Στα αίτια της ήττας της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ αναφέρθηκε ο Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και καταθέτοντας τη δική του εκτίμηση για την αγωνιστική εικόνα της Ένωσης.

Ο δημοσιογράφος, στη συζήτησή του με τον Αντώνη Καρπετόπουλο, στάθηκε σε συγκεκριμένες επιλογές που επηρέασαν την απόδοση των «κιτρινόμαυρων», επισημαίνοντας ότι η ήττα δεν μπορεί να εξεταστεί ανεξάρτητα από όσα προηγήθηκαν μέσα στην εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της ανάλυσής του βρέθηκαν η διαφορετική διαχείριση των αγώνων Κυπέλλου από τις δύο ομάδες, η τακτική προσέγγιση του Μάρκο Νίκολιτς και οι αδυναμίες που εμφανίστηκαν ξανά σε συγκεκριμένη θέση της ενδεκάδας.

Ο ρόλος των αγώνων Κυπέλλου και η διαφορά στις δυνάμεις

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Γιώργος Τσακίρης ήταν ο τρόπος με τον οποίο ΑΕΚ και Παναθηναϊκός προσέγγισαν τις μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις τους για το Κύπελλο Ελλάδας.

Κατά την εκτίμησή του, οι διαφορετικές επιλογές των δύο ομάδων ως προς τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών τους είχαν αντίκτυπο στην εικόνα που παρουσίασαν στο μεταξύ τους ντέρμπι.

Ο ίδιος συνέδεσε το συγκεκριμένο στοιχείο με τις διαθέσιμες δυνάμεις των παικτών στο ΟΑΚΑ, θεωρώντας ότι η προετοιμασία και η κατανομή της επιβάρυνσης μέσα στην εβδομάδα επηρέασαν την αγωνιστική συμπεριφορά των δύο αντιπάλων.

Πρόκειται για μια παράμετρο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους με συνεχόμενα παιχνίδια, καθώς οι προπονητές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη για αποτελέσματα και στη διατήρηση της φρεσκάδας των ποδοσφαιριστών τους.

«Δυσνόητο να μην υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πέρα από το 4-4-2»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Τσακίρης απέναντι στην τακτική προσέγγιση της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε δυσνόητο το γεγονός ότι η Ένωση δεν φαίνεται να διαθέτει ένα επαρκώς δουλεμένο εναλλακτικό αγωνιστικό σχέδιο πέρα από το 4-4-2.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά την ανάγκη μιας ομάδας να μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε αναμέτρησης, αλλά και στις συνθήκες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκειά της.

Άλλωστε, ένα σύστημα μπορεί να αποτελεί τη βασική αγωνιστική ταυτότητα ενός προπονητή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι και η μοναδική επιλογή του.

Η δυνατότητα αλλαγής σχηματισμού, διαφορετικής ανάπτυξης ή ενίσχυσης συγκεκριμένων χώρων αποτελεί σημαντικό εργαλείο, ιδιαίτερα σε ντέρμπι όπου οι λεπτομέρειες και οι προσαρμογές μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του Τσακίρη, η ΑΕΚ οφείλει να αποκτήσει περισσότερες εναλλακτικές, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από μία συγκεκριμένη αγωνιστική διάταξη.

Τα δύο γκολ και η θέση που δεν ενισχύθηκε

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο δημοσιογράφος ήταν ο τρόπος με τον οποίο προήλθαν τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού. Όπως υποστήριξε, και οι δύο φάσεις συνδέονται με λάθη σε θέση για την οποία η ΑΕΚ δεν προχώρησε στην απαιτούμενη μεταγραφική ενίσχυση.

Η συγκεκριμένη επισήμανση επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον σχεδιασμό του ρόστερ και το κατά πόσο καλύφθηκαν επαρκώς όλες οι ανάγκες της ομάδας.

Για τον Τσακίρη, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο ντέρμπι δεν αποτελούν απλώς μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συνδέονται με μια αγωνιστική αδυναμία που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί μέσα από διαφορετικές επιλογές στελέχωσης.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την ευθύνη της ομάδας για τη συνολική αμυντική της λειτουργία, αλλά αναδεικνύει τη σημασία της σωστής αξιολόγησης των αναγκών κατά τη μεταγραφική περίοδο.

Το μοναδικό κέρδος από την ήττα και η δήλωση Νίκολιτς

Παρά την αρνητική εικόνα και το αποτέλεσμα, ο Γιώργος Τσακίρης εντόπισε ένα στοιχείο που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τη συνέχεια. Αυτό αφορά τη στάση του Μάρκο Νίκολιτς μετά το τέλος της αναμέτρησης και την αναγνώριση των λαθών που έγιναν.

Ο δημοσιογράφος στάθηκε στη σχετική τοποθέτηση του Σέρβου τεχνικού, επισημαίνοντας ότι η παραδοχή ενός λανθασμένου χειρισμού μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη διόρθωσή του.

Ωστόσο, έθεσε και μια απαραίτητη προϋπόθεση: η συγκεκριμένη αναγνώριση θα πρέπει να αποτυπωθεί στις επόμενες αγωνιστικές επιλογές και, κυρίως, στην εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο.