαμε στα πέναλτι. Προσωπικά, εάν με ρωτούσατε, ποιον τίτλο θα προτιμούσα, του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου ή του Conference θα σας έλεγα για το Πρωτάθλημα. Και είμαστε περήφανοι για αυτό που κερδίσαμε”.

Ο Αυστριακός μέσος εξήγησε αναλυτικά στη Metrosport γιατί δεν μπόρεσε η ομάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγώνων με αντίπαλο την Μπριζ:

- Επέτρεψε μας να ρωτήσουμε για το Conference League… Θα θέλατε να παίξετε ξανά τους αγώνες εναντίον της Μπριζ; Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να παίξει με διαφορετικό τρόπο και να προκριθεί;

“Πρέπει να παραδεχθούμε, πως ήταν μία πολύ δύσκολη σεζόν για την ομάδα. Και στο χρονικό σημείο που αντιμετωπίσαμε την Μπριζ, πρέπει να αναφέρουμε πως ο αντίπαλός μας ήταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Εμείς δεν ήμασταν καλά. Χάσαμε με σκορ 1-0 στο Βέλγιο. Στον δεύτερο αγώνα στην Τούμπα, ορισμένοι από τους συμπαίκτες μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Είχαν επηρεαστεί από τις ιώσεις, ήταν αδύναμοι, δεν ήμασταν στα δικά μας επίπεδα. Αυτά όμως συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια, πρέπει να παραδεχθούμε, πως η Μπριζ ήταν πολύ καλύτερη από εμάς. Θα ήταν ωραίο να παίξουμε ξανά και ίσως κερδίζαμε, όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Ότι έγινε έγινε και αυτό δεν αλλάζει”.

Οι στατιστικές επιδόσεις του Σβαμπ, στην τέταρτη κατά σειρά, σεζόν του στην Τούμπα είναι άξιες αναφορές. Σαφέστατα είναι πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες. Για του λόγου το αληθές, έχουμε και λέμε: Ο Αυστριακός μέσος αυτή τη σεζόν αγωνίστηκε σε 54 παιχνίδια και πέτυχε 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Την περσινή σεζόν είχε παίξει σε 40 παιχνίδια και είχε σημειώσει μόλις τέσσερα γκολ. Τη σεζόν 2021-22 είχε αγωνιστεί σε 52 παιχνίδια και είχε σκοράρει πέντε φορές. Την πρώτη σεζόν του στην Τούμπα, έπαιξε σε 48 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε εννέα γκολ. Συνολικά σε 194 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ σημείωσε 28 γκολ. Ομολογουμένως είναι μία πολύ καλή επίδοση. Ο Σβαμπ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2021 στο Ολυμπιακό στάδιο. Και φυσικά τώρα, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

“Αντρίγια, Ντέλιας και Τάϊσον οι πολυτιμότεροι”

Ο αρχηγός του Δικεφάλου μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια στη Metrosport για τους παίκτες, που ξεχώρισαν με την απόδοσή τους, κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν. Αν και επισημαίνει πως η ομάδα λειτουργεί ως σύνολο καλύτερα, εντούτοις κάποιοι παίκτες διακρίθηκαν.

- Αν σου πούμε ότι κρατάμε το όνομά σου εκτός λίστας (για εμάς ήσουν ένας από τους πιο καθοριστικούς παίκτες της σεζόν) και αναφέρουμε ότι κάθε παίκτης έπαιξε σημαντικό ρόλο, θα μπορούσες να επιλέξεις τους τρεις MVP της χρονιάς;

“Είχαμε πολλούς πολύτιμους παίκτες σε όλη την σεζόν και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιους. Είχα πει, δύο ή τρείς φορές στην ομιλία μου, ως αρχηγός μέσα στα αποδυτήρια, ότι το μεγάλο μας όπλο, ήταν το ομαδικό πνεύμα. Όμως πρέπει να αναφέρω κάτι ακόμη: Η μεσοεπιθετική μας τριάδα, που αποτελούνταν από τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια και Τάϊσον ήταν φανταστική και έκανε μία σπουδαία χρονιά. Όμως και ο Μπράντον έκανε μία εξαιρετική σεζόν. Ο Μπάμπα το ίδιο, ο Κουλιεράκης επίσης, αλλά και ο Κοτάρσκι με τις επεμβάσεις του σε καθοριστικά παιχνίδια. Εάν έπρεπε να διαλέξω τρείς από τους παίκτες μας, θα επέλεγα τους τρεις μεσοεπιθετικούς που σας ανέφερα”.

- Πόσες πιθανότητες πιστεύεις ότι έχει ο Ολυμπιακός για να πάρει το κύπελλο εναντίον της Φιορεντίνα; Σκέφτηκες έναν ευρωπαϊκό τελικό ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός;

“Ο Ολυμπιακός έκανε μία καλή πορεία και αξίζει που βρίσκεται εδώ. Απέκλεισε την Μακάμπι, όπως και πέταξαν εκτός την Άστον Βίλλα μετά από δύο όμορφα παιχνίδια. Πιστεύω ότι αξίζουν που βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Βέβαια θα ήταν κάτι το φανταστικό να γίνει ένας ευρωπαϊκός τελικός ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της ΑΕΚ, όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όσο για τον τελικό: Η Φιορεντίνα βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό, πέρυσι είχε χάσει από την Γουέστ Χαμ. Πιστεύω ότι δεν θέλουν να χάσουν δεύτερο ευρωπαϊκό τελικό στην σειρά. Επίσης γνωρίζω πως η Φιορεντίνα έχει φανατικούς οπαδούς που την υποστηρίζουν. Θα είναι ένας φανταστικός τελικός. Η ατμόσφαιρα θα είναι εντυπωσιακή. Εκτιμώ πως οι πιθανότητες ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα, είναι μοιρασμένες, θα έλεγα 50-50”.

Προφανώς και οι σχέσεις των παικτών μέσα στα αποδυτήρια, ενισχύθηκαν από την έναρξη της σεζόν και από τις προτροπές του προπονητή της ομάδας. Ο Λουτσέσκου έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στην διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος.

Ακόμη και μετά από αρνητικά αποτελέσματα, ο Λουτσέσκου έβρισκε τον τρόπο και έπιανε τον σφυγμό των παικτών. Ο Σβαμπ επεσήμανε στη Metrosport και στο Metrosport.gr, πως ο χαρακτηρισμός “Στρατηγός” που αποδόθηκε στον Λουτσέσκου, μόνο τυχαίος δεν είναι. Παράλληλα επεσήμανε πως μέσα στα αποδυτήρια, όλοι οι παίκτες τον σέβονται πολύ. Είτε παίζουν, είτε δεν αγωνίζονται.

- Ποια είναι η γνώμη σου για τον αντίκτυπο του Ραζβάν Λουτσέσκου στην επιτυχία της φετινής σεζόν; Ποια είναι η προσωπική σου σχέση μαζί του;. Τον είδαμε να σε χρησιμοποιεί περισσότερο στα play off. Αυτό σημαίνει ότι κερδίσατε περισσότερη εμπιστοσύνη;

“Ο προπονητής μας, έχει έναν πολύ ισχυρό χαρακτήρα. Νομίζω ότι από την προηγούμενη θητεία, του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός Στρατηγός. Όλοι τον σεβόμαστε πολύ. Όταν παίρνει τον λόγο στα αποδυτήρια, όλοι τον ακούμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό. Οπωσδήποτε ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του ανήκει, όλοι ξέρουν πόσο δύσκολος ρόλος είναι αυτός, του προπονητή του ΠΑΟΚ. Αν χάσει η ομάδα ένα ή δύο παιχνίδια, όλοι τον κριτικάρουν αυστηρά. Πρέπει λοιπόν να έχει χαρίσματα, όπως υπομονή. Προσωπικά τον σέβομαι πάρα πολύ. Είμαι ένας από τους αρχηγούς της ομάδας. Πάντα μιλάμε, αξίζει τον τίτλο όπως και όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ”.

- Έχεις κερδίσει ένα κύπελλο, ένα πρωτάθλημα, πιστεύεις ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παίξεις με τον ΠΑΟΚ στη φάση του Champions League;

“Είναι αλήθεια πως μέσα στην τετραετία κερδίσαμε ένα Κύπελλο και ένα Πρωτάθλημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη αυτό. Είπα πως η ομάδα έχει λαμπρό μέλλον με τους νέους παίκτες. Ολοι μεγαλώνουν. Και μετά το Πρωτάθλημα που το πιστεύαμε, θα σας πω ότι σύντομα πλησιάζει και το Champions League. Δεν ξέρω εάν έρθει άμεσα ή αργότερα, πάντως το Champions League πλησιάζει για τον ΠΑΟΚ, το πιστεύουμε”.

Ο Αυστριακός μέσος εξήγησε μιλώντας στη Metrosport και στο Metrosport.gr πως ακριβώς έχει, αυτή την χρονική στιγμή που διανύουμε, το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ.

Μετά από τέσσερα χρόνια στην Τούμπα, το συμβόλαιο του, ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Πράγματι υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού για να συζητήσουν οι δύο πλευρές. Ο Σβαμπ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

- Με αφορμή το γεγονός ότι η ομάδα θέλει να βρεθεί στο Champions League, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα την ανανέωσή σου με τον ΠΑΟΚ; Είχατε συζητήσεις; Ίσως έχετε μιλήσει με τον Ιβάν Σαββίδη γιατί του αρέσει να μιλά προσωπικά με παίκτες...

“Είμαι εδώ και τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και όλο αυτό το διάστημα περνώ υπέροχα. Δεν ξέρω ακριβώς τι θα γίνει. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι είμαι ένας σωστός επαγγελματίας. Αυτό σημαίνει πως πρώτα θα μιλήσω με την ομάδα μου, τον ΠΑΟΚ και ύστερα θα αποφασίσω. Θα έχουμε συζητήσεις και θα δούμε πως θα τελειώσει. Θα είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να παίξουμε στα προκριματικά του champions League και να προκριθούμε στην φάση των ομίλων. Περιμένω τις επόμενες δύο εβδομάδες για να δω και να αντιληφθώ τι ακριβώς θέλει ο ΠΑΟΚ από εμένα”.

- Ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ισχυρούς σε όλες τις προκριματικές φάσεις και αν κάνει μία πρόκριση θα είναι σίγουρα στους ομίλους του Conference. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερη πίεση και άγχος στη σεζόν;

“H ουσία είναι πως ο στόχος είναι να βρεθούμε εκεί, στην κορυφαία διοργάνωση. Στο Champions League. Ολοι θα κάνουμε τα πάντα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στους ισχυρούς της διοργάνωσης. Έχουμε πολλά θετικά στοιχεία. Τα οποία μας έφερε η κατάκτηση του τίτλου, παρότι θα ξεκινήσουμε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Είναι υπέροχο για εμάς αυτή την στιγμή. Μας ενδιαφέρει η κορυφαία διοργάνωση σε πρώτη φάση, αυτή θα διεκδικήσουμε”.

- Tη σεζόν που τελείωσε, το μότο σας ήταν «πάμε από παιχνίδι σε παιχνίδι». Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να πάρει ο ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν για να χαρακτηριστεί ως φαβορί ξανά για τον τίτλο και χωρίς ο Λουτσέσκου να λέει «κανείς δεν μας πίστεψε στην αρχή της σεζόν»;

“Τώρα είμαστε σε διακοπές, θέλουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη. Πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί το γκρουπ της ομάδας για τη νέα σεζόν. Είμαι βέβαιος ότι ο μεγαλομέτοχος Ιβάν Σαββίδης, ο γιός του Γιώργος, ο προπονητής μας, η Μαρία και όλοι οι υπεύθυνοι θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη νέα σεζόν. Αυτή η ερώτηση καλύτερα να απαντηθεί αργότερα. Ποιοι είναι οι στόχοι. Υπάρχει φιλοδοξία. Είμαι πεπεισμένος πως ο κ. Σαββίδης και ο Λουτσέσκου θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διαμορφώσουν ένα γκρουπ, το οποίο θα διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις τον τίτλο”.

Ο Αυστριακός μέσος είναι χαμηλών τόνων εκτός γηπέδου. Μέσα όμως στον αγωνιστικό χώρο, παθιάζεται. Μάλιστα τον ρωτήσαμε:

- Ένα θετικό στοιχείο, που οι οπαδοί δεν γνώριζαν και έμαθαν από τα βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν οι ομιλίες σου πριν από κάθε μεγάλο αγώνα της ομάδας, ως αρχηγός. Δεν καταλάβαμε πόσο παθιασμένοι είστε, παρακινώντας τους συμπαίκτες σας. Είναι αυτός ο πραγματικός σου χαρακτήρας; Γιατί σε βλέπουμε πολύ ήρεμο μετά τους αγώνες…

 “Πρέπει να σας πω κάτι απλό: Δεν μαθαίνεις να είσαι αρχηγός. Πρέπει να το έχεις μέσα σου. Ή το έχεις, ή δεν το έχεις. Ίσως οι φίλαθλοι δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν. Έξω από το γήπεδο δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ. Όμως, πρέπει να σας πω, ότι ήμουν αρχηγός στην Ραπίντ Βιέννης πριν έρθω στον ΠΑΟΚ. Εχω υπομονή, αφήνω την καρδιά μου μέσα στο γήπεδο. Και κάνω τα πάντα για να βοηθώ την ομάδα και θέλω να την βλέπω να κερδίζει. Πιέζω τους συμπαίκτες μου, για να κερδίζουν τους αγώνες. Έξω από το γήπεδο είμαι πιο ήρεμος. Θα έλεγα ότι ελέγχω τον εαυτό μου, προσπαθώ να είμαι πιο ισορροπημένος. Με υπομονή και εάν χρειαστεί να έχω υπομονή, τότε θα έχω. Η υπομονή σε βοηθάει. Η ισορροπία στην διαχείριση των συναισθημάτων, είναι πολύ σημαντική για εμένα”, είπε ο Στέφαν Σβαμπ.

Πηγή: metrosport.gr

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr