Facebook Pixel Παναθηναϊκός: "Ντου" ΠΑΟ για 3+1 Έλληνες - Μεταγραφή... δώρο για Παπαγιάννη - "Στο παιχνίδι" και ο Ιτούδης!
| 2023-03-26 10:00:00

"Ντου" ΠΑΟ για 3+1 Έλληνες - Μεταγραφή... δώρο για Παπαγιάννη - Δυνατά "στο παιχνίδι" και ο Ιτούδης!

"Ντου" ΠΑΟ για 3+1 Έλληνες - Μεταγραφή... δώρο για Παπαγιάννη - Δυνατά "στο παιχνίδι" και ο Ιτούδης!

Ο ελληνικός κορμός και πώς μπορεί να μείνει ο διεθνής σέντερ. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε ταυτόχρονα τη νέα σεζόν Παπαγιάννη, Παπαπέτρου και Κώστα Αντετοκούνμπο στο ΟΑΚΑ; Η απάντηση στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Sportdog που ακολουθεί.

Παναθηναϊκός: Η έλλειψη Ελλήνων παικτών πρώτης γραμμής, ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός έμεινε πίσω τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα οι Πράσινοι όχι απλώς δεν έπαιρναν γηγενείς παίκτες παίκτες πρώτης γραμμής, αλλά έχαναν κιόλας όπως χαρακτηριστικά συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με την περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου. Αυτό, είναι κάτι που σκοπεύουν ν' αλλάξουν τη νέα σεζόν (από τα πάρα πολλά που θ' αλλάξουν συνολικά) στο Τριφύλλι.

Ξεκινάμε λοιπόν με το κεφάλαιο Παπαγιάννη. Αν μη τι άλλο, ο Γιώργος Παπαγιάννης διάγει μία δύσκολη σεζόν φέτος στον Παναθηναϊκό. Άρχισε στραβά με τον τραυματισμό του που τον άφησε αρκετά πίσω και συνεχίστηκε με αγωνιστικά προβλήματα, σε ένα σύνολο στο οποίο ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν είχε φροντίσει να του δώσει την παραμικρή συνοχή και δομή. Γι' αυτό άλλωστε κι αποχώρησε, έστω με τεράστια καθυστέρηση.

Το θέμα που "καίει" φυσικά έχει να κάνει με το συμβόλαιό του. Το καλοκαίρι ο διεθνής σέντερ μένει ελεύθερος και φυσικά, οι Πράσινοι θα ήθελαν να τον κρατήσουν στο ΟΑΚΑ. Και ο ίδιος ο παίκτης εκτιμά πολύ τα χρόνια που έχει περάσει στην ομάδα, έχει δεθεί με το σύλλογο κι εδώ στο Sportdog ήταν που στην αρχή της σεζόν δήλωνε: "Μπορώ να καταλάβω την ευθύνη του να είμαι αρχηγός. Βρίσκομαι 7 χρόνια στην ομάδα, έχω μεγαλώσει εδώ και πέρα και ξέρω καλά, με τι ευθύνες μεγάλες έρχεται ο αρχηγός. Είμαι έτοιμος όμως να τις αντιμετωπίσω και να τις αναλάβω".

Ωστόσο, όλα όσα αναφέραμε παραπάνω δεν εγγυώνται την ανανέωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ένα ζήτημα είναι το οικονομικό. Το Τριφύλλι θα κληθεί να δώσει στον Big-Papa απολαβές αρκετά πάνω από το εκατομμύριο, παίρνοντας δηλαδή εκείνος το υψηλότερο συμβόλαιο στη θέση "5". Το οικονομικό όμως είναι δευτερεύον θέμα. Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τη φθορά που φαίνεται να έχει υποστεί ο Παπαγιάννης στον Παναθηναϊκό. Αν τη θεωρεί και την αξιολογήσει τόσο μεγάλη, δεν αποκλείεται να επιλέξει ο ίδιος να φύγει για να αλλάξει περιβάλλον. Δεν λέμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει ντε και καλά αυτή τη στιγμή, αλλά γενικώς η κατάσταση στην ομάδα και η κακή φετινή της πορεία επηρεάζει αρνητικά τους πάντες.

Βέβαια, όποια σκέψη φθοράς του Γιώργου Παπαγιάννη μπορεί να την αλλάξει ένα μεγάλο όνομα προπονητή που θα έρθει και θα αναλάβει. Αν για παράδειγμα οι Πράσινοι κατάφερναν το κόλπο γκρόσο και έφερναν τον Πάμπλο Λάσο στο ΟΑΚΑ, ο κορυφαίος πρώην τεχνικός της Ρεάλ θα μπορούσε να δώσει στον Έλληνα σέντερ ακριβώς το κίνητρο και τη "φλόγα" που ψάχνει. Στην απευκταία περίπτωση που έφευγε από το Τριφύλλι, πάντως, πρώτη επιλογή στο μυαλό του θα ήταν το NBA. Πρώτα δηλαδή θα εξαντλούσε τις πιθανότητες να βρει συμβόλαιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έπειτα θα κοίταζε προς Euroleague μεριά. Από την Ευρώπη ο Ιτούδης στη Φενέρ μόνο με καλό μάτι θα έβλεπε (καθαρά θεωρητικά για την ώρα) μια πιθανή μετακίνηση του Παπαγιάννη στην Τουρκία, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν τον ανανέωνε πριν ο Παναθηναϊκός. Αλλά ακόμα βρισκόμαστε μακριά από τόσο προχωρημένα σενάρια...

Τι γίνεται με Παπαπέτρου και Κώστα Αντετοκούνμπο

Μετά από 9 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Ελλάδα, αρχικά με τον Ολυμπιακό και κατόπιν με τον Παναθηναϊκό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε το βήμα στο εξωτερικό, υπογράφοντας στην Παρτιζάν του σπουδαίου Ζοτς. Ο διεθνής σμολ φόργουορντ φέτος στην Euroleague παίζει περίπου 21 λεπτά ανά αγώνα, μετρώντας 4,9 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσο όρο, εκτελώντας με 39,5% από το δίποντο και με 32,1% από το δίποντο. Το πρόβλημα με τον Ιωάννη δεν είναι τόσο ο χρόνος συμμετοχής του, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς κυρίως ως αμυντικό "εργαλείο", παίρνοντας ελάχιστες επιθέσεις στο άλλο μισό του παρκέ.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Παπαπέτρου είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ με την Παρτιζάν, το οποίο συμπεριελάμβανε και μπόνους επίτευξης στόχων. Η συμφωνία του θεωρητικά είναι κλειστή, ωστόσο η Παρτιζάν δεν έχει εγγυημένο συμβόλαιο στην Euroleague. Επομένως αν του χρόνου δεν συμμετάσχουν οι Σέρβοι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ιωάννης να μην συνεχίσει στους Ασπρόμαυρους του Βελιγραδίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο, λοιπόν, ο 28χρονος άσος θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Και εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα; Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε ν' αποτελέσει επιλογή στο μυαλό του, με δεδομένο ότι κι οι Πράσινοι έχουν μεγάλη ανάγκη από Έλληνες παίκτες πρώτης γραμμής; Η απάντηση είναι ναι! Η αποχώρηση του διεθνούς σμολ φόργουορντ πέρσι έγινε μέσα σε καλό κλίμα, με τις σχέσεις των ανθρώπων του συλλόγου με τον παίκτη να είναι πολύ καλές. Πέρα από αυτό και προσωπικά οι σχέσεις του ίδιου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Ιωάννη Παπαπέτρου κρίνονται εξαιρετικά στενές, κάτι που θα παίξει ρόλο αν η υπόθεση έρθει κάποια στιγμή στο προσκήνιο μετά το τέλος της σεζόν.

Κρατήστε κι ένα ακόμα στοιχείο. Αν ο Παπαπέτρου επιστρέψει τελικά στον Παναθηναϊκό, η επάνοδός του στο ΟΑΚΑ ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο και για την παραμονή του Γιώργου Παπαγιάννη εξίσου! Κλείνουμε εδώ, για την ώρα, τη συγκεκριμένη παρένθεση...

 

Ούτε για τον Κώστα Αντετοκούνμπο έχει κυλήσει καλά η φετινή παρουσία του στη Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας τεχνικός επέλεξε τον διεθνή σέντερ σε μία περίοδο που η γραμμή ψηλών του ήταν αποδεκατισμένη, χάνοντας σταδιακά χρόνο στο ροτέισον της τουρκικής ομάδας. Συνολικά, ο Έλληνας άσος σε 8 παιχνίδια μετρά κατά μέσο όρο μόλις 4,8 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, εκτελώντας με 82,4% από το δίποντο και με 58,8% από τις βολές. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, φαντάζει δύσκολο να παραμείνει στη Φενέρ ο Κώστας Αντετοκούνμπο ακόμα και μέχρι το τέλος της σεζόν. Μάλιστα φαίνεται πως, ήδη, ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μπάσιμο για να τον φέρει άμεσα στην Ελλάδα για λογαριασμό του!

Οι πληροφορίες του Sportdog σταθερά αναφέρουν πως σε περίπτωση επαναπατρισμού, ο Παναθηναϊκός διατηρούσε πάντα τον πρώτο λόγο για τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Άλλωστε και πέρσι οι Πράσινοι είχαν φτάσει πολύ κοντά στην απόκτησή του, όμως η ευκαιρία που του έδωσαν τελευταία στιγμή οι Σικάγο Μπουλς χάλασαν την προφορική συμφωνία με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Το Τριφύλλι θέλει να διεκδικήσει με τις καλύτερες δυνατές αξιώσεις το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό και σίγουρα, η απόκτηση ενός καλού Έλληνα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ασφαλώς αν όντως κλείσει το deal, ο παίκτης θα συνεχίσει ως κομμάτι του ελληνικού κορμού και του χρόνου.

Μην ξεχνάμε ότι στον Παναθηναϊκό διατηρούν άριστες σχέσεις συνολικά με την οικογένεια Αντετοκούνμπο. Ο Θανάσης είχε φορέσει τα πράσινα από το 2017 μέχρι το 2019, ενώ και ο νεαρότερος των αδερφών Άλεξ Αντετοκούνμπο, είχε συμμετάσχει προ ετών σε βασικό στάδιο προετοιμασίας του Τριφυλλιού.

Πρόσφατο σενάριο ήθελε τους Πράσινους να κοιτάζουν τις πιθανότητες για επιστροφή και του Θανάση Αντετοκούνμπο στο ΟΑΚΑ, κάτι ωστόσο που είναι πολύ πρώιμο να συζητήσουμε. Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι "Elevator" ούτε του χρόνου θα βρει πολύ χρόνο στο NBA και τους Μπακς του Γιάννη. Εκτός και αν βρεθεί άλλη ομάδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία θα του δώσει εγγυημένο συμβόλαιο.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν έχει περιθώρια ο Σερέλης - Δύο πρώην του Ολυμπιακού στη λίστα - "Εκκαθάριση" το καλοκαίρι, τρεις μένουν, ποιοι φεύγουν

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags