Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο οργανισμός του είναι ένα: να το εξαργυρώσει στον απόλυτο βαθμό! Για να συμβεί αυτό ή μάλλον για να τεθούν οι βάσεις ώστε να το κάνει πράξη, έχει ένα χρονικό διάστημα που δεν φαντάζει και μεγάλο αν σκεφτούμε πως σε λιγότερο από ένα μήνα η ομάδα θα έχει αρχίσει ήδη την προετοιμασία της και πως την 1η Ιουλίου θα κάνει την πρώτη της προπόνηση στην Ολλανδία.

Αυτό το καλοκαίρι είναι το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών και δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας μέσω skype στους συνεργάτες του, τόνισε πως πρώτος μεγάλος στόχος είναι η ομάδα να μπει στο stage του CHL. Προφανώς και είπε το αυτονόητο. Σε σχέση με περασμένες παρόμοιες καταστάσεις αυτή τη φορά ο δρόμος θεωρητικά είναι πιο βατός. Για παράδειγμα την τελευταία φορά όπου ο ΠΑΟΚ έφτασε στη βρύση αλλά δεν ξεδίψασε ήταν με τον Αμπέλ Φερέιρα αλλά έπρεπε να αποκλείσει την Μπεσίκτας, την Μπενφίκα και τελικώς δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Κράσνονταρ.

Τώρα βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια πρόκληση και ένα απωθημένο που δεν είναι άλλο από το να παίξει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πρέπει να αποκλείσει τρεις ομάδες αλλά πρέπει εδώ να θέσουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους. Πρώτα απ’ όλα και στις τρεις κληρώσεις εφόσον φτάσει ως το τέλος ο ΠΑΟΚ θα είναι ισχυρός. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι αλλά είναι μια «ανάσα» στην προσπάθεια που θα κάνει.

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως αν παραμένει πάντα ρεαλιστικός στόχος το να ξεχειμωνιάσει στην Ευρώπη, το σημαντικό είναι πως αρκεί να περάσει το πρώτο εμπόδιο για να «κλειδώσει» παρουσία στο Conference. Αν περάσει και δεύτερο αντίπαλο «κλειδώνει» παρουσία στο Europa. Αν το έχουμε αυτό στη μια άκρη του μυαλού μας, γίνεται απόλυτα κατανοητό πως ο ΠΑΟΚ δεν θα περάσει το άγχος και την πίεση του περασμένου καλοκαιριού. Πέρσι έπρεπε να αποκλείσει τρεις ομάδες για να μπει στους ομίλους του Conference, φέτος του αρκεί μια πρόκριση (και απέναντι σε αδύναμη ομάδα) για να φτάσει το περσινό… μαξιλαράκι και να εξασφαλίσει έτσι και ευρωπαϊκή παρουσία όλο το χειμώνα αλλά και χρήματα που είναι πολύτιμα.

Προφανώς αυτό δεν αρκεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Θέλει να προχωρήσει, θέλει να γευτεί την συμμετοχή και τη λάμψη του CHL θέλει και τα έσοδα που αυτομάτως αν φτάσει στους «36» θα είναι 19 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα. 

Προσωπικά το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΠΑΟΚ αυτές τις μέρες που μεσολαβούν μέχρι την πρώτη προπόνηση για τη νέα σεζόν είναι ένα: στην Ολλανδία όταν θα δω τον Λουτσέσκου να εμφανίζεται στο προπονητικό κέντρο του Χορστ, να τον δω: χαρούμενο και χαμογελαστό.

Δεν θέλω να βιώσω ξανά τα περσινά. Οπου μετά από κάθε προπόνηση τον… παρηγορούσαμε ή τον ακούγαμε να μιλά για αργοπορία στις μεταγραφές. Αν τον δούμε ήσυχο τότε σημαίνει πως θα έχουν γίνει πολλά και καλά πράγματα.

Πάμε όμως και στο μεταγραφικό. Ο Λουτσέσκου έφυγε για δυο εβδομάδες στο Βουκουρέστι. Ηδη έχουν γίνει συσκέψεις για το μεταγραφικό και αυτό που ζήτησε αρχικά είναι το «εύκολο». Να παραμείνουν δηλαδή ο Κεντζιόρα και ο Σβαμπ. Και οι δυο έχουν δείξει τις προθέσεις τους, φτιάχνονται μετο CHL νομίζω πως δεν θα χει πρόβλημα. 

Ζήτησε και την παραμονή του Μεϊτέ. Και θα υπάρξει διαπραγμάτευση και με την Μπενφίκα και με τον παίκτη. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως είναι δυνατόν να το σκέφτεται ακόμη ο ΠΑΟΚ; Πήγαινε δώσε την ρήτρα, δώσε και τα χρήματα στον παίκτη και ησύχασε το κεφάλι σου γιατί τέτοιο παίκτη ο ΠΑΟΚ δύσκολα να βρει. Αυτό για μένα είναι η πιο σωστή προσέγγιση αλλά υπάρχει και η Μαρία Γκοντσάρεβα. Αν θεωρεί πως μπορεί να γλιτώσει κάποια χρήματα μέσα από τη διαπραγμάτευση για να τα δώσει σε άλλη μεταγραφή, κρατώντας φυσικά και τον Μεϊτέ θα ήταν το ιδανικό. Αλλά προφανώς και αν η Μπενφίκα δεν έχει διάθεση να το συζητήσει και επιμείνει στην αρχική ρήτρα τότε ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει την υπέρβαση. Αλλά ανησυχώ γιατί διαβάζω διάφορα για το αν τελικά ο Μεϊτέ μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ΠΑΟΚ του CHL και παρόμοιες χαζομάρες. Τέτοιο παίκτη ο ΠΑΟΚ δεν έχει.

Θέμα Μίσιτς: ο Λουτσέσκου έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια παραμονές του αγώνα με την Ντιναμό. Ο παίκτης μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος είχε αποθεώσει τον ΠΑΟΚ. Θέλει και ο παίκτης, θέλει ο Λουτσέσκου αλλά νομίζω πως αν αποκτηθεί αυτό δεν θα γίνει αύριο.

Θέμα φορ: Ο ΠΑΟΚ εδώ έχει να διαχειριστεί αρκετά πράγματα: πρώτα απ΄ όλα ο Σαμάτα έχει συμβόλαιο. Επομένως αν ο ΠΑΟΚ θελήσει να τον ξεφορτωθεί πρέπει ή να βρει ομάδα να τον πουλήσει ή να τον ικανοποιήσει οικονομικά. Αλλά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σκεφτεί πως μπορεί να τον «φτιάξει» στην προετοιμασία. Ο ΠΑΟΚ είναι σε αναζήτηση για φορ, δεν είναι ο Λιβάγια στο κάδρο, θα ήθελε να είναι ο Πέτκοβιτς αλλά τον βασικό φορ της Κροατίας και μάλιστα ενώ ετοιμάζεται για το Euro δύσκολα να τον φέρεις ασχέτως αν έχεις τη διάθεση να του δώσεις χρήματα.

Θέμα χαφ: Αν άρχιζε σήμερα η προετοιμασία της ομάδας, ο ΠΑΟΚ θα είχε Οζντόεφ και Τσιγγάρα. Κανέναν άλλο. Σημείωσα παραπάνω τα δεδομένα για Σβαμπ, Μεϊτέ, σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα ψαχθεί για έναν σύγχρονο… Βιτόλο και υπάρχουν ήδη στόχοι. Αλλά προφανώς και δεν χωρούν αστοχίες τύπου… Μάρκος Αντόνιο.

Θέμα στόπερ: εδώ είναι το ζουμί. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη στο ρόστερ του. Η προοπτική να παίξει στο CHL είναι ισχυρό κίνητρο για τον ΠΑΟΚ να αρνηθεί προτάσεις. Αν περάσει στους «36» δεν το συζητώ. Τον κρατά και αργότερα τον… μοσχοπουλά. Αν όμως δεν το καταφέρει; Εκεί είναι σίγουρο πως θα τεθεί θέμα αλλά στην παρούσα φάση στην ΠΑΕ δεν πατάνε το f5 για να δουν αν ήρθε στο email τους νέα πρόταση. Όμως πίεση από τη Γερμανία σίγουρα θα υπάρχει.

Ο ΠΑΟΚ θα ψαχθεί για έναν ακόμη αριστερό εξτρέμ γιατί αφενός δεν θέλει εκεί να χαθεί ο Κωνσταντέλιας και αφετέρου χρειάζεται έναν παίκτη για να ξεκουράζει τον βιονικό μεν, αλλά μεγάλο δε, Τάισον. 

Ο ΠΑΟΚ προφανώς πρέπει να ψαχθεί και για τερματοφύλακα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την περίπτωση αποχώρησης του Κοτάρσκι. Εχει να κάνει με την ανάγκη ο ΠΑΟΚ να έχει δυο καλούς τερματοφύλακες και να μην εύχεται να είναι γερός ο Κροάτης για να βγάλει τη χρονιά όπως συνέβη φέτος.

Προφανώς και καμιά ομάδα στην έναρξη της προετοιμασίας δεν είχε γεμάτο ρόστερ. Όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει ένα οργανόγραμμα με δομή και ξεκάθαρες θέσεις. Γιατί πέρσι για παράδειγμα αυτή η διαφωνία και τα σπασμένα τηλέφωνα οδήγησαν στην επιλογή Σαμάτα και ενώ υπήρχαν άλλοι πέντε τουλάχιστον πιο πάνω στη λίστα. Και φέτος με αυτή την ευκαιρία, τέτοια παρόμοια λάθη θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ.

Μια ακόμη παράμετρος κλείνοντας: ο ΠΑΟΚ δεν έχει ΕΛΛΗΝΕΣ ποδοσφαιριστές για τη λίστα του στην UEFA. Και εκεί επίσης πρέπει να ψαχθεί. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το ελληνικό Πρωτάθλημα που μπορούν να σταθούν όχι ως συμπλήρωμα του ρόστερ. Και από ότι μαθαίνω έχει τεθεί σε όλες τις συσκέψεις για τα μεταγραφικά.